Від дослідних зразків – до серійного виробництва продукції – такі замовлення виконує ВАТ “Полтавамаш”

– Ми стовідсотково завантажені роботою не тільки на цей, але й на наступний місяць, – говорить начальник виробництва ВАТ “Полтавамаш” Ігор Храменков.
Продукція заводу, що понад півстоліття є одним із провідних в Україні з виробництва технологічного обладнання для переробної галузі, завжди користується попитом у вітчизняних та зарубіжних замовників. Усього ж “Полтавамаш” постачає їм 250 видів обладнання й запасних частин до нього.
Два вироби підприємства на галузевій виставці сучасного технологічного обладнання “Індпродмаш”, яка нещодавно проводилася у Москві, викликали неабиякий інтерес в її учасників. Один із них – гвинтовий підйомник. Цей механізм, призначений для завантаження м’ясоподрібнюючого обладнання, сучасної модифікації. Він надійніший і якісніший за попередників. Кілька таких гвинтових підйомників діють на Глобинському та Роганському м’ясокомбінатах й отримали високу оцінку експлуатаційників.
Схвальний відгук на виставці у Москві мала й блокорізка, дослідний зразок якої нещодавно виготовили на “Полтавамаші” і яка пройшла успішне випробування на Полтавському м’ясокомбінаті. Нинішнього року на підприємстві має розпочатися її серійний випуск.
– Сьогодні в нас дехто власні виробничі негаразди виправдовує світовою фінансово-економічною кризою, – висловлює думку голова правління ВАТ “Полтавамаш”, заслужений машинобудівник України Олександр Григоренко. – Завдяки професіоналізму і згуртованості нашого колективу ми і в нинішні скрутні часи працюємо ритмічно, уважно ставимося до запитів клієнтів, будуємо свої відносини з ними на основі взаємних інтересів. Тому й маємо можливість заздалегідь формувати портфель замовлень.
Зокрема, цікавим і перспективним назвав Олександр Михайлович замовлення Національної академії наук України на виготовлення дослідного зразка апарата для переробки молока. Над цим нині працює бригада Бориса Міщенка з котельно-зварювального цеху. Новий апарат здатний переробляти 15 тонн молока на добу, причому при вакуумізації сировини з неї вилучаються всі шкідливі домішки, а продукт виробляється якісний і смачний. Незабаром дослідний зразок апарата для переробки молока випробують у Чернігові, на тамтешньому молокозаводі, а згодом, після завершення випробувань, його випуск буде поставлено на потік.
Робочий день Олександра Григоренка починається з обходу виробничих підрозділів. Адже саме тут, на дільницях, народжуються вироби підприємства, яких так чекають на м’ясокомбінатах, молокозаводах, птахофабриках України і близького зарубіжжя.
Ці трудові будні давно стали для Олександра Михайловича головним змістом життя. Прийшовши ще у 1980 році на тодішній полтавський завод “Продмаш”, молодий спеціаліст здолав усі сходинки зростання – від майстра до інженера, потім начальника бюро, начальника відділу, комерційного директора. А з лютого 1999 року й по сьогодні Олександр Григоренко – беззмінний голова правління ВАТ “Полтавамаш”.
Непрості сьогоднішні часи випали на долю керівника. Якщо діяти старими методами – не виживеш. Тому з ініціативи голови ВАТ “Полтавамаш” на підприємстві відбулася диверсифікація виробництва, і тепер тут виготовляють, крім основної, й нетрадиційну продукцію – енергозапчастини, газокомпресорні станції, металоконструкції для спортивних майданчиків, навіть хрести для храмів Полтавщини. Усе, що має попит, цікавить виробничників.
До речі, колектив тут підібрався дружний, стабільний, надійний. Ветерани виробництва – в пошані. Найдосвідченіші – такі, як інженер Володимир Денисенко, фрезерувальник Олексій Кіхней, головний економіст Сергій Гедзей, – і досі працюють, передають кращі виробничі традиції молодим. І в цьому ставленні – один із принципів Олександра Григоренка: оцінювати фахівця за професійним рівнем. А ще, вважає голова правління, не слід переносити на завтра те, що можна зробити сьогодні. Важливі для керівника й такі принципи: порядок там, де дисципліна; заробив трудівник – заплати йому. У стосунках з партнерами, одним із надійніших з яких є “Полтава-банк”, важливі взаємна довіра і взаємна відповідальність.
Олександр Михайлович має дві вищі освіти – інженера-механіка і фінансиста. Але продовжує вчитися. На його столі серед ділових паперів побачила книгу Брайана Трейсі “Як найняти та утримати хороших працівників” (21 ефективний спосіб підбору та збереження кадрів). І це, звичайно ж, допомагає керівникові розв’язувати сучасні завдання, не розгубитися в непростих економічних умовах, шукати й знаходити нових партнерів, жити, а не виживати.
Щоправда, в нинішніх умовах кадрову оптимізацію на підприємстві, можливо, й доведеться провести. Та це торкнеться тільки управлінсько-адміністративного апарату. Виробничий же персонал, особливо висококваліфіковані робітничі кадри, тут вважається недоторканним запасом міцності. Бо саме завдяки професіональній майстерності колективу темпи зростання виробництва на ВАТ “Полтавамаш” за минулий рік склали 110 відсотків, експортної продукції – 193 відсотки, темпи реалізації – 164 відсотки.
Цими днями Олександру Михайловичу Григоренку виповнилося 50 років. “Зоря Полтавщини” щиро вітає ювіляра і зичить йому козацького здоров'я, родинного затишку й достатку, невичерпної енергії, натхнення та успіху в усіх добрих починаннях на благо рідного підприємства і суверенної України!
“Зоря Полтавщини”, 3 стор., 9 січня 2009
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.