Не забудьте про щеплення

Міністерство охорони здоров'я України прогнозує епідемію грипу середньої інтенсивності. Це може бути викликано новим для України вірусом, до якого відсутній імунітет.
В  областІ триває сезонний підйом захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції, який почався у вересні. Санепідслужба проводить щотижневий моніторинг. Обраховуються показники захворюваності по всіх містах та районах. Поки що вони – на середньосезонному рівні, що звично для цього періоду року. Щотижня реєструється близько семи з половиною тисяч випадків ГРІ за тиждень. Найвищі показники захворюваності в Миргороді, Кременчуці, Комсомольську, Хорольському, Лохвицькому, Новосанжарському, Глобинському, Кременчуцькому та Полтавському районах.
Профілактичним заходом, висока ефективність якого доведена як у світі, так і в Україні, є проведення щеплень проти грипу. Вони проводяться щороку за кошти підприємств, а також за індивідуальним бажанням. Лікувально-профілактичні заклади в усіх містах та районах готові провести індивідуальні щеплення всім бажаючим. Для цього слід придбати вакцину в аптеках, які мають дозвіл на її реалізацію, та звернутися до лікаря за місцем проживання. Необхідно пам'ятати про неприпустимість використання вакцин невідомого походження, які не мають дозволу на застосування, необхідних документів про якість, зберігалися без дотримання вимог температурного режиму.
Найефективніші щеплення, проведені в передепідемічний період, тобто вже зараз. Проте, згідно із сучасними рекомендаціями, імунізацію проти грипу можна проводити протягом епідемічного сезону.
В Україні зареєстровані та є в наявності
 вакцини: Ваксігрип (Франція), Інфлувак (Нідерланди), Інфлексал В (Швейцарія), Флуарикс (Німеччина).
У першу чергу щеплення повинні проводити дітям дошкільного віку, школярам, учням навчальних закладів, студентам, дітям та дорослим, які перебувають в інтернатних закладах, будинках дитини, медичним працівникам, персоналу дошкільних закладів, шкіл, середніх та вищих навчальних закладів, працівникам транспорту, торгівлі, сфери обслуговування. Вони необхідні також особам із хронічними захворюваннями серцево-судинної та дихальної систем, віком понад 60 років. Рекомендовано максимально охопити щепленнями працівників птахогосподарств та осіб, які утримують домашню птицю.
Крім того, достатньо ефективним профілактичним засобом є застосування загальнозміцнюючих препаратів, які підвищують опірність організму. Важливим є повноцінне харчування, вживання продуктів, багатих на вітаміни, які містять фітонциди (цибуля, часник, чорна редька). Потрібно збільшувати тривалість перебування на свіжому повітрі.
При будь-якому нездужанні слід негайно звернутися до лікаря і ретельно виконувати всі його рекомендації.
Валентин ШАПОВАЛ,
головний державний санітарний лікар області.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.