Світло й тіні “голубого вогника”

Ця трагедія сталася у Чорнухах одного вихідного дня. Чекаючи родичів, з якими мав їхати на базар, Н., мешканець селища, розхвилювався: такого не було, щоб вони запізнювалися майже на годину! Відчуття тривоги раптом заполонило душу, і Н. помчав на квартиру до рідні.
Підходячи до будинку, чоловік звернув увагу на щільно зачинені кватирки. Марно Н. натискав кнопку дзвінка на дверях – ніхто не відповідав. І тоді він наважився через сусідній балкон потрапити в квартиру. Це вдалося.
Раптом перед ним відкрилася жахлива картина: господар квартири і його одинадцятирічний син лежали на підлозі без будь-яких ознак життя. В помешканні було дуже жарко. Як потім засвідчать судмедексперти, смерть мешканців квартири настала внаслідок отруєння продуктами згоряння газу.
Начальник державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в нафтогазовому комплексі, охороні надр та хімічній промисловості Микола Васик був у числі інших посадових осіб комісії, що досліджувала причину трагедії.
– Нещасний випадок стався внаслідок того, що господар самовільно, з технічними порушеннями, здійснив заміну опалювального приладу – газового котла, – констатує Микола Васильович. – Через несправність димовивідної системи продукти згоряння газу не виводилися з помешкання, а внаслідок високої температури кисень вигорів, і люди отруїлися чадним газом.
Комісія ретельно дослідила систему газопостачання в квартирі потерпілих, що по вулиці Мележика в Чорнухах, і виявила багато порушень. Це стосувалося й того, що демонтаж старого котла й встановлення нового було виконано без будь-якої проектної та технічної документації. Крім того, здійснено перестановку місцями газової плити і котла – й теж із технічними огріхами. Так само, з порушеннями, було зроблено й приєднання димовивідного патрубка котла гофрою з димовивідним каналом. А експлуатувався газовий котел без перевірки димового та вентиляційного каналів. Як потім з’ясувалося, тяги в них не було. Все це і призвело до нещасного випадку.
Експлуатація газу в побуті не терпить легковажності й безвідповідального ставлення. Згадаймо минулорічну трагедію в Дніпропетровську, коли в будинку стався вибух побутового газу. Минуло трохи більше року, а та біда й досі болить сім’ям постраждалих. Аби запобігти подібним ситуаціям, минулого року в областях при теруправліннях Держгірпромнагляду створені служби “Газ у побуті”. Щомісяця їхні спеціалісти перевіряють роботу спеціалізованих підприємств газового господарства з безпеки експлуатації газопроводів і споруд, аби запобігти виникненню аварій та інших надзвичайних ситуацій.
У рядках службових документів йдеться про те, скільки тих чи інших одиниць застарілого обладнання виявлено та замінено спеціалістами ВАТ “Полтавагаз”, ВАТ “Кременчукгаз”, ВАТ “Лубнигаз”, ВАТ “Гадячгаз”. І при цьому фахівці служби “Газ у побуті” знайшли 36 порушень законодавчих та нормативних актів з охорони праці, призупинили експлуатацію 4 одиниць обладнання, порушили питання про притягнення до адміністративної відповідальності 29 посадових осіб, у тому числі 9 керівників. У кожний район на підприємства газового господарства було розіслано листи з вимогою вжити дієвих заходів, аби не допустити виникнення аварійних ситуацій.
І все ж трапляються випадки, коли правилами нехтують. І не тільки ті, хто експлуатує газові прилади, а й спеціалісти, які мають дбати про їхню безпеку. Зокрема, у гуртожитку кооперативного технікуму, що в Полтаві, по Першотравневому проспекту, впродовж кількох років ніхто не перевіряв газові плити, а їх на чотирьох поверхах по 4. Хтозна, до чого б призвела така недбалість власника гуртожитку, якби не аварійний виклик, причиною якого став витік газу. Ось тоді-то й з’ясувалося, що угоди з “Полтавагазом” на обслуговування газового обладнання не було укладено. Служба “Газ у побуті” після цього видала розпорядження про заборону експлуатації газових приладів у названому гуртожитку. Тепер, на щастя, проблему знято: угода з “Полтавагазом” нарешті укладена, газові плити перевірені й відлагоджені, і ними користуються.
– Нас непокоїть те, що окремі керівники та інженерно-технічні працівники підприємств газового господарства не здійснюють належного контролю за дотриманням Правил безпеки систем газопостачання в області. Йдеться про роботу спеціалістів планового технічного обслуговування газопроводів та газового обладнання житлових будинків. Це стосується ВАТ “Лубнигаз” та полтавського СПГГ ВАТ “Полтавагаз”, – говорить Микола Васик. – Спеціалісти Пирятинської дільниці ВАТ “Лубнигаз” не складають актів із переліком виявлених недоліків після проведення планового технічного обслуговування. На жаль, не проводиться планова перевірка щільності систем газопостачання житлових будинків під тиском. Це виявлено у ВАТ “Полтавагаз”, ВАТ “Лубнигаз”, ВАТ “Кременчукгаз”.
А ще в теруправлінні Держгірпромнагляду повідомили про ганебні випадки, коли деякі приватні підприємства у районах, що здійснюють обстеження і ремонт димових каналів, видають “липові” акти на експлуатацію газових котлів і колонок. Через таку “липу” в Карлівці вся сім’я потрапила до лікарні з ознаками отруєння продуктами згоряння газу: виявляється, тяги в димовому каналі майже не було, а працівники приватного підприємства “Кочерга В.М.”, що видало акт, насправді димохід і не досліджували. Добре, що потерпілих вилікували…
– Ми заборонили роботу ПП “Кочерга В.М.”, – говорить головний державний інспектор області з газового нагляду Микола Чорнобель. – Прикро, але в деяких приватних спеціалізованих підприємствах не мають навіть приладів для визначення наявності тяги! І таких немало – ПП “Квартал” із Карлівки, ПП “Яцура В.Г.”, ПП “Богдан І.А.” з Кременчука, ПП “Сервіс” із Решетилівки. На жаль, у зимовий період майже ніде не перевіряються димарі. Ні пічники, ні майстри не вважають за обов’язок повідомляти про виявлені недоліки господарям, а деякі спеціалісти, які обстежують димові канали, взагалі не проходили навчання з цього…
Щопонеділка Микола Чорнобель аналізує відомості про результати перевірок безпечної експлуатації газових систем та газового обладнання в різних куточках області. Порушень виявляється до сотні на тиждень. За їхніми результатами призупиняється близько кількох десятків робіт та обладнання, на посадових осіб, винних у цих порушеннях, складаються протоколи про притягнення їх до адміністративної відповідальності.
Ось один із останніх прикладів, про який повідомив провідний державний інспектор теруправління Держгірпромнагляду Володимир Білокінь. На приватному підприємстві ПП “Прудніков” у Великій Багачці призупинено роботу теплогенераторної. Причина – відсутність сигналізаторів загазованості, наявності паспортів на газове господарство, припливна та витяжна вентиляції не відповідають вимогам техніки безпеки. На що сподівався власник, не врахувавши елементарних вимог експлуатації газового обладнання?!
– Нехтування правилами користування газовим обладнанням – жарти погані. Але в нас складається, як у тій приказці – “доки грім не вдарить, мужик не перехреститься”, – говорить начальник територіального управління Держгірпромнагляду по Полтавській області Борис Галушко. Ось і нещодавно надійшло повідомлення про вибух побутового газу у Львові, внаслідок чого власник квартири отримав опіки й госпіталізований. Причина трагедії – самовільне встановлення газового колектора.
Нас дуже непокоїть проблема встановлення індивідуального опалення в багатоповерхівках. Ми не раз говорили й ще раз звертаємося до органів місцевої влади: не давайте дозволи, адже наші багатоповерхові будинки з централізованим опаленням не пристосовані до індивідуального! І проконтролювати експлуатацію такого опалення фахівці
Держгірпромнагляду просто не в змозі.
Відповідати за дотримання вимог безпеки при експлуатації газових приладів та установок мають і ті організації, що їх встановлюють та контролюють, і самі власники. Й органи влади на місцях – теж. Адже йдеться про життя людини…
Сьогодні спеціалісти газового нагляду теруправління, крім перевірки газопостачальних підприємств та експлуатації газових приладів у побуті, ревізують теплоенергетичні підприємства, адже триває опалювальний сезон, і дуже важливо, аби діюче газове господарство відповідало всім нормам безпечної роботи. Пріоритетним напрямком діяльності в управлінні вважають і перевірку підприємств, що здійснюють обслуговування димових та вентиляційних каналів: практика свідчить, що 90% нещасних випадків у побуті трапляється через їхню несправність. Хвилює інспекторів і дотримання вимог безпеки при використанні газобалонних установок у місцях із масовим перебуванням людей.
Але ця турбота стане ефективною лише за нашої з вами підтримки. Спитаймо себе: чи завжди ми відповідальні й обережні при використанні газового обладнання? Пам’ятаймо, що газ при недбалій експлуатації замість користі може принести шкоду.
“Зоря Полтавщини”, 9_12_08, 1 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.