Можливості медиків розширюються

– Ні в кого не викликає сумніву важливість ранньої діагностики, адже це – головний чинник успішного лікування хвороби, – говорить в. о. головного лікаря Новосанжарської ЦРЛ Ольга Гиря. – Раніше проводили діагностику за допомогою старенького апарата УЗД 1993 року випуску, який пропрацював у нас п'ятнадцять років і потребував заміни.
Сучасний апарат УЗД вартістю 510 тисяч гривень з'явився у районній лікарні завдяки співпраці Новосанжарської районної ради та райдержадміністрації з СП “Полтавська газонафтова компанія”. На прохання місцевої влади компанія закупила вибраний медиками апарат і передала лікарні.
– Ультразвуковий діагностичний комплекс “Toshiba” японського виробництва дозволяє не лише отримувати чіткі зображення, а й надає широкі можливості вимірювань у високочутливому режимі, – зазначає Юрій Гиря, лікар, який має 15-річний стаж роботи на апараті УЗД. – Зараз ми працюємо над розширенням методик, плануємо впроваджувати судинні обстеження нижніх кінцівок, шиї. Відтак зможемо діагностувати навіть патологію глибоких вен.
Апарат УЗД – лише частина того, що потрібно лікарні. Бо якщо обласні та міські заклади хоч якось забезпечені сучасним медичним обладнанням, то сільські мають у своєму розпорядженні переважно застаріле. Втім стосується це й стану лікарняного закладу в цілому. І тут медики мають неабияку підтримку Новосанжарської районної ради. Нещодавно для ЦРЛ придбали переважно за кошти районного бюджету дизель-генератор за 140 тисяч гривень, який дозволить лікарні працювати автономно у будь-якій нестандартній ситуації. Вагомий внесок також зробило ТОВ “Елеватор “Чиста криниця”, директор якого – депутат районної ради Микола Харченко. Відчутну допомогу медичний заклад отримує й від невеличких приватних агроформувань. Зокрема, директор місцевого фермерського господарства “Лавіта” Віктор Клюшник перерахував лікарні 10 тисяч гривень на ремонт палати у неврологічному відділенні.
За умов постійного недофінансування галузі охорони здоров'я для медиків вкрай важлива підтримка місцевої влади. Адже часто справа навіть не у відсутності коштів, а в умінні використовувати їх раціонально і з максимальною користю для громади. І позиція Новосанжарської районної ради дає надію на те, що лікарня й надалі оснащуватиметься необхідним сучасним медичним обладнанням.
“Зоря Полтавщини”, 9_12_08, 2 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.