Михайло Слабошпицький: “У світі почалася мода на Марію Башкирцеву!”

Це – один із тих творів, за яким стоїть надзвичайно тривала і скрупульозна дослідницька робота. Вже нині маємо чимало найрізноманітніших джерел про художницю, надрукованих і в Франції, і в Росії, і в США, і в багатьох інших країнах, оскільки, схоже, тема Марії Башкирцевої переживає новий бум…".
Тому зустріч студентів із "живим класиком", автором  роману Михайлом Слабошпицьким декан факультету філології та журналістики Полтавського державного педагогічного університету імені Володимира Короленка, доктор філологічних наук Микола Степаненко назвав незабутньою і знаковою. Разом із ним до Полтави приїхали Світлана Короненко та президент Ліги українських меценатів Володимир Загорій. Гостей привітав заступник голови обласної ради Петро Ворона, а до розмови про нашу видатну землячку та присвячені їй твори долучилися і полтавські письменники.
Автор роману зазначив, що тільки в Америці від часу смерті Марії Башкирцевої і до сьогодні з'явилося 87 книг про неї. У Франції – ще більше. Нова інформація про нашу видатну землячку, що доповнила роман-есе "Марія Башкирцева (життя за гороскопом)", відома полтавцям завдяки великій дослідницькій роботі нашої землячки із Диканьки, яка проживає нині в Росії, Тетяни Швець. Також Михайло Федотович Слабошпицький наголосив, що він писав роман про те, як важко людині жити без свого національного берега, навіть коли вона знайшла себе в "столиці світу". Він писав про 26-річну дівчину, котра, усвідомлюючи, що так рано іде в небуття, адресувала нам свій "пристрасний імператив: не забудьте мене! Я зроблю щось таке, що вам буде почесно мене пам'ятати!".
І, здається, ніхто з дослідників так драматично, точно, глибоко не зрозумів і не розкрив душу Марії Башкирцевої, як це зробив Михайло Слабошпицький. Як на мене, він відчув цю "білу дівчинку" так, як вона сама того хотіла…
“Зоря Полтавщини”, 9_12_08, 4 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.