Від латання дірок – до цілісної системи

Небайдужі люди і в області, і в державі не тільки ведуть розмови про це, а й реально продукують ідеї, вивчають існуючий досвід, розвивають і втілюють технології. У цьому запевняє секретар ради з питань ефективного використання енергетичних ресурсів при Полтавській обласній раді, директор Полтавського агентства регіонального  розвитку “Поллар” Петро Крайсвітній. Нещодавно він повернувся з другого Київського безпекового форуму “Чорноморсько-Каспійський регіон і європейська енергетична безпека”, в якому брав участь на запрошення організатора – Фонду Арсенія Яценюка “Open Ukraine” як номінант конкурсу фонду “Простір змін”. Стати учасником поважного зібрання разом із представниками багатьох держав було досить почесно, та головне – корисно для справи, наголошує Петро Анатолійович.
– Організаторів і учасників зацікавив досвід роботи нашої ради з питань ефективного використання енергетичних ресурсів, зокрема й механізм прийняття рішень. У нас же в результаті з’явилися нові контакти з інвесторами, а також з вітчизняними фахівцями, які докладають великих зусиль для розвитку енергозбереження.
Що ж такого незвичайного винайшли полтавці? Виявилося, що скористалися законодавчою нормою вважати рішення депутатської бюджетної комісії обов’язковим до виконання на певній території – і минулого року створивши раду з питань ефективного використання енергетичних ресурсів при Полтавській обласній раді, перші в Україні практикують спільну роботу цієї ради з постійною комісією обласної ради з питань бюджету, підприємництва та управління майном. Ідею підтримав голова обласної ради Олександр Удовіченко. Очолює раду з енергетичних питань голова профільної комісії Володимир Гришко, заступником голови ради є Валентина Поліщук – начальник головного управління економіки облдержадміністрації. Таким чином, зазначає Петро Крайсвітній, досягнуто ефективності прийняття і втілення рішень. Це може значно полегшити процес інвестування. Адже досі навіть бажаючі вкласти інвестиції часто не можуть подолати процесуальних і чиновницьких перепон.
Нині за одним із перших спільних рішень постійної депутатської комісії та ради з питань ефективного використання енергетичних ресурсів на Полтавщині переглядається обласна комплексна програма з енергозбереження, першим етапом змінюється “Програма з енергозбереження в закладах бюджетної сфери Полтавської області на 2009 – 2012 роки”, зокрема робиться акцент на стимулюванні впровадження енергозберігаючих технологій опалення, використання альтернативних видів твердого палива (брикетів соломи, соняшникового лушпиння, деревини тощо).
– У державі немає системної енергетичної політики, а лише латання дірок. Усім давно зрозуміло, що газ як не відновлювальний в природі енергоресурс дорожчатиме. Але у закладах бюджетної сфери, які на території області споживають третину загального обсягу газу, досі не набула широкого розвитку жодна з енергозберігаючих технологій. Знаєте, чому? Бо українське законодавство не стимулює економії. Зекономив – наступного року отримаєш на потреби стільки, скільки витратив, – говорить Петро Крайсвітній. – Як же досягти економії бюджетних коштів? Ми у новій програмі передбачаємо стимул: скажімо, запровадили у закладах освіти енергозберігаюче обладнання – загальну суму коштів на наступний рік зменшено не буде і зекономлену частку матимуть право використати на інші потреби шкіл. Механізм повернення коштів розробляють головне управління економіки й головне управління фінансів облдержадміністрації. Але вже тепер ведемо роз’яснювальну роботу в області, організували нараду наших науковців, влаштували виставку технологій, проводимо семінари з бюджетниками, працівниками житлово-комунальних підприємств, допомагаємо у розробці бізнес-планів, проектів, пов’язаних з енергозбереженням.
У раді з питань ефективного використання енергетичних ресурсів відзначають, що ідею з ентузіазмом підтримують голова Решетилівської райдержадміністрації Олександр Дроботенко, голова Семенівської райради Валерій Книш, міський голова Кобеляк Олександр Ісип, голова Кременчуцької райдержадміністрації Іван Панасенко, голова Чорнухинської райради Микола Кривчун, перший заступник голови Полтавської райдержадміністрації Михайло Кононенко, міський голова Хорола Ігор Свириденко. Голова Чорнухинської райради сподівається, що район може стати першим в області, де буде впроваджено одну з ефективних технологій: по-перше, на кошти гранта, виграного у фонді місцевого самоврядування при Президентові України, незабаром у найбільш енерговитратних школах району – Макіївській, Вороньківській, Галявській – буде встановлено пілетні котли, що дозволить досягти економії до 70 відсотків. По-друге, приміщення музею Сковороди теж буде обігрівати пілетний котел. По-третє, є намір запровадити в районі крупновузлове збирання німецьких пілетних котлів із автоматичною подачею пілетів. Ще один грант – щодо освітлення населених пунктів чотирьох сільських рад (Щербанівської, Ковалівської, Рунівщинської, Тахтаулівської) – виграв Полтавський район.
Нині рада з питань ефективного використання енергетичних ресурсів веде переговори з австрійським представництвом в Україні “Кробат-групи” щодо інвестування й запровадження енергозберігаючих технологій у житлово-комунальному господарстві Полтавського району;  з заступником міністра економіки Литви – про постачання литовського обладнання для виробництва пілетів з торфу, листя, кукурудзиння, лушпиння соняшнику, соломи; розпочато переговори про надання дешевих, під 3 – 6 відсотків, кредитів на розвиток енергозбереження зі скандинавською корпорацією “Нефко” (щоправда, на заваді стоїть українська законодавча норма, яка забороняє корпораціям працювати з територіальними громадами, в яких кількість населення менше 500 тисяч чоловік).
– Але й в Україні є технології, які ми можемо використовувати. Пропонує свою допомогу альянс “Нова енергія України”, який щороку оголошує конкурс із розробки енергозберігаючих технологій і розвиває відібрані ноу-хау, одна з останніх розробок – використання енергії хвиль, на що реєструє міжнародний патент. Українськими технологіями вже зацікавився світ, – з гордістю за країну говорить Петро Анатолійович і додає: – Наша рада підписує угоду про партнерство з альянсом.
Отже, енергозберігаючі перспективи вже окреслені. Сподіватимемося, що вони стануть реальністю.
До речі, поки матеріал готувався до друку, стало відомо, що Петро Крайсвітній став одним із переможців програми “Простір змін” фонду “Open Ukraine” з проектом “Рада з питань ефективного використання енергетичних ресурсів”.
“Зоря Полтавщини”, 9_12_08, 2 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.