Що можна протиставити кризі

Але, з огляду на кризу зернового ринку, тут ще не продали жодного кілограма зерна нового врожаю, а відтак основні зусилля вирішили спрямувати на розвиток тваринницького комплексу. Хоча й раніше на підприємстві цій галузі приділяли значну увагу, але цьогоріч розвиток тваринництва – на першому плані.
Голова наглядової ради ВАТ Олександр Сухань розповідає, що нині сільгосппідприємство утримує майже дві тисячі голів ВРХ, у тому числі 600 корів. І тепер перед господарниками стоїть чітке завдання – нарощувати поголів'я. Нещодавно тут облаштували ще одну ферму, реконструювавши старі приміщення. Ферми обладнані молокопроводами. Уся продукція направляється на Хорольський молококонсервний комбінат дитячого харчування. Олександр Якович говорить, що ціна молока, на відміну від зерна, сьогодні більш-менш прийнятна для господарства. І надої непогані – за 9 місяців від кожної корови надоєно в середньому по 5200 кілограмів молока.
Ще один напрямок господарювання  ВАТ "Гадяцьке бурякогосподарство" – насінництво. Цьогоріч на дослідних ділянках підприємства було посіяно лише пшениці майже 30 сортів із Одеського селекційно-генетичного інституту. Отримали гарні результати, сорти Ліона та Пошана вродили, зокрема, по 80 ц/га.
Допомагає господарству утриматися на плаву в умовах нинішньої нестабільності й фірмова торгівля продуктами переробки. Водночас, говорить Олександр Сухань, цей вид діяльності при впровадженні широкої механізації виробництва сприяє збереженню зайнятості населення. Тож на підприємстві є власна пекарня, де виготовляють майже 20 найменувань хлібобулочної продукції. Щодня 2 тисячі буханців, а влітку і 3,5 тисячі, реалізують у Гадяцькому, Лохвицькому, Зіньківському районах, а також Охтирському та Лебединському районах сусідньої Сумської області. У фірмових магазинах також продають крупи, олію, макарони.
Оскільки ціни на цю продукцію у фірмовій торговельній мережі підприємства нижчі, ніж на ринку, то і попит на неї значно вищий. З огляду на це у господарстві вдалися до експерименту і спробували виготовляти заморожені напівфабрикати з продукції власного виробництва. І він удався. Тепер пельмені, котлети та інша така продукція користуються неабияким попитом у споживачів і нашої, і Сумської областей.
Таким чином частину продукції вдається реалізувати, це приносить підприємству "живі" гроші. Отож обіг коштів за 9 місяців цього року вже такий, як за весь минулий рік. Завдяки потужностям та сушарці іспанського виробництва (цим, хоч і недешевим, але надзвичайно вдалим придбанням керівник дуже пишається) мають змогу зберігати вирощене збіжжя до встановлення прийнятніших для продажу цін.
Сьогодні у різних галузях виробництва на підприємстві задіяно більше 500 працівників. Завдяки працьовитим рукам селян ВАТ "Гадяцьке бурякогосподарство" тримається на плаву. Серед кращих працівників  Олександр Сухань називає головного енергетика Анатолія Дубовика, ветлікаря Олега Нижника, заступника директора з охорони праці Василя Пилипенка, оператора сушарки – заступника головного бухгалтера Олексія Приходька.
Ефективно вирішуючи свої виробничі питання,  підприємство має змогу допомагати і соціальній сфері села. Так, спільно з райдержадміністрацією, яка виділила 280 тисяч гривень, протягом літа й осені у Хорішках збудували дві автономні топкові – для сільської амбулаторії, а також дитячого садка і контори сільгосппідприємства. Нині завершується будівництво третьої.
“Зоря Полтавщини”, 2 стор., 2.12.08
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.