Нові горизонти Комсомольська

– Мені є про що розповісти. Усі завдання, які міська влада ставила перед собою, виконано на 98 відсотків. Повністю здійснити все намічене завадила об’єктивна причина – недоотримання до спеціального фонду міського бюджету коштів від будівельної фірми “Київміськбуд” за право оренди землі під житлову забудову. Згідно зі встановленим графіком ці кошти мали б надійти до кінця року. Однак, з огляду на економічну кризу, яка торкнулася й будівельної галузі, фірма звернулася до міської ради з проханням продовжити термін оплати за дану земельну ділянку до квітня 2009 року. Тож довелося фінансувати міські програми за рахунок внутрішніх резервів і дещо скоротити виконання програм, які планували реалізувати поточного року.
Однак і за таких обставин маємо вищі показники, ніж в інших містах обласного значення нашої області, за рівнем зарплати, відсутності боргів з її виплати, з обсягів випуску промислової продукції тощо. Завдяки перевиконанню міського бюджету двічі мали можливість перерозподілити кошти та профінансувати проведення капітальних ремонтів і реконструкції об’єктів бюджетної сфери – шкіл, дитсадків, міської лікарні. Майже півтора мільйона гривень виділено на підготовку дитсадків та шкіл до роботи в осінньо-зимовий період. Там стовідсотково відремонтовано покрівлі. Триває реконструкція інженерних мереж і систем опалення, бо раніше змонтовані системи неефективні й споживають багато теплоенергії. Міська влада взяла на себе й таке питання, як освітлення територій дитячих садків і шкіл. Передали їх на баланс “Міськсвітло”, включивши до міської програми. Щоправда, інфляція й подорожчання матеріалів внесли корективи, тому поточного року вдалося повністю провести освітлення дворів лише двох шкіл і двох дитячих садків, хоча планувалося охопити всі дошкільні і навчальні заклади міста. У міській лікарні виконали найнеобхідніший ремонт у деяких відділеннях, відремонтували інженерно-технічні мережі й сантехобладнання, замінили покрівлю головного корпусу. Якщо наступного року буде сформовано достатній бюджет розвитку, тоді, можливо, вдасться зробити більше.
– Комсомольськ є містом одного бюджетоутворюючого підприємства. Якщо зменшаться обсяги виробництва промислової продукції та її реалізації і, відповідно, відбудеться скорочення робочих місць, як це позначиться на надходженнях до міського бюджету?
– Звісно, ми всі це відчуємо, тому що податок із фізичних осіб є одним із основних показників, який наповнює місцевий бюджет. Нинішнього року Комсомольськ мав непогану бюджетну перспективу, а що буде наступного – ніхто сьогодні спрогнозувати не може. Але в нас є попередня домовленість із керівництвом Полтавського гірничо-збагачувального комбінату про те, що бюджет розвитку 2009 року має бути не меншим, ніж цьогорічний. Адже ми не маємо права “заморозити” виконання тих міських програм, які вкрай необхідні населенню.
– Що це за програми?
– Їх чимало, здебільшого вони мають соціальне спрямування. Назву тільки деякі цифри: поточного року майже на один мільйон гривень зросли видатки на капітальний ремонт житлового фонду. Півмільйона виділено на реконструкцію та модернізацію ліфтів, ще 150 тисяч – на їх капітальний ремонт, 750 тисяч – на реконструкцію індивідуально-теплових пунктів (ІТП). Уперше за багато років виконано роботи зі встановлення пожежної сигналізації і системи димовидалення у одній з двох 14-поверхівок (затрати становили 190 тисяч гривень).
Триває реконструкція освітлення житлових будинків, на що поточного року виділено 270 тисяч гривень. Ці роботи плануємо продовжити і наступного року, оскільки від впровадження нових антивандальних енергозберігаючих технологій маємо відчутний економічний ефект. Уперше за багато років ми приступили до заміни газового обладнання у житловому фонді (насамперед, у житлових будинках сімейного типу, де зафіксовано максимальне навантаження на газові прилади). У двох житлових будинках установлено побудинкові газові лічильники з їхнім переведенням на комерційний облік. І вже маємо позитивний результат: споживання газу зменшилося майже вдвічі проти встановленого за нормою.
Поточного року вдалося максимально зосередити ресурси на виконанні ямкового ремонту доріг і ремонту внутрішньобудинкових проїздів. Експериментальний міський кільцевий маршрут, який ми запровадили у грудні минулого року, у 2008 році отримав статус постійного. У міському бюджеті передбачено дотацію на перевезення цим маршрутом пільгової категорії громадян. Таку ж дотацію міський бюджет виділяє щорічно для перевезення пільговиків до садово-городніх ділянок з квітня до жовтня включно.
 У житлово-комунальному господарстві теж відбулися певні зрушення на краще: оновлено автопарк сміттєзбиральної техніки, для ДКП “Міськсвітло” придбано автовишку. Понад півтора мільйона гривень витрачено на реалізацію програми “Подвір’я”, яка спрямована на благоустрій дворів. Значну увагу цього року ми приділяли мікрорайонам приватної забудови (Піддубне і Низи). Так, газифікація мікрорайону Низи обійшлася бюджету в 200 тисяч гривень, на виконання благоустрою, освітлення та спорудження водопровідних мереж мікрорайону Піддубне виділено кошти на суму майже 900 тисяч гривень.
Актуальною проблемою для нашого міста є Паркове Озеро. Нарешті розроблено відповідний проект. Існують два підземних джерела, які підживлюють його водою. Тому нині триває робота з їх розчищення і вивчається питання щодо встановлення насосів для їхньої більш потужної циркуляції з тим, щоб Паркове Озеро активніше наповнювалося джерельною водою. Тривають роботи і з берегоукріплення, щоб грунт не “сповзав” під воду.
Нещодавно ми закупили обладнання трансформаторної підстанції на 6 кВт для водозабірних споруд. Наступного року, якщо надійде допомога у вигляді субвенції з державного бюджету, намічено ввести об’єкт в експлуатацію, забезпечивши надійність електропостачання водозабірних споруд – серця всього міста. Це дасть можливість інвесторам, які мають намір споруджувати житло у Комсомольську, підключати новобудови до даних джерел енергопостачання. Сьогодні лише деякі міста можуть похвалитися тим, що вкладають кошти у розвиток інженерної інфраструктури, і в першу чергу – електричних мереж.
Також уперше міська рада затвердила й виконала програму реабілітації дітей-інвалідів. Тепер діти з особливими потребами із Комсомольська мають змогу проходити реабілітаційні курси лікування у Кременчуцькому Центрі соціальної реабілітації. Тільки на перевезення 20 дітей до згаданого Центру витрачено більш ніж 100 тисяч гривень. Надано значну матеріальну допомогу незахищеним верствам населення, що стало можливим завдяки благодійному фонду, сформованому за рахунок коштів, виділених ВАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат”. Щороку ми передбачаємо фінансування молодіжних і соціальних програм, які є важливою складовою роботи з молоддю та формування у них здорового способу життя й активної громадянської позиції. Повторю, я переконаний, що навіть в умовах економічної кризи міська влада не має морального права зменшувати наступного року обсяги витрат на реалізацію цих та низки інших програм соціального спрямування — цього потребує громада.
– Минулого тижня відбулася позачергова сесія Комсомольської міської ради. Які питання вона розглядала?
– За ініціативи депутатів на цю сесію було винесено одне надзвичайно важливе для всіх мешканців міста питання – “Про заходи, спрямовані на мінімізацію наслідків світової фінансової кризи для економіки міста Комсомольська”. На жаль, на деяких підприємствах уже сьогодні існує загроза скорочення робочих місць, зниження заробітної плати, через що стає все більш реальним зменшення наповнення міського бюджету. Для розробки заходів було узагальнено пропозиції, висловлені членами міського Координаційного комітету сприяння зайнятості населення і депутатів міської ради. Серед основних рекомендацій, затверджених радою, такі: при визначенні виконавців робіт
на замовлення міської ради через міське УЖКГ, УітаБ перевагу надавати юридичним особам, зареєстрованим у Комсомольську; передбачити у міському бюджеті на 2009 рік кошти на часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами, що надаються суб’єктам малого та середнього бізнесу для реалізації інвестиційних проектів у виробничій сфері; розміщувати тимчасово вільні кошти міського бюджету на депозитних рахунках у комсомольських філіях банків; активізувати роботу із залучення інвесторів у будівництво об’єктів житла, соціально-культурної, соціально-побутової сфер та інженерних мереж у Комсомольську; активізувати роз’яснювальну роботу стосовно видів встановлених чинним законодавством України соціальних гарантій для вивільнених працівників, а також провести систематичну роботу, направлену на легалізацію найманих працівників та заробітної плати; за сприяння Асоціації міст України (АМУ) внести пропозиції до Верховної Ради України про збільшення частки надходжень до місцевих бюджетів від загальнодержавних податків.
– Сергію Андрійовичу, опалювальний сезон нині в повному розпалі. У Комсомольську він розпочався вчасно?
– Незважаючи на економічну кризу та ситуацію, що склалася у НАК “Нафтогаз України”, Комсомольськ вчасно отримує ліміти на газ. Тож проблем із початком опалювального сезону місто не мало. Хочу подякувати всім мешканцям Комсомольська за те, що сьогоднішній рівень проплат дає змогу почувати себе набагато впевненіше у порівнянні з багатьма іншими монопрофільними містами України. Підстав для хвилювання щодо припинення поставок газу до міста наразі немає, а політика міської влади щодо приведення рівня тарифів на житлово-комунальні послуги до економічно обгрунтованого рівня дає всі підстави говорити, що вона є правильною.
– Щороку у Комсомольську за ініціативи та підтримки міської ради проходить конкурс “Людина року”…
– Звання “Почесний громадянин міста” ми присвоюємо, згідно із Положенням, один раз на п’ять років (у ювілейні для Комсомольська дати). А конкурс “Людина року” щорічно проводимо для того, щоб відзначити кращих за професіями. Це своєрідне вшанування громадою людей праці. Такий конкурс стає моральним стимулом для представників окремих професій з метою загального визнання найвагоміших здобутків окремих особистостей чи колективів у подальшому. Адже не може місто розвиватися тільки завдяки одній чи декільком особам. Це велика колективна праця. Фотографії переможців конкурсу “Людина року” з переліком їхніх трудових або творчих здобутків на благо громади прикрашають Дошку пошани, розміщену біля міськвиконкому, протягом наступного року. Якщо кращих за професіями визначає Рада мудрих (склад якої ухвалює міська рада), то переможців у спецпроекті за номінаціями “Вчинок року”, “Досягнення року”, “Меценат року”, “Громадський діяч року”, “Особистість року”, “Надія року” оголошують за підсумками народного опитування, яке проводять міськиий відділ культури і туризму спільно із місцевими засобами масової інформації. Тож кожний мешканець міста може долучитися до процесу визначення номінантів і переможців конкурсу. Церемонію нагородження переможців ми завжди присвячуємо Дню першопроходця і проводимо її в урочистій атмосфері у міському Палаці культури та творчості. Тож зі святом, дорогі мої земляки! Бажаю всім комсомольчанам міцного здоров’я на багато літ, щастя, родинного тепла і всіляких гараздів. А ще – оптимізму та витримки. І щоб Комсомольськ ніколи не втратив тих позитивних напрацювань, які має сьогодні.
Зоря Полтавщини, 6 стор., П’ятниця, 28 листопада 2008 р.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.