Полтавщина

Протягом останніх місяців ТОВ “Емпоріум-П” розпродує свої пивзаводи. Так, Сімферопольський пивобезалкогольний комбінат “Крим” продано феодосійському бізнесменові Валерію Зубку, а з французькою групою Soufflet були досягнуті домовленості про продаж їй Дніпропетровського пивзаводу “Дніпро”, що виробляє солод. Після цього у власності згаданого ТОВ залишилися тільки два підприємства – в Полтаві й Луганську, з яких привабливішим було перше (луганський завод законсервований).
Підприємство, що незабаром перейде росіянам, можна вважати непоганим вкладенням капіталу – за підсумками 2007 року воно одержало 23,4 млн грн доходів і заробило 6,86 млн грн чистого прибутку. Протягом останнього часу Полтавський пивзавод був реконструйований і тепер спроможний виробляти 60 млн літрів пива на рік, повідомляє сайт pivnoe-delo.com.

Пам’яті Марії Башкирцевої
Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Полтавський обласний юнацький університет краєзнавства готує до друку п’яте, доповнене, видання, присвячене життю і творчості нашої землячки Марії Башкирцевої – “Марія Костянтинівна Рус з Гавронців”. Як розповів проректор університету краєзнавства Панас Михайлик, п’яте видання містить розділ “Музика в житті і творчості Марії Башкирцевої”. До цього часу, стверджує науковець, так широко ця тема не висвітлювалася у жодній науково-дослідницькій праці. Також нова книга розкриє деякі історичні аспекти, зокрема, як музеї в Диканьці, селі Стасях Диканського району, а також Черняхівський шкільний музей Чутівського району отримали у свої фонди картини, малюнки, раритетні речі Марії Башкирцевої.
Нову книгу її укладачі – вихованці університету краєзнавства – представлять на науковій конференції, присвяченій 150-річчю з дня народження Марії Башкирцевої “Мистецтво єднає світ”, що відбудеться 21 листопада у Полтавському державному педагогічному університеті імені В.Г.Короленка за сприяння управління освіти та науки облдержадміністрації. Під час конференції планується виставка книг, виданих університетом краєзнавства, “Чарівні жінки Полтавщини в історії України” та “круглий стіл” на тему “Маловідомі сторінки з життя художниці Марії Башкирцевої”. Тут же відбудеться презентація пісні про Марію Башкирцеву Миколи Пойдеменка та Василя Торопенка “Весноцвіт зів’яв далеко” у перекладі на французьку мову. До участі у роботі конференції запрошені викладачі, науковці, митці, студенти, учні.

Добрі друзі школярів
Ніна КОНДРАТЮК
“Зоря Полтавщини”

В учнів і педагогів загальноосвітньої середньої школи І–ІІІ ступенів села Зуївці Миргородського району є добрі друзі – миргородські підприємства “Агротех-Гарантія” та ТОВ “Савинці”. На початку нового навчального року школярі отримали від “Агротех-Гарантії” новенький принтер та подарунки кожному. А ТОВ “Савинці” нещодавно безплатно виділило для вихованців закладу        1300 кг картоплі та 70 кг м’яса.
Керівники цих підприємств Олександр Троцько та Тетяна Ситник добре розуміють проблеми педагогів і учнів.
– Щедрі спонсори завжди відгукуються на наші прохання, – говорить директор школи Сергій Кобзій. – Ось і днями ТОВ “Савинці” виділило автобус, яким возили школярів у райцентр на змагання. Ми дуже вдячні благодійникам за допомогу у вирішенні шкільних проблем.

Карлівська обнова
Анатолій РИЧКО
Журналіст

Один з найкращих на Полтавщині ігровий спортивний майданчик зі штучним покриттям здано в експлуатацію у центрі Карлівки. Він доповнює спортивний комплекс міського стадіону “Машинобудівник”.
Його спорудження передбачене районною програмою будівництва, реконструкції, капітального ремонту та утримання спортивних споруд, прийнятою сесією районної ради. На виконання всіх робіт було залучено 168 тисяч гривень з обласного та 293 тисячі гривень із районного бюджетів. При облаштуванні майданчика, місця для глядачів та навісу, яке велося методом народної  будови, активну допомогу надали місцеві підприємства та організації усіх форм власності, а особливо – ТОВ “Корпорація “Докучаєвські чорноземи Карлівщини”, ВАТ “Карлівський машинобудівний завод” і “Карлівський механічний завод”, міська рада, Карлівська філія ВАТ “Полтаваобленерго” та інші.
З перших днів введення в дію майданчик працює з повним навантаженням. Тут уже відбулися матчеві зустрічі з міні-футболу вихованців Карлівської і Красноградської Харківської області дитячо-юнацьких спортивних шкіл, щодня відбуваються тренування дорослих колективів фізкультури міста та юних спортсменів міських загальноосвітніх навчальних закладів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.