Утверджуючи історичну правду

Пошуково-дослідницька робота з вивчення причин та наслідків Голодомору в області проводиться місцевими вченими-істориками, працівниками музеїв, краєзнавцями, представниками громадських організацій, вчителями, студентами та учнями. У районах сформовано близько 700 пошукових загонів, що налічують майже 6 тисяч членів.
На сьогодні в області встановлено понад 56 тисяч імен жертв Голодомору 1932–1933 років. Полтавським краєзнавчим музеєм проводиться упорядкування списків жертв Голодомору, їх звірка та уніфікація.
На Полтавщині виявлено 443 місця масових поховань, встановлено 598 пам’ятних знаків жертвам Голодомору.
Напередодні відзначення 75-х роковин Голодомору активізовано роботу щодо спорудження пам’ятних знаків жертвам Голодомору. Лише протягом жовтня нинішнього року встановлено та урочисто відкрито 31 пам’ятний знак. Триває будівництво меморіалу жертвам Голодомору 1932–1933 років “Жнива скорботи” біля залізничного вокзалу в Миргороді.
З ініціативи громадських організацій, за активної підтримки органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, починаючи з вересня, у Полтаві та у населених пунктах, які постраждали від Голодомору, щосуботи проводяться меморіальні заходи. Їх учасники поіменно згадують загиблих від голодної смерті. Щосуботи в області відбувається понад 30 таких акцій за участі майже 4 тисяч полтавців. Люди, які вижили у жорнах страшного голоду, розповідають молодшим правду про геноцид українського селянства.
В обласному центрі акція “33 хвилини” відбувається у центрі міста біля приміщення колишнього “Торгсину” по вул. Жовтневій. Проводиться вона з ініціативи Полтавського обласного товариства політв’язнів та репресованих, обласної асоціації “Громадянське суспільство”, молодіжної скаутської організації “Пласт”, обласної “Жіночої громади” за підтримки облдержадміністрації. До проведення акції залучаються студенти вузів обласного центру, громадські активісти. Щосуботи о 10-й ранку дзвін сповіщає про спомин померлих від голодної смерті.
Аби ніколи не допустити повторення тих страшних подій вітчизняної історії, задля утвердження демократичного майбутнього необхідне осмислення гіркого минулого нашого народу, збереження історичної пам’яті.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.