Приїхали “відрізати” газ…

– Володимир Фетч, засновник підприємства “Полтавамоторсервіс”, емоційно зустрів представників газового господарства і журналістів, яких запросив на “церемонію”  відключення від  “блакитного палива”.
 Газовики “на камеру” говорити не захотіли, нічого пояснювати не стали, сказавши, що вже все пояснили засновнику. Приїзд журналістів назвали “спектаклем”, який влаштували господарі. Здалеку котрийсь із працівників зауважив, що, мовляв, “ніхто ж нічого не відрізав…”
– Не відрізали тому, що вам не дали цього зробити. Я прошу діяти тільки згідно з законом. А якщо за законом, то ви зобов’язані були приїхати в період неопалювального сезону і хоча б один припис зробити. На сьогоднішній день на підприємстві жодного припису немає  про неправильне використання газу чи про заборгованість, – продовжує Володимир Фетч. – У нас є договори на постачання газу, і ми сумлінно сплачуємо. А ви приїжджаєте відключати за усною командою вашого керівництва. Якщо є претензії до нашого підприємства, треба було повідомити про це керівника. І не тоді, коли вже холоди настали. Чому газовики приїхали в листопаді, а не влітку і навіть не у вересні, не сказали, що у нас щось не так? Кажете, це спектакль? Для нашого колективу – це не вистава, а серйозні речі. Людям працювати треба, сім’ї годувати. Ми 15 років користуємося газом. І проблем не виникало. Зробіть припис з прийнятними термінами, вкажіть, у чому ми винні, куди маємо звернутись, що зробити, щоб усе було законно. А відрізати газ – це не методика роботи сьогодні.
Представник Державної інспекції промислової безпеки в нафтогазовому комплексі Микола Чернобель порадив не сваритися, а знайти вихід із конфліктної ситуації і порозуміння з “Полтавагазом”: “Вважаю, треба навести порядок у стосунках цих організацій. Інспекція ще не перевіряла підприємство “Полтавамоторсервіс”, сюди буде направлено повідомлення, а потім здійснено перевірку”.
Що ж усе-таки сталося на підприємстві, чому йому пред’явили рахунок майже на чотириста тисяч гривень, а у разі несплати через два дні зібралися відключити від газопостачання?
“Полтавамоторсервіс” – приватна фірма на околиці Полтави, біля залізничної станції “Супрунівка”.  Займається продажем, ремонтом, техобслуговуванням автомобілів “Мазда”. Засновник фірми Володимир Фетч звернувся  до редакції “Зорі Полтавщини”. “У зв’язку з отриманням попередження про відключення від газопостачання нашого підприємства, яке є сумлінним платником за енергоресурси та не заборгувало ВАТ “Полтавагаз” жодної копійки за 15 років свого існування, колектив фірми просить направити представника газети для з’ясування обставин інциденту. Ми вбачаємо в діях монополіста упереджене ставлення до нас з метою отримання надприбутків дочірніми підприємствами, близькими до структури, що є одноосібним постачальником газу”, – йдеться у листі.
– 4 листопада ми отримали припис від ВАТ “Полтавагаз” про те, що 6 листопада нас буде відключено від газопостачання у зв’язку з недоопрацюванням технічної документації, яка знаходиться в “Полтавагазі”, – коментує далі Володимир Фетч. – По-перше, цей припис невідомо звідки взявся, по-друге, чому він з’явився в листопаді, коли вдарили перші морози, а не раніше, – невідомо. На двох автомобілях приїхала на наше підприємство бригада з 10 представників “Полтавагазу” і намагалася відключити газ. Колектив не дав, вийшли всі і спитали – на яких підставах хочуть відрізати. У нас немає заборгованості, навіть є проплати наперед. Представники “Полтавагазу” сказали, що це команда їхнього керівника Гринчака.  Не знаю, чим керується цей керівник. В державі у нас, на жаль, ще є такі люди, які можуть поводити себе зверхньо щодо інших. Але вважаю, що наш колектив із 40 чоловік теж має якісь права і не повинен залежати від того, як поводиться керівник “Полтавагазу”. Ми пройшли з газівниками по всьому нашому підприємству, показали газове обладнання. Знайшли два порушення: в одній газогенераторній немає акта на димохід, а в іншій – стоїть стілець, який не повинен там бути. Більше до мене і до підприємства претензій немає. Але представники газової служби заявили, що все одно змусять обрізати газопостачання, бо хочуть отримати “гонорар” в розмірі 400 тисяч гривень за переоформлення документації. Якщо хтось хоче за три документи отримати такі гроші, то я відповідально заявляю, що цього не буде. Ми згодні заплатити коректну суму, за діючими тарифами. Якщо ці тарифи будуть такими, як названо сьогодні, то ми відмовляємось платити. 400 тисяч гривень нашому колективу треба буде заробляти не один рік. Тому вважаю дії ВАТ “Полтавагаз” абсолютно необгрунтованими, безпідставними і буду боротися з цим.
Питання ще в тому, що “Полтавагаз” хоче одержати ці гроші  не напряму, а через підставні структури. Вони 400 тисяч запросили,  а виставляє рахунок не “Полтавагаз”, а ПП “Полєнов”. Прокручують гроші, і хтось їх отримає. Тому ж і їздять сюди. Бачать, що займаємось автомобілями, структура не бідна, і вирішили “зідрати” з нас гроші. Фірму свою ми створили на місці пустиря і звалища. Я сотні “КрАЗів”  сміття звідси вивіз і створив таке  прекрасне підприємство. У чому я винний, що поганого роблю для міста і області? Кожен монополіст приїздить і вимагає: той – 500 тисяч, той – 400. Та люди добрі, ми ж так не заробимо ніколи. Сьогодні по 300 доларів платимо за тисячу кубометрів газу за опалення і виробничих площ, і  житлового будинку, де живе моя сім’я. Якщо у нас є порушення, якщо ми не маємо права користуватися газом, то чому ж нам щороку присилають договори на постачання газу? “Полтавагаз” дає нам договір на виконання робіт, в якому прописує: 389154 гривні ми повинні заплатити, причому 100% попередньої оплати – до початку виконання робіт. Це означає: якщо ви не сплатите цю суму на ПП “Полєнов”, ми вас відключаємо, якщо заплатите – то все нормально, працюйте далі.
Проблеми з газопостачальниками почалися відтоді, як “Полтавамоторсервіс” вирішив поставити в себе більш сучасне економічне опалення – не котельню, а теплогенераторну. Звернулися в “Полтавагаз” із проханням надати нові технічні умови на використання газу в зв’язку з реконструкцією. “Нам дали техумови і сказали, що роботи виконуватиме приватна структура, – продовжує Володимир Петрович. –  Приїхали люди з цієї структури, виставили нам рахунок на 80 тисяч гривень. Ми погодились сплачувати цю суму приватній структурі при “Полтавагазі”. От ця структура “намалювала” 80 тисяч. Але через тиждень фірма відмовляється від своїх зобов’язань, мовляв, їм сказали нічого не робити. Через два тижні приїздить вже ПП “Полєнов” з рахунком майже на 400 тисяч. Питаємо, чому ж ціна виросла в 5 разів? Виявляється, це пряма команда… В присутності людей, моїх підлеглих було сказано, що Фетч не бідний чоловік, і 400 тисяч гривень заплатить, інакше газопостачання буде припинене. Ці приватні структури при “Полтавагазі” і підконтрольні йому. Куди йдуть гроші від цих ПП і як вони організовані,  хай правоохоронні органи відслідковують.
Тут справа у принципі. Я – працівник апарату Верховної Ради України. Міг би по-іншому з ними поговорити, закликати до порядку, але хай люди всієї Полтавщини знають, як дехто робить справи. І в парламенті ці матеріали розповсюджу, і, якщо треба, у київські ЗМІ повідомлю. Не про себе зараз думаю, у мене в Києві теплий офіс, де точно не відріжуть газ. Я про цей полтавський колектив піклуюся, бо в мене і жінки працюють, і молоді дівчата. Як їм в холоді працювати? Я тут тільки через те, щоб
їх захистити. А кому до цього діло? Їм аби гроші! Про це треба писати. Щоб монополісти розуміли, що є управа і на них, і “беспредел” не пройде”.
У Калькуляції на виконання робіт по газопостачанню автосалону “Мазда” від 29.10.2008 р. (підрядник – ПП “Полєнов”), зокрема, читаємо: проекти – 12 тисяч і 22 тисячі гривень, документація – 5 тисяч, вузол обліку – 124 тисячі  та інші роботи і послуги загалом на понад 389 тисяч гривень.
Публікуючи цей матеріал, сподіваємось, що і представники ВАТ “Полтавагаз” на сторінках газети висловлять свою точку зору щодо порушеної проблеми.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.