Нива віддячила щедро…

– Нива віддячила щедро, – розповідає Віктор Цьова. – На жаль, поки що не відчуваємо чіткої аграрної політики держави, яка б сприяла розвитку галузі, дозволяла селянинові не виживати, а повноцінно жити й трудитися на своїй землі. А про те, що ми вміємо вирощувати високі врожаї, свідчать цьогорічні результати.
Завдяки застосуванню новітніх технологій і потужної високопродуктивної техніки валовий збір ранніх зернових із площі 1247 га в господарстві склав понад 11,5 тис. тонн. Озима пшениця дала на круг більш як по 63 ц/га, по
51,6 ц/га зібрали ярого ячменю, що значно вище минулорічних показників.
Добре вродила й “королева полів”. Із 743 гектарів кукурудзу вже зібрали на половині площ, її урожайність становить 70 ц/га. З обмолотом кукурудзи тут не поспішають, адже зерносховища заповнені збіжжям, продавати яке зараз украй невигідно. Щоправда, днями все-таки довелося для виплати зарплати працівникам  і сплати податків продати партію соняшнику по 1150 грн/т. Дешево, але нікуди не подінешся, накопичувати борги – теж не вихід, вважає керівник СТОВ Віктор Цьова.
Стосовно цукрових буряків, то під них у господарстві відводили майже 2000 гектарів. Солодкі корені викопали на всій площі. Цукристі вродили більш як по 500 ц/га. Майже весь урожай, а валовий збір цукрових буряків становив 100400 тонн, вивезено на переробні підприємства.
Утримують в Орданівці й поголів’я великої рогатої худоби. Якщо, приміром, корів на початок цього року було 670, то нині – вже 730 голів, а до кінця року буде ще більше. У господарстві добре підготувалися до зимово-стійлового утримання худоби. Тваринницькі приміщення відремонтовано, вдосталь заготовили й кормів для худоби. Адже тільки під багаторічні та однорічні трави тут відводять більше 600 гектарів площ, ще 300 – під кукурудзу на силос та зелений корм. До речі, валовий надій молока за 10 місяців у СТОВ становить майже 24,6 тисячі центнерів, а від кожної фуражної корови вже отримано майже по 3,4 тис. кг цього цінного харчового продукту.
Хорошу основу закладено й під майбутній урожай. Зазвичай напередодні свята відзначають кращих працівників господарства, які досягли вагомих успіхів у роботі. В Орданівці таких чимало – трактористи Володимир Дем’яненко, Анатолій Цись, Олександр Черкаський, Володимир Череватий, водії Олексій Барабаш і Микола Луценко, працівники токового господарства Валентина Яресько та Петро Федоренко, бригадир будівельної бригади Іван Іщенко, бригадир монтажників Михайло Коваленко, керуючий відділком села Жоржівки Микола Черкас, головний інженер Валерй Ковальчук та багато інших.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.