“Полтавамаш” тримає марку

Ніна КОНДРАТЮК
“Зоря Полтавщини”

 Якось, перебуваючи у відрядженні в Росії, в Тамбовській області, де проходило випробування полтавської промислової м’ясорубки, Микола Григорович побачив там блокорізку.
– А якщо й нам створити таку? – запропонував. – Впевнений, попит на неї буде…
Справді, полтавська фірма “Заря” одразу охоче замовила блокорізку. Нині в стадії виробництва їх дві: одну отримає замовник, а інша “поїде” в Київ на всеукраїнську виставку АГРО-2008.
– Сьогодні ринок вимагає нової техніки, конкурентоспроможності – інакше вижити не можна, – говорить голова правління ВАТ “Полтавамаш” Олександр Григоренко. – Отож нам не треба покладатися на когось, а самим конструювати новинки…
ВАТ “Полтавамаш” уже понад 55 років є в Україні одним із провідних підприємств зі створення технологічного обладнання для м’ясо-птахопереробки. У складні роки переходу на ринкові рейки тут не розгубилися, не намагалися виживати за рахунок здачі виробничих площ в оренду, як це відбулося з деякими іншими підприємствами, а взяли курс на технічне переоснащення. Так, останнім часом на “Полтавамаші” модернізували термічну дільницю, обладнали сучасним обладнанням ковальську дільницю, придбали новітнє металорізальне устаткування тощо. Всього на удосконалення виробництва було витрачено близько 5 млн гривень. Завдяки цьому його обсяги нині зросли на 107%.
– Ми готові ще збільшувати обсяги виробництва десь на третину, але стримує дефіцит кваліфікованих робітничих кадрів, – продовжує Олександр Михайлович. – На жаль, колишня кузня кваліфікованих слюсарів, токарів, зварювальників – система профтехосвіти – практично розвалилася. Нині в області висококваліфікований спеціаліст – на вагу золота…
І хоча працю такого фахівця на підприємстві високо цінують (зарплата токаря 6-го розряду сягає за 2–4 тис. грн), брак спеціалістів тут відчувають гостро. Не можна без болю дивитися на ряд новітніх верстатів, які простоюють без господарів.
А от конструкторсько-технологічний підрозділ на підприємстві підібрався грамотний і перспективний. Інженерів-конструкторів на “Полтавамаші” плекають і ними дорожать. Адже жодна новітня розробка не обходиться без них. Зокрема, вже згадана блокорізка ФБМ – творіння проекту молодого конструктора Василя Дениска. У пошані на підприємстві й конструктори Юрій Солдатов та Вадим Черкас.
Минулого року на “Полтавмаші” взялися за виробництво енергозапчастин: потребу в цьому теж продиктував ринок. Розширюється й далі номенклатура виробів для м’ясокомбінатів. Днями керівництво ВАТ повернулося з Глобинського м’ясокомбінату: там триває випробування гвинтових підйомників-завантажувачів. Роботу полтавських виробників високо оцінили в Глобиному.
– Техніка працює бездоганно, – сказав механік ковбасного цеху цього підприємства Сергій Голуб. – Її використання прискорить виробничий процес.
Серед останніх розробок конструкторів “Полтавамашу”, які добре прижилися на підприємствах України й близького зарубіжжя, – вовчок ФВП-130, або промислова м’ясорубка, що здатна переробляти не тільки свіже, але й морожене м’ясо; сепаруюча голівка – механізм для відділення м’яса від кісток; новітня пила для поздовжнього розпилювання тощо. Нині ж на підприємстві виробляють близько 250 одиниць високоякісного обладнання для АПК в галузі м’ясо-птицепереробки.
У кабінеті голови правління Олександра Григоренка раз у раз дзвонить телефон. От і цього разу зателефонували з далекого Благовіщенська-на-Амурі: російським партнерам потрібне устаткування для лінії з забою і переробки курей-несучок. А тим часом на подвір’ї підприємства відвантажується обладнання з переробки жирів для Могилевського м’ясокомбінату. У цехах “Полтавамашу” завершується складання комплекту обладнання з забою та переробки ВРХ. Усього ж географія постачань підприємства – це Росія, Прибалтика і Молдова, Казахстан і Узбекистан, В’єтнам і Румунія – всіх не перелічити.
Утримувати ці позиції на ринку непросто: на п’яти наступають такі серйозні конкуренти, як Німеччина, Польща, Білорусь. Утримати свої позиції можна, лише підвищуючи конкурентоздатність виробів. Це добре розуміють полтавамашівці, продовжуючи свій курс на удосконалення виробництва й підвищення якості продукції.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.