Досвід, кваліфікація, новації

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”

 Тричі Слава вмирав на операційному столі. Ціною неймовірних зусиль вдалося третій раз заставити працювати серце…"
Ось уже більше чотирьох десятиліть цю газету дбайливо зберігає той самий Слава Томенко. Даруйте, В'ячеслав Васильович Томенко, головний лікар 5-ї міської клінічної лікарні. Тієї самої, у якій колись йому, семирічному хлопчику, врятували життя.
Такою непередбачуваною буває іноді доля. Та саме їй В'ячеслав Томенко завдячує (якщо в даному випадку можна так сказати) тому, що став лікарем. Бо якраз через той випадок він полишив свої дитячі мрії вивчати астрономію і вирішив цілком присвятити себе медичній справі. Напередодні Дня медичного працівника, який, безперечно, має для нього особливе значення, крізь призму спогадів і роздумів про складне переплетіння людських доль, говоримо із В'ячеславом Васильовичем про повсякденне життя очолюваної ним лікарні.– Розрахована на 152 ліжка, лікарня має у своїй структурі три відділення – неврологічне, терапевтичне і гінекологічне, – розповідає головний лікар 5-ї міської клінічної лікарні В'ячеслав Томенко. – Лікуємо хвороби серцево-судинної системи, органів травлення, дихання, нирок. Та все ж таки основна спеціалізація нашого лікувального закладу – гінекологія.
Колектив лікарів гінекологічного відділення працює, орієнтуючись на сучасні технології. Не випадково саме у цій лікарні, чи не найпершій в області, з'явилася лапароскопічна стійка – обладнання, яке дозволяє оперувати з мінімальним хірургічним втручанням. Операції, які проводяться за його допомогою, належать до малоінвазивної хірургії. Це був значний крок уперед, адже операції за допомогою лапароскопічної стійки дозволяють уникати так би мовити класичного оперативного втручання і значно скорочують період одужання.
Нещодавно за кошти, виділені з міського бюджету, для відділення закупили нове медичне обладнання, яке дозволить не тільки розширити можливості для операцій, а й значно поліпшити рівень діагностики гінекологічних захворювань.
– На мою думку, значних успіхів у діагностиці та лікуванні цих захворювань ми досягли не тільки і не стільки завдяки появі сучасного медичного обладнання, скільки завдяки високій кваліфікації і професіоналізму наших лікарів, – продовжує В'ячеслав Васильович. – Чесно зізнаюся, що коли закупили цю сучасну апаратуру, в якийсь момент я навіть трохи засумнівався – чи зуміємо, чи опануємо складну техніку? Знаєте, бути першими завжди важко.
Та сумніви були марними: за останні два роки у гінекологічному відділенні успішно провели понад 550 операцій. Імена лікарів-гінекологів Юрія Сапєгіна, Валентини Риженкової, Людмили Матіюк та інших спеціалістів відомі нині далеко за межами Полтави. А головна медсестра лікарні Тетяна Кучер номінована цього року на премію міського голови. І хоча 5-та міська клінічна лікарня не має поліклінічного відділення, а відповідно – й "приписаного" до лікарні населення, черги на планове лікування розписані на два-три місяці наперед. На операції сюди приїздять пацієнти з Київської, Харківської, Кіровоградської, Сумської областей.
Має свою спеціалізацію і неврологічне відділення лікарні – це периферичні хвороби нервової системи: радикуліти, остеохондрози, енцефаліти тощо. Тут успішно застосовуються голкорефлексотерапія, методика гіпнозу, яка допомагає створити у хворого позитивний настрій на одужання, психотерапія, лікувальна фізкультура, нетрадиційні методи лікування. Широке застосування цих різноманітних допоміжних методів дозволяє зменшити вживання хворими ліків і, відповідно, мінімізувати вплив "хімії" на організм.
У 5-ій міській лікарні особливо дбають про постійне покращення умов перебування пацієнтів. Минулого року тут практично закінчили ремонт другого поверху гінекологічного відділення, оздобили приміщення сучасними матеріалами, замінили вікна тощо. Також обладнали чотири палати для індивідуального перебування хворих. Мрія головного лікаря – облаштувати затишне фойє, де були б не лише красиві сучасні меблі, а й камін. Нині тривають ремонтні роботи в операційному блоці на першому поверсі гінекологічного відділення. Тут планується обладнати одно- та двомісні палати з душовими кабінками та усіма зручностями. Кошти на це – 250 тисяч гривень – також виділили з міського бюджету. Роботи планують завершити до кінця поточного року. І вже найближчим часом у рамках реформування стаціонарної медичної допомоги у Полтаві, а саме – розподілу лікувальних установ за окремими спеціалізаціями, на базі 5-ї міської клінічної лікарні планується створити потужний гінекологічний центр.
Ірина РОГОЖИНСЬКА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.