“Паросток” на батьківщині Карлсона

Авторитет Астрід у світі був настільки високим, що її неодноразово обирали першою жінкою Швеції, залишаючи королеві почесне друге місце. Астрід Ліндгрен була не тільки володаркою всіх можливих письменницьких нагород та премій, одним із найвидаваніших авторів світу, але й громадським діячем, виступаючи за права дітей.
Приватний навчально-виховний комплекс "Паросток" міста Полтави – єдина школа в Україні, яка цілісно вивчає творчість видатної письменниці та культуру Швеції, не раз приймала у себе Надзвичайного та Повноважного Посла, співробітників Посольства Швеції в Україні, двічі брала участь у Днях Європи в Києві.
У листопаді група школярів та педагогів ПНВК "Паросток" уже вдруге мала щасливу нагоду на запрошення своїх партнерів – гімназії м. Віммербю (провінція Смоланд) – побувати у Швеції і взяти участь в урочистостях з нагоди 100-річчя геніальної шведської письменниці Астрід Ліндгрен.
Саме у місті, де народилася велика казкарка, відбувалися головні ювілейні події. Полтавські школярі мали можливість покласти квіти на могилу Астрід Ліндгрен у день її народження, взяти участь у величній церемонії на головній площі міста біля пам'ятника письменниці, де тисяча дітей із шведських шкіл співала її пісні, а потім запустила в небо символічні 100 повітряних кульок.
У цей день у Швеції завершилася велика всешведська акція, яку очолили громадська організація SOSbarnan та донька Астрід – Карін Німен. Для того, щоб вшанувати Астрід Ліндгрен – людину, яка витрачала кошти від видання своїх книг на дитячі лікарні, фонди, благодійність, продовжуючи вести скромний спосіб життя звичайної шведки, її рідна країна протягом року збирала кошти на створення дитячого села з притулком, школою та лікарнею у найбіднішому куточку світу – Центральній Африці. Полтавська делегація мала можливість узяти участь у великій факельній ході, яка засвідчила і повагу до Астрід, і закінчення великої доброї справи на її честь. Юні полтавці відвідали унікальний музей, збудований до її сторіччя, і навіть побували у її рідному будинку, тому самому, де відбувалися найбільші дива життя письменниці. Цей будинок належить родині Астрід, і візит до нього був подарунком комуни міста Віммербю своїм українським друзям. А завершило цей день велике шоу за участю відомих шведських співаків, які виконували пісні з кінофільмів за творами Астрід Ліндгрен, та членів її родини, котрі виступили зі спогадами.
Поїздка дала змогу також глибше
ознайомитися з діяльністю шведських навчальних закладів – гімназії та початкової школи м. Віммербю. Делегація зі школи "Паросток" була присутня на уроках, спілкувалася з учителями та адміністрацією, мала нагоду ознайомитися зі шведськими навчальними програмами та побудовою навчального процесу.
Разом з гімназією "Паросток" здійснив наступний етап спільного проекту "Астрід Ліндгрен у світі", який здійснюється за підтримки Шведського інституту і в межах якого навесні 2008 року планується приїзд до Полтави педагогів та школярів із Віммербю. Приїзд полтавської делегації також став подією для шведських друзів, і вона була висвітлена у шведських газетах та в новинах телебачення.
Досвід школи "Паросток" із вивчення творчості Астрід Ліндгрен для її співвітчизників є цінним. Читаючи її книги, учні школи поринають у створений нею світ. До цього дня у школі можна пекти млинці Пеппі, зовсім, як вона, грати в пошуковців, можна малювати на асфальті величезного коня, будувати башту з кубиків, таку саму, яку Карлсон збудував для Малюка, кататися на справжньому коні… Чим більше у житті дитини того, про що вона може сказати "я люблю", "це – моє", "я чекаю", "я ціную", тим глибшим і людянішим є її внутрішній світ. А він – підгрунтя для її особистісного становлення.
Всі ці дива відбуваються щороку в листопаді, коли вся школа святкує день народження улюбленої письменниці. Навіть шкільний альманах, де зібрані оповідання із шкільного життя, називається "Ми всі із школи "Паросток" за аналогією з повістю Астрід Ліндгрен "Ми всі із Бюллербю". Цей унікальний досвід, викликавши непересічну цікавість шведських колег, і ліг в основу міжнародного проекту, в ході якого планується випуск молодіжної газети, присвяченої творчості та постаті письменниці в Україні.
В одному з шкільних творів Олена Мілько (11-й клас) написала: "Для нашої школи великою подією стало те, що теперішні наші випускники у 1989 році говорили по телефону із самою Астрід Ліндгрен і привітали її з днем народження… Ми відкрили в нашій школі музей Астрід Ліндгрен. Цей музей створений з експонатів, які ми зробили самі за її книгами: шкатулка Еміля, ліхтарик Калле, гілочка з Шипшинової Долини, щоденник Малін…
Астрід була добротворцем, не тільки своїми книгами вона творила краще життя: за свої кошти вона збудувала клініку для дітей, створила закон на захист тварин. До дня народження Астрід Ліндгрен ми вирішили зробити подарунок для неї і продовжити її місію творіння добра у світі. Ми зібрали іграшки, щоб подарувати дітям з інтернату та дитячого притулку, але іграшок виявилося так багато, що ми подарували їх ще й самотнім людям поважного віку із геріатричного інтернату, бо дорослі – теж діти. Так вважала Астрід…"
Поїздка була плідною, сприяла розширенню міжнародних зв'язків Полтавщини, сформувала цікаві міжнародні перспективи.
…Карлсона
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.