Головний фінансовий документ прийнято

У роботі пленарного засідання взяли участь виконуючий обов'язки голови обласної державної адміністрації, депутат обласної ради Іван Близнюк (НСНУ), заступники голови обласної ради Володимир Марченко (БЮТ), Петро Ворона (НСНУ), заступники голови облдержадміністрації, начальники обласних управлінь і служб, міські голови, голови районних рад та райдержадміністрацій. До порядку денного були внесені додаткові питання про депутатські запити Ірини Максимішиної (БЮТ) та Віри Ярещенко (НСНУ). На позачергову сесію було винесене одне центральне питання – про обласний бюджет на 2008 рік. Проект головного фінансового документа регіону представив заступник начальника головного фінансового управління облдержадміністрації Павло Кропивка. Основною характеристикою бюджету 2008 року, відзначив він, є збереження його соціальної спрямованості, підтримання позитивної динаміки зростання реальних доходів населення у поєднанні з покращенням соціально-економічного розвитку регіону. Доходи обласного бюджету без врахування дотацій та субвенцій на 2008 рік визначені в сумі 440,3 млн грн, що на 52,6 млн грн (13,6%) більше надходжень за 2007 рік. Доходи, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів, плануються в розмірі, доведеному Міністерством фінансів України, і становлять 375,6 млн грн. Обсяг доходів загального фонду (без врахування міжбюджетних трансфертів) становить 384,9 млн грн, що на 20,1% більше фактичних надходжень 2007 року. Обсяг доходів спеціального фонду обласного бюджету прогнозується у сумі 55,4 млн грн. Обсяг дотації вирівнювання з державного бюджету до обласного затверджено у сумі 200,1 млн грн, на 77,8% більше, ніж торік. Видатки обласного бюджету на нинішній рік плануються в обсязі 1466 млн грн, або з ростом на 18,2% в порівнянні із затвердженими показниками 2007 року.
 В обговоренні проекту бюджету взяли участь голови постійних комісій Анатолій Шкарбан (БЮТ), Іван Гальченко (СПУ), Олександр Масенко (КПУ), депутати Василь Сільчук (КПУ), Віктор Акімов (СПУ). Виступаючі говорили про необхідність забезпечення динаміки наповнюваності доходної частини обласного бюджету, доцільність вдосконалення механізму розподілу і використання бюджетних коштів. Водночас Анатолій Шкарбан зауважив, що, наголошуючи на важливості видатків, депутати мало уваги приділяють наповненню доходної частини. Не завжди існують договори оренди на використання майна, землі, водних об'єктів, а отже, втрачається частина доходів, які міг би мати обласний бюджет. Василь Сільчук (КПУ) вважає, що передбачене будівництво пам'ятників Івану Мазепі і Карлу ХІІ може викликати міжнаціональну ворожнечу в нашому краї. Олександр Масенко хотів знати, хто ініціює виділення 9 мільйонів гривень для спорудження цих монументів. (Ці кошти виділяються шляхом субвенції з Державного, а не з обласного бюджету. – Ред.). Віктор Акімов запропонував прийняти представлений проект бюджету, але висловив зауваження щодо недостатнього врахування в цьому документі об'єктів м. Кременчука. Іван Гальченко у своєму виступі порушив наболілу проблему тендерних закупівель. На що Олександр Удовіченко зауважив, що обласна рада приймала з цього наболілого питання звернення до вищих органів державної влади і тримає його на контролі.
Депутати затвердили обласний бюджет на 2008 рік зі змінами та доповненнями, внесеними під час обговорення проекту бюджету в постійних комісіях і на президії обласної ради. Доповнення стосувалися, зокрема, виділення коштів на укріплення берегів Кременчуцького водосховища, висвітлення діяльності депутатів обласної ради у ЗМІ, видання книги про нашу видатну землячку, художницю Марію Башкірцеву, додаткових коштів для надання депутатами облради матеріальної допомоги малозабезпеченим громадянам.
Були внесені зміни до рішення позачергової сесії обласної ради п'ятого скликання від 20 червня 2006 року "Про постійні комісії обласної ради", якими зроблені деякі рокіровки в складі комісій. Сесія прийняла депутатські запити Ірини Максимішиної та Віри Ярещенко.
(Закінчення на 2-й стор.). и
В обговоренні депутатського запиту Ірини Максимішиної голови постійних комісій Олександр Масенко (КПУ), Анатолій Шкарбан (БЮТ), Валерій Капленко (НСНУ), депутат Надія Мякушко (СПУ), начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Володимир Мирошніченко висловили думки з приводу впровадження в Україні і нашій області зовнішнього незалежного оцінювання  для випускників середніх та абітурієнтів вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівнів акредитації й узгодження цих питань між вузами і школами. Зазначалося також, що незабаром для всіх зацікавлених сторін буде проведено “круглий стіл”,  на якому обговорять позитивні й негативні сторони такого тестування, а вироблений за результатами пропозицій педагогів і громадськості спільний документ подадуть на розгляд профільної депутатської комісії і вищих органів влади.  
Депутатський запит Віри Ярещенко до правоохоронних органів стосувався скарги приватних підприємців с. Ставкового Зіньківського району щодо незаконного вилучення продукції з цеху з переробки соняшнику.
У “Різному” – питанні, яким традиційно завершуються пленарні засідання, – депутати вкотре обмінялися думками з приводу оцінки ролі історичних постатей представниками різних політичних сил. Зокрема, Віктор Луніка (КПУ) наголосив, що близько десяти мільйонів гривень спрямовується цьогоріч для спорудження пам’ятників Мазепі і шведському королю. Хоча на думку депутата, є набагато важливіші галузі для вкладення бюджетних коштів, ніж спорудження згаданих пам’ятників. Депутат Олег Пустовгар (НСНУ) зробив заяву полтавських обласних організацій НРУ та УНП з вимогою відкликання головою обласної ради свого підпису під зверненням ініціативної групи з проведення з'їзду депутатів усіх рівнів у м. Сєверодонецьку. Міський голова Кременчука Микола Глухов поінформував про зустріч членів правління Асоціації міст України з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, де розглядалися шляхи розвитку місцевого самоврядування.
По завершенні сесії, коментуючи для журналістів її головний підсумок – прийняття обласного бюджету, Олександр Удовіченко особливо відзначив соціальну спрямованість фінансового документа.
– Цей бюджет більш соціально орієнтований, ніж у 2007 році. Це факт, і в тому велика заслуга центральних органів влади. Я не хотів би ділити їх на минулий уряд і нинішній, тому що основи були закладені попереднім урядом. Хочу сказати про те, що є багато питань, де збільшені соціальні складові, у тому числі і по галузях, ще недостатні для того, щоб вирішувати ті проблеми, які на сьогодні поставлені перед нами. Коли говоримо про соціальний розвиток нашого полтавського краю в цілому, то чому сьогодні не було такої гострої дискусії? Тому що пооб’єктний перелік  ми будемо розглядати на наступній сесії і в міжсесійний період працюватимемо з виконавчою владою для того, щоб знайти консенсус, врахувати обласні потреби, ті пріоритети, які у нас були. А це об’єкти медицини, ряд інших, які ми повинні продовжувати фінансувати, знаходити кошти і в обласному бюджеті, і за рахунок субвенцій з державного бюджету. У нас є багато звернень з районів, де є проблеми у завершенні газифікації. Обласні кошти ми будемо направляти і на ці речі. Це буде винесено на сесію, що відбудеться через місяць-півтора. Хочеться, аби бюджетні кошти, які  сьогодні закладено, ми зуміли більш ефективно використати.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.