Виробництво молока – справа перспективна

Україна не стоїть осторонь світових процесів. До них додаються ще й наші, суто українські, проблеми – майже повне зношення доїльного обладнання, встановленого ще за радянських часів. Тому наміри сільгосппідприємств області щодо збільшення дійного стада, підвищення продуктивності корів через запровадження сучасних технологій та оснащення молочно-тваринницьких ферм ефективнішим сучасним обладнанням своєчасні, як ніколи.
Серед підприємств та організацій, для яких виробництво молока давно стало головною справою, – шведська компанія "ДеЛаваль" , яка понад сто років успішно працює в більш ніж 100 країнах світу, а з 1996 року заснувала дочірнє підприємство і в Україні. Четвертий рік офіційним дилером компанії "ДеЛаваль" у Полтавській області є ТОВ "Агросервіс" .
ТОВ "Агросервіс", ідея створення якого належить Віктору Скочку, нині керівнику ТОВ "Агрофірма "Гоголеве" Шишацького району, було засновано у 1995 році, коли сільгосптехніки вже були в стадії розвалу, а потреба в запчастинах та сервісному обслуговуванні, в тому числі й доїльного обладнання, залишилась.
За дванадцять років багато було зроблено, не без гордості зазначає виконавчий директор ТОВ "Агросервіс"  Володимир Легейда: "Нашою сервісною службою в Полтавській області змонтовано понад 120 молокопроводів – це майже третя частина від загального числа таких установок на Полтавщині. Клієнт, задоволений нашою роботою та обладнанням, яке ми встановлюємо, – ось наша головна мета. Ми завжди намагаємося йти назустріч нашим замовникам у вирішенні як технічних, так і фінансових питань" .
Чимало виробників молока та інвесторів добре розуміють перспективи розвитку тваринницької галузі. До таких належить і ДП "Агрофірма "Оріон" Хорольського району, керівник – Іван Некрасов. Тому й запросили в господарство висококваліфікованих фахівців, до того ж людей, закоханих у свою справу. Антон Микитас – заступник директора з тваринництва, його дружина Раїса Микитас – зоотехнік із відгодівлі тварин. Обоє – в минулому викладачі Херсонського національного аграрного університету, вони залишили в Херсоні затишну квартиру і приїхали в село, щоб, застосовуючи свої знання та досвід, на практиці довести ефективність та прибутковість тваринництва. Що ж до виробництва молока, то воно стає високорентабельним бізнесом лише за умови професійного підходу та впровадження сучасних технологій, наголошує Антон Микитас.
Поголів'я ВРХ в агрофірмі налічує
3 тисячі голів, із них 500 корів. У планах – збільшити дійне стадо до 1000 голів. Для забезпечення тварин кормами господарство має власний міні-завод із виробництва комбікормів. А кілька місяців тому придбали у ТОВ "Агросервіс" ще й 12-кубовий вертикальний кормозмішувач "ДеЛаваль", який за 5–7 хв виготовляє до 5 тонн повноцінної суміші. Кормозмішувач дає змогу раціонально використовувати корми, сприяє їх максимальному поїданню худобою.
– Час приготування суміші залежить від заданої програми й компонентів. Спочатку закладаємо грубі корми, сіно, силос, потім додаємо комбікорм, мелясу, – розповідає Раїса Єфремівна. – Такий кормозмішувач просто необхідний у господарстві, а завдяки підвищенню продуктивності худоби (середньодобовий надій сьогодні – 12 кг, а приріст ВРХ – 750 грамів за добу) та економному використанню кормів він окупиться вже за 3–4 місяці.
– Наша співпраця із ТОВ "Агросервіс"  – дилерами "ДеЛаваль" – продовжуватиметься і в наступному році, – переконаний Антон Микитас. – Зараз ми готуємо проектну документацію на будівництво 4 корівників для безприв'язного утримання худоби, плануємо встановити доїльний зал. Переглянемо систему годівлі, можливо, перейдемо на цілорічне використання монокормів.
У СТОВ "Говтва" Решетилівського району співпраця із ТОВ "Агросервіс" розпочалася два роки тому. Тоді в господарстві реконструювали існуючий молокопровід, обладнавши його шведськими доїльними апаратами та вакуумною установкою. Роботою залишилися задоволені, а в цьому році змонтували ще 2 молокопроводи у літніх таборах. Днями фахівці "Агросервісу" закінчили монтаж доїльного залу "Ялинка 2×6" із перспективою розширення на 2×8. За тиждень-другий розпочнуть доїти корів у новому доїльному залі. За цей же час завершать і реконструкцію приміщення для безприв’язного утримання худоби.
– Пропозицій стосовно придбання доїльного залу було чимало – від різних фірм і за різними цінами. Доїльний зал "ДеЛаваль" не є найдешевшим, – розповідає керівник сільгосптовариства "Говтва"  Павло Батюк. – Але інші фірми, що пропонували аналогічну продукцію, – далеко. Вони поставлять обладнання й поїдуть, а хто проводитиме сервісне обслуговування, хто забезпечить витратними матеріалами? Отож вирішили і надалі працювати зі своїми партнерами – ТОВ "Агросервіс" , бо за час співпраці переконалися в порядності та високій кваліфікації працівників фірми, в якості обладнання компанії "ДеЛаваль". Адже з власного досвіду знаємо – для них немає вихідних та неробочого часу. Сервісна служба – завжди до послуг, за першим викликом. За такий підхід та розуміння сільської праці особлива вдячність Володимиру Легейді.
– Географія господарств, які проводять модернізацію доїльних установок, з кожним днем розширюється. Щодня дві сервісні бригади виїздять у господарства області або для встановлення економічної вакуумної установки (СК "Радянський" Кобеляцького району), або на монтаж доїльного та холодильного обладнання (ДП ДГ "Степне" Полтавського та СЗАТ "Федунка" Шишацького районів). А серед наших перших клієнтів – такі знані не лише на Полтавщині господарства, як ПП "Агроекологія" і СТОВ "Воскобійники" Шишацького району, ТОВ "Агрофірма "Маяк" та СВК "Батьківщина" Котелевського району, – додає Володимир Легейда.
– ТОВ "Агросервіс", дилер "ДеЛаваль", розвивається дуже динамічно та гармонійно. Протягом року дилер продає, встановлює та обслуговує повний асортимент обладнання, від доїльного апарата – до доїльного залу, від танка-охолоджувача молока – до кормозмішувача. Місяць  тому, в листопаді, на маршрути області виїхав перший мобільний магазин, метою якого є забезпечення тваринницьких ферм миючими засобами, фільтрами, іншими витратними матеріалами. Усе це в комплексі є свідченням високої кваліфікації, професійного підходу до справи та щоденної наполегливої праці, – говорить виконавчий директор ДП "ДеЛаваль"  Олег Красноруцький.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.