Тривожні тенденції виробничого травматизму

Як розповідає начальник територіального управління Держгірпромнагляду по Полтавській області Борис Галушко, спостерігається зростання загального травматизму. Виробничі травми отримали уже 285 людей. У минулому році – 245. Істотно зросла кількість нещасних випадків на робочих місцях у Полтаві, Кременчуці, Комсомольську, Лубнах, а також у дев’яти районах області.
У травні в Пирятині на робочому місці загинула молода жінка – бармен приватного кафе, смерть якої настала, як сказано в офіційних документах, "внаслідок протиправних дій" місцевого мешканця, відвідувача кафе. До роботи у нічний час було допущено жінку, яка має маленьку дитину.  
У липні в одному з сільгосппідприємств Хорольського району смертельно вразило струмом 40-річного тракториста. Як зазначено в актах, на підприємстві не було забезпечено належне утримання виробничого обладнання, водії транспортних засобів виїздили без проходження передрейсових медоглядів.
У серпні загинув зовсім юний хлопчина, який щойно влаштувався різноробочим в одне з господарств Гадяцького району. Ремонтували несправне колесо, коли один із дисків, які були під тиском повітря камери, відлетів і завдав смертельну травму підлітку. Багато водіїв, поїхавши в службових справах, травмуються або гинуть в дорожньо-транспортних пригодах. У будівництві більшість нещасних випадків – це падіння з висоти.
Серед головних причин прикрих випадків травмування і смерті працівників спеціалісти називають порушення правил та інструкцій з охорони праці, неефективне навчання безпеки праці, а то й узагалі відсутність інструктажів, неналежний контроль з боку роботодавців та посадових осіб, застарілі механізми, якими доводиться працювати.
Найбільше людей цьогоріч постраждало на підприємствах машинобудівної галузі, в аграрному секторі, соціально-культурній сфері та на будівництві. З 2 серпня на підприємствах будівельної галузі Полтави і Кременчука Держгірпромнагляд ввів особливий режим нагляду, що діяв протягом місяця. Разом із журналістами спеціалісти цієї контролюючої організації здійснили рейд по кількох будмайданчиках обласного центру, де перевіряли безпечність умов праці, технічний стан будов, належну документацію, дотримання режиму. Були виявлені й порушення, зокрема незагороджені отвори балконних дверей на новобудові.
На прес-конференції Борис Галушко  підкреслив, що випадків травматизму майже не трапляється там, де є підтримка з боку місцевої влади, де роботодавці, самоврядні органи, громадськість разом турбуються про безпеку працівників. На деяких підприємствах охорону праці вважають чимось другорядним і не приділяють цьому питанню уваги. Спільне завдання усіх зацікавлених служб – щоб люди працювали у безпечних умовах. На Полтавщині з цим поки що проблеми.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.