У Зінькові з’явився новий завод

Хочемо, як краще
Нині у Зінькові працюють комбікормовий завод, хлібокомбінат. На цегельному заводі задіяні далеко не всі потужності. А молокозавод завмер кілька років тому, консервний не працює, зяє порожніми зіницями вікон. Відновити їх виявилося не під силу ні старій, ні новій владі.  А гроші в бюджет потрібні зараз. Така ж ситуація і в районі. Нове виробництво на такому тлі виглядає дуже доречним.
– Ми вітаємо залучення інвестицій у район. Нам довелося докласти багато зусиль, щоб ТОВ "Укрбіопаливо" вирішило будувати завод в Зінькові, а не в одному з сусідніх районів, як інвестори планували спочатку, – говорить голова Зіньківської райдержадміністрації Володимир Паламаренко. – Причин кілька. По-перше, майбутнє – за альтернативними видами палива, тож це перспективна справа. По-друге, оскільки основною сировиною для продукції є відходи деревини – верхівки дерев, гілля, – то будуть розчищені обочини доріг, лісосмуги. По-третє, при виході на проектну потужність на цьому заводі працюватимуть до 50 чоловік, і це найважливіше, бо в Зінькові надзвичайно гостро стоїть питання створення нових робочих місць. У Зіньківському центрі зайнятості, на превеликий жаль, на обліку понад 1700 безробітних. І, по-четверте, – це відрахування до місцевого бюджету. Адже саме Зіньківська міська рада традиційно не виконує планові показники з наповнення бюджету.
Міський голова Зінькова Микола Шум розповідає, що ТОВ "Укрбіопаливо", зареєстроване у Дніпропетровську, викупило колишній автопарк споживспілки на околиці міста і звернулося до міськвиконкому за дозволом зареєструвати свій філіал ТОВ "Зіньківбіопаливо" на вул. Польовій, 15, і будувати там завод з переробки відходів деревини та лушпиння соняшнику на тверде біопаливо. Міська влада не відмовила. Лише висунула умову, щоб були в підприємства всі необхідні для роботи дозволи. А найвагомішою причиною погодження на спорудження заводу Микола Шум називає наявність сміттєзвалища: саме туди комбікормовий завод вивозить лушпиння, де воно, можливо, самозагорається в спеку, можливо, його хтось підпалює, коли спеки немає, але разом з органікою горить і побутове сміття, зокрема й поліетиленові пакети, пластикові пляшки, виділяючи шкідливий діоксин. Окрім того, за рік вивозиться на звалище близько двох тисяч кубів відходів деревини, яка теж горить.
– Хто не мав справи зі сміттєзвалищем, той не зрозуміє ніколи, яка це складна проблема, – говорить Микола Шум.
Тож завод, який би утилізував усе це, для Зінькова, на його переконання, як знахідка. Тим більше, що на вул. Дзержинського, у густонаселеному районі міста, не так давно була спроба Зіньківського комбікормового заводу запустити подібне виробництво зі своїх відходів. І місяців два воно працювало – випускали брикети. Не було ніяких скарг.
 Що ж, і проблеми фінансові, і проблеми екології й справді почасти були б розв’язані при впровадженні такої переробки. До того ж, якщо вірити представникам влади й фахівцям, виробництво є екологічно чистим.
– Ми досконало вивчили проектну документацію, – запевняє Володимир Паламаренко.
– Завод перероблятиме два основних види сировини: лушпиння насіння соняшнику на брикети і деревину – на гранули. Будівництво брикетного цеху почато у травні. Фактично ніяких домішок при виробництві немає, немає і шкідливих викидів, тому технологією не передбачені фільтри, є тільки вентилятори. Другий цех – з переробки деревини – тільки починає будуватися, – говорить Василь Гончар, енергетик ТОВ "Укрбіопаливо", який зустрів кореспондентів "Зорі Полтавщини" на території підприємства і провів коротку екскурсію новим приміщенням збудованого цеху та пояснив, як за планом будуть розміщені інші виробничі об’єкти.
Існує також висновок державної екологічної експертизи, в якому детально описано технологію виробництва "Укрбіопалива". Зокрема про майбутнє виробництво гранул сказано наступне: "Склеювання здійснюється за рахунок пластифікації природних смолистих речовин (лігнину) при їх нагріванні до температури 120–130°С, яка не призводить до термічної деструкції деревини та випаровування смолистих речовин в атмосферу". Передбачено проектом і затверджено цим висновком і процеси очищення відходів виробництва. Серед іншого: "Очистка забруднених технологічних викидів здійснюється за допомогою циклонів з високим ступенем очистки: ККД – 98%".
Є і висновок обласної санепідемстанції: розглянувши робочий проект, розроблений інститутом "Дніпроагропроект", облСЕС вказала, що підприємство відповідно до "Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів" №173 від 19.06.1996 р. належить до 5-го класу небезпечності із санітарно-захисною зоною 50 м, і погодила проект.
Не виявлено порушень вимог і пожежниками, про що є експертний висновок головного управління МНС України в Полтавській області.
Залишається додати, що продукція заводу – брикети і гранули з відновлюваних природних джерел – це паливо для печей, камінів, альтернатива газу, вугіллю, дровам. Брикети мають високу теплопровідність, не містять сірки, при їх згоранні не виділяється чадний газ СО2, що руйнує озоновий шар атмосфери, а продукт згорання – попіл – застосовується як калійне добриво. Нині паливні брикети широко використовуються в Європі, навіть на теплових електростанціях.
А виходить…
Між тим, група місцевих жителів звернулася з листом-скаргою до депутатів обласної ради – зіньківців Олега Кулініча (керівника районного осередку БЮТ) і Андрія Козерода (керівника районного осередку Партії регіонів). У листі, датованому 16.08.2007 р., йдеться про те, що вже два місяці автори листа "відчувають на собі наслідки роботи нового заводу… який працює ночами… виділяється важкий дим", тому закликають "закрити і вивезти з нашого міста ТОВ "Зіньківбіопаливо". Під листом стоять три підписи – Пастухової М.Ю., Бут Т.П., Харчуп Н.М. Окрім того, депутати показали більше двадцяти сторінок – як додаток до листа – з підписами, адресами, паспортними даними місцевих мешканців (депутати стверджують, що їх аж 900), які теж – проти заводу.
На підставі цього листа Олег Кулініч і Андрій Козерод написали депутатське звернення до голови обласної ради Олександра Удовіченка, до постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування. Процитуємо уривок із депутатського звернення: "Не враховуючи думки громади міста, не провівши громадських слухань, місцева влада погодила будівництво. Про наміри з будівництва цього заводу жителі міста могли дізнатися лише з районної газети. 5 травня 2007 року була опублікована заява (повідомлення про наміри. – Ред.), в якій немає жодного слова про можливий вплив цього підприємства на навколишнє середовище. Проте на сьогоднішній день завод працює – виробляється 500 кг продукції за 1 годину. Планується будівництво його другої черги, знову ж таки без згоди територіальної громади".
Виїзне засідання депутатської робочої групи з вивчення питання про характер впливу діяльності заводу з переробки вторинної сировини ТОВ "Зіньківбіопаливо" на екологічну ситуацію в м. Зінькові відбулося 20 вересня. І надбанням гласності стало те, що будівництво заводу ведеться… паралельно з проведенням комплексної експертизи проектно-кошторисної документації. Якщо точніше, то і висновки відповідних інстанцій – обласної СЕС, Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області, ГУ МНС в Полтавській області – були одержані замовником в розпал будівельних робіт – у другій половині вересня, коли закінчувалося монтування обладнання брикетного цеху, а готова продукція (на заводі стверджують, що випробувана) стояла в цеху і розпочато роботи з будівництва цеху грануляції. Робоча група вирішила: "Рекомендувати головному державному санітарному лікарю області чер
ез Зіньківську районну санепідемстанцію заборонити будівництво, пусконалагоджувальні роботи до отримання екологічної та комплексної експертизи проектно-кошторисної документації по заводу ТОВ "Зіньківбіопаливо"; керівництву заводу через засоби масової інформації та безпосередньо провести інформаційно-роз’яснювальну роботу з громадськістю та населенням міста стосовно майбутньої діяльності заводу та екологічної чистоти технологій, які використовуватимуться в роботі; міському голові міста Зіньків разом з адміністрацією заводу до кінця 2007 року провести громадські слухання стосовно доцільності будівництва та діяльності заводу ТОВ "Зіньківбіопаливо" в межах міста Зінькова; відмітити пасивне ставлення до вирішення піднятого питання голови Зіньківської райдержадміністрації Паламаренка В. І.".
Обладнання брикетного цеху опломбували. Громадські слухання заплановано на нинішній тиждень. Чому не провели їх раніше? Голова райдержадміністрації зізнається, що не знав такої вимоги закону, як проведення громадських слухань, проте тепер обов’язково вдаватиметься до такого механізму самоврядування. Для міського голови звернення депутатів і невдоволення людей стали несподіванкою, підписи останніх, як він запевняє, досі не бачив, а рекомендацію провести громадські слухання сприйняв як механізм захисту зіньківців депутатами обласної ради і для реалізації рекомендації скликає профільну депутатську комісію. Чи вдасться тепер владі й представникам заводу заспокоїти громадськість, якщо вона справді занепокоєна? Адже проект потрібний. Це відзначив у розмові і голова постійної депутатської комісії з питань екології та раціонального природокористування обласної ради Анатолій Шкарбан: "Ми вбиваємо відразу трьох зайців: поліпшуємо екологію, запроваджуємо енергозбереження, одержуємо міндобрива. Я запросив представника ТОВ "Укрбіопаливо" з Дніпропетровська розмістити таке підприємство в Кобеляках, я посприяю. Таких би нам, на Полтавщину, заводів з десяток… Школи можна було б перевести на такий вид палива. Але недоцільною поспішністю з порушенням технологічного циклу можна зіпсувати хорошу ідею, "запороти" завод. Тепер треба переконувати людей".
Водночас депутати облради Олег Кулініч і Андрій Козерод розглядають проблему дещо в іншому ракурсі й наполягають на своїй думці:
– Ми не проти ідеї як такої. Інвестиції повинні приходити в район. Тільки б відбувалося все послідовно, у передбаченому законом порядку – повідомлення про наміри, більше інформації. Треба було поставити до відома і депутатський корпус районної ради, а не тільки міської, де з 30 депутатів найчастіше на сесіях присутня половина і все проводиться формально. А вирішує в районі все тільки одна людина – голова райдержадміністрації Володимир Іванович Паламаренко. Спільне англійсько-українське підприємство "Астроінвест-Україна", яке займається видобутком вуглеводнів, від вежі до заводу з переробки проклала шлейф протяжністю 10 км землями двох сільських рад. Сільради надали дозволи на відведення землі, а райрада і її профільна комісія цього питання не розглядали, хоч повинні, бо не знали. Договору з СП не було, не передбачена була сума компенсації району за те, що трубопровід проліг зіньківською землею. Влітку ми порушили це питання на сесії районної ради. Коли приймали рішення, чотири рази перераховували голоси – Володимир Іванович не вірив! – а все одно 37 депутатів проголосували за нашу пропозицію зупинити будівництво до з’ясування всіх обставин, надання всіх документів. Після того підприємство надало документи, надало ще й спонсорську допомогу району, працює далі. Скільки інвесторів заходить у район, а якщо перевірити, що вони для району роблять, то картина буде неприваблива. Хай би в лікарні вікна поміняли, щоб було тепло, чи купили, скажімо, прилад УЗД. А насправді допомогу лікарні надають сільгоспформування за рознарядкою. Після "Астроінвест" була заправка "Надежда" – рік працювала без документів. Ми "розрізаємо" ці "нариви", у відповідь організується цькування, насилаються всі можливі комісії з перевірками – прокуратури, УМВС, охорони праці, екології, СЕС… Тобто дія влади спрямована не на те, щоб помилки виправити, а на те, щоб вибити з колії того, хто порушив питання. В районі встановлено щось на зразок влади старого зразка 60–80-х років минулого століття, коли діють телефонне право, ручне керування, ніхто не турбується про добробут. Питання з цим заводом вирішував тільки голова райдержадміністрації. Працює завод без комплексної експертизи проекту. Коли повалив дим, з’явився запах коксу і ми приїхали перевірити, що ж відбувається, нам кажуть, що тривають налагоджувальні роботи. Які ж налагоджувальні роботи, коли лежить готова продукція, вже запакована і готова до відправки? На етикетках не вказано, що виробляється вона в Зінькові, написано – в Дніпропетровську "Укрбіопаливом". Це, знаєте, змушує дещо задуматися… А коли приїхала комісія обласної ради на чолі з заступником голови обласної ради, керівника району немає. Ми відкрито виступили в пресі, чесно підписавшись – Кулініч і Козерод. А у відповідь – стаття, підписана прес-групою райдержадміністрації. Як у Райкіна: хто шив костюм? Виявилося, десять чоловік… Нас звинувачують в тому, що ми проти інвестицій в район, що перед виборами заробляли голоси… Та ні. І вибори тут ні до чого, і ми не проти інвестицій і цього заводу. Аби робилося правильно та людям вчасно пояснювали, що роблять. А якщо до нас люди звертаються, то ми зобов’язані реагувати.
Р.S. Оскільки існують різні погляди на порушену проблему, редакція надасть можливість висловити в газеті свою думку всім зацікавленим у її конструктивному вирішенні.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.