Спочатку – золоті гори, потім – розбиті горшки

Суботній день 6 жовтня був непривітним. Однак гнітючіше враження очікувало нас у сільгосппідприємстві "Колос", де у всьому відчувалася якась невидима напруга. Практично на всіх стратегічно важливих об’єктах приватної агрофірми стояли молодики в камуфляжній формі, а поблизу токового господарства, вхід до якого був під особливою охороною, юрмилися селяни. В очах людей – розгубленість і тривога, сьогодні вони були не в силі захистити вирощений власними руками врожай. Їх силоміць відсторонили від воріт представники інвесторів, зірвали замки та загнали під погрузку три КамАЗи.
– З інвесторами ТОВ "Наука – Незалежна експертиза якості" ми працюємо третій рік. Попередніх два роки співпрацю справді можна було назвати партнерською, – розповідає головний бухгалтер ПАФ Лариса Шинкаренко. – А в цьому році вони диктували нам, що і за якими цінами купувати, куди й за якою ціною здавати вирощений урожай. Але чаша терпіння переповнилася 26 вересня, коли в мене силоміць забрали печатку агрофірми. Відтоді й звільнили мене, керівника господарства Миколу Бутка, завгоспа Сергія Забору та інших. Звільняють нібито за прогули, хоча всі люди працювали добросовісно. Натомість інвестори поставили своїх керівників. Аби не допустити вивезення урожаю, з 26 вересня ми попросили людей охороняти збіжжя, але спеціалізована охорона інвесторів діє жорстко і впевнено…
Наряд міліції, викликаний селянами, в ситуацію не втручався, а на моє запитання про їхню місію заступник начальника Новосанжарського райвідділу внутрішніх справ Василь Ткаченко відповів: "Наше завдання – захищати громадський порядок".
Поскільки ТОВ "Наука – Незалежна експертиза якості" є інвестором з півдесятка сільгосппідприємств, до того ж не в одному районі нашої області, ми поцікавилися тим, як співпрацюють із цим ТОВ інші господарства.
ПАФ "Полузірська" Новосанжарського району, яку вже 10 років очолює Анатолій Лебединський, до 2007 року господарювала самостійно. Однак диспаритет цін та недостатньо ефективна державна підтримка аграрного сектора призвели до того, що в 2002 – 2004 роках (коли до зазначених чинників додалися ще й несприятливі погодні умови), сільгосппідприємство зазнало збитків на суму понад 2,5 млн гривень.
– Відтак у 2005–2006 роках у господарстві склалися надзвичайно важкі економічні умови, які загрожували зривом проведення весняно-польових робіт, – розповідає керівник агрофірми Анатолій Лебединський. – Тож восени 2006-го та весною 2007 років ми вели інтенсивні пошуки джерел фінансування подальшої господарської діяльності ПАФ. У результаті збігу обставин вибір зупинили на ТОВ "Наука – Незалежна експертиза якості", яке запропонувало інвестувати в агрофірму 1000000 гривень.
Ця сума у березні–квітні 2007 року надійшла на розрахунковий рахунок агрофірми, щоправда, через третю особу, а саме – ТОВ "Наука – Елеватор". (У подальшому саме через цю фірму приходитимуть усі фінансові потоки). Отримані кошти витратили за призначенням, а в кінці квітня ПАФ повернула інвестору позичену суму. Здавалося б, співпраця мала тривати на паритетних умовах, але…
– Наші партнери у всьому диктували й диктують свої умови, наголошуючи, що саме вони є власниками 70% статутного фонду агрофірми. Ціни на свою продукцію (міндобрива, запчастини тощо) вони значно завищували, а на сільгосппродукцію, навпаки, занижували. Приміром, насіння ріпака інвестори прийняли на свої власні елеватори по 1490 грн/т, і це тоді, як ринкова ціна становила 2,2–2,5 тис. грн/т. За такою ж схемою вони змусили продати й пшеницю, ячмінь, соняшник, – додає Анатолій Лебединський. – Поки що мені вдається тримати ситуацію, але чи надовго?
Щодо статутного фонду ПАФ "Полузірська", засновником якої є Анатолій Лебединський, то при його формуванні у 2000 році було враховано як особистий внесок Анатолія Захаровича Лебединського (6970 гривень), так і майно реформованого КСП на суму 1842310 гривень. А фінансові партнери, ТОВ "Наука – Незалежна експертиза якості", внісши до статутного фонду у 2007 році 16263 гривні, придбали корпоративні права та стали співвласниками агрофірми. Наступним кроком було затвердження статуту ПАФ у новій редакції, де статутний фонд сільгосппідприємства визначено в розмірі… 23233 гривень, тобто особисті внески Анатолія Лебединського та вищезазначеного товариства. Саме звідси й виходить, що товариство володіє 70% статутного фонду ПАФ "Полузірська" Новосанжарського району, тобто ТОВ "Наука – Незалежна експертиза якості" є фактичним власником агрофірми. А господар, на те він і господар, аби розпоряджатися всім на власний розсуд.
Рейдерством назвав дії ТОВ "Наука – Незалежна експертиза якості" заступник голови третейського суду, начальник юридичного відділу Полтавської торгово-промислової палати України Олександр Курилко, додавши при цьому, що від самого початку привласнення сільгосппідприємств ця оборудка була незаконною.
Приватна агрофірма "Полузірська" подала позовну заяву до Господарського суду Полтавської області про визнання недійсними угод про внесення змін до установчих документів та скасування державної реєстрації статуту ПАФ у новій редакції. Аналогічну заяву подало й ПАФ "Колос" Новосанжарського району.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.