Там, де зернина проростає

У товаристві 2070 гектарів землі, 70 свиноматок. Ще донедавна господарство утримувало молочне стадо, але потім через ряд об’єктивних обставин молочну галузь згорнули.
– Кошти, які заробили, ми направимо на відновлення поголів’я, – продовжує Валерій Іванович. – Вже відремонтували приміщення, незабаром плануємо там поставити сотню нетелів.
Важлива зміна відбулася в сільгосппідприємстві рік тому – партнером і інвестором його став ВАТ “Оржицький цукровий завод”, директором якого є Олександр Мошенець.
– Мене часто запитують, чому сільгосппідприємство пішло на такий крок, – розмірковує директор, – але, якби не кредитування інвесторів, то ми б не відсіялися.
До сільгосппідприємств держава ставиться суворо: на день запізнилися із зарплатою – штраф. Взяли на роботу неповнолітніх віяти зерно – штраф. Але, щоб працювати самостійно, на думку керівника, треба, аби господарствам надавали пільгові кредити, дотації, щоб не на словах, а на ділі керівництво держави уболівало за село.
В "Ульяновському" й надалі дотримуватимуться культури землеробства. Посіви соняшнику, незважаючи на високі ціни на олію, планують не збільшувати, а навіть зменшувати. До 450 гектарів доведуть площі цукрового буряку. До речі, в нинішньому році його отримали на окремих полях 300 центнерів з гектара.
Не відомо, як далі складуться стосунки селян з інвесторами, які обіцяють допомогти з технікою, але поки що заробітна плата стала вищою, тож люди задоволені.
Директор переконаний, що місцеві грунти можуть давати значно вищі врожаї, якщо застосувати сучасні технології.
Того дня, коли ми розмовляли, на полях "Ульяновського" повним ходом ішли роботи: збирали цукровий буряк, кукурудзу, соняшник, піднімали зяб, вивозили органіку.
Керівник похвалився, що колектив із 110 чоловік надійний, і є молоді фахівці, які працюють на совість. Не підводять механізатори Олександр Овчаренко та Володимир Чуйченко, добре знає свою справу головний бухгалтер Віра Карпенко.
***
На полях сільгосппідприємства озимина вже зеленими ниточками пробивається крізь ріллю.
Тримайся, паростку! Хай дощі тебе не змиють і не понівечать морози.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.