І в козубок потрапила отрута?

Традиційно в цей час у медичних закладах реєструють найбільше випадків отруєнь грибами. Грибний сезон 2007 року має перші жертви: в Україні вже отруїлися дикорослими грибами 36 осіб, із них 8 – діти. В області також постраждали 4 особи, серед них – одна дитина.
Перші отруєння на Полтавщині з'явились у липні. Постраждала сім'я з села Радалівки Глобинського району. Причиною отруєння були гриби, схожі на шампіньйони. Ознаки отруєння у дітей з'явилися майже одразу після їхнього вживання. В результаті постраждалих госпіталізували до лікувально-профілактичних закладів області. На щастя, батьки звернулися за медичною допомогою вчасно, тому медики врятували дітей.
Що ж призводить до біди? Причиною отруєнь є вживання отруйних грибів, які помилково приймають за їстівні. Більшість отруєнь зумовлена вживанням пластинчастих грибів (насамперед – блідої поганки), яких помилково сприймають за печериць та сироїжок. Зробити помилку можуть навіть досвідчені люди, якщо збирають дуже молоді плоди, коли ще не проявилися їхні морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує.
Отруєння можливе при неправильній, несвоєчасній кулінарній обробці грибів, збиранні їх в екологічно забруднених місцях. Дослідження дикорослих грибів, яке проводила обласна санепідстанція протягом п'яти років, показали, що у 43,8 відсотка зразків виявлено перевищення вмісту важких металів.
Хочу наголосити, що у спекотну погоду, яка була характерна для цього літа, змінюється обмін речовин в організмі грибів. Вони втрачають воду і накопичують токсини. Отже, під час посухи гриби краще не їсти взагалі.
Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами хворих є діти, навіть однорічного віку, рятувати яких дуже важко. Слід пам'ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.
Однією з причин смертельних випадків є пізнє звертання за медичною допомогою.
Кілька порад і застережень тим, хто все ще намагається ризикувати власним здоров'ям.
Остерігайтеся збирати пластинчасті гриби. Серед грибів, які спричиняли отруєння в області в останні п'ять років, 60 відсотків становлять саме пластинчасті (печериці, зеленушки, сироїжки тощо).
Не варто також збирати старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких ще нечітко виражені морфологічні властивості. Не треба порівнювати зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають одне одному.
І, звичайно, не можна дозволяти збирати гриби дітям.
Треба пам'ятати, що вживання цих лісових дарів під час споживання алкогольних напоїв прискорює процеси всмоктування отрути.
Дуже небезпечно збирати дикорослі гриби на узбіччях автомобільних та залізничних доріг, на місцях тваринницьких ферм, поблизу сміттєзвалищ, складів отрутохімікатів та в інших небезпечних місцях.
Не варто застосовувати "домашні" методи визначення отруйності грибів із використанням цибулин, срібних ложок тощо, оскільки вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є як у отруйних, так і в їстівних грибах. А колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
На жаль, навіть після проведення лікування у багатьох потерпілих повного одужання та відновлення здоров'я не настає. Грибні отруєння спричиняють тяжкі наслідки, у потерпілих розвиваються хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, особливо часто – токсичний гепатит, цироз печінки, захворювання нирок, нервової системи тощо.
При появі перших клінічних симптомів отруєння слід негайно звернутися за медичною допомогою. Головне – не втратити так званий "золотий час", тобто проміжок часу від появи перших ознак захворювання до моменту надання спеціалізованої медичної допомоги.
І якщо ви все ж таки дуже полюбляєте страви з лісовими дарами, краще вживати гриби, вирощені в промислових умовах, наприклад, шампіньйони.
До речі,  в зарубіжних країнах випадки отруєнь дикорослими грибами трапляються дуже рідко, адже ніхто не збирає гриби у лісах.
Тож не варто і вам ризикувати власним здоров'ям та життям. Єдиний шлях запобігти грибним отруєнням – відмовитися від вживання в їжу дикорослих грибів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.