Тут починається Україна,

Ярмаркові гостинці Президента

Величальною піснею “Многая літа” зустрів ярмарок Президента України Віктора Ющенка. Коротка бесіда із самим Миколою Гоголем – і ось уже ярмаркова площа вирує, кипить, закликає, дарує сюрпризи і несподіванки… Втім, наскільки була несподіваною зустріч Глави Держави з координатором парламентської фракції Партії регіонів у Верховній Раді України V скликання Раїсою Богатирьовою, говорити не будемо. Та як би там не було, але політики не пожаліли щирих емоцій і добрих побажань один одному. Віктор Ющенко поцікавився, чи ще щось залишилося після того, як вона поярмаркувала? Раїса Богатирьова придбала у Великих Сорочинцях чимало гостинців-подарунків своїм соратникам. Можливо, тому вона з таким натхненням співала із своїми землячками з Луганської області популярну “Шахтарочку”: “…Шахтарочка, молодесенька… І дружу я з усіма, бо самокритична!” – лунало на Жабокрицькому майдані.

Одне слово – ярмарок. І завзятий ярмаркувальник зі стажем Віктор Ющенко за традицією завітав у Містечко майстрів, оглянув виставку народних промислів, відвідав павільйон Грузії, який цьогоріч вперше відкрито на Сорочинському ярмарку. Ярмаркували разом з Президентом України і секретар РНБО Іван Плющ, голова облдержадміністрації Валерій Асадчев, голова обласної ради Олександр Удовіченко.

На прес-конференції, відповідаючи на запитання, що Віктор Ющенко купив на Сорочинському ярмарку, Президент розповів:

– Товари для своєї родини, моїх діток. І собі купив полтавську сорочку. Діткам купив шість ляльок. Це такий полтавський крой, українські молодиці…

Пообіцяв придбати гостинців і дружині.

Продовжуючи ярмаркову тему, Віктор Ющенко зазначив, що не варто обмежуватися проведенням Сорочинського ярмарку лише один раз на рік.

– Присутність кожного року все більшої і більшої кількості учасників якраз говорить про те, що, очевидно, на порядку денному – розширення рамок роботи самого ярмарку. Можливо, треба вертатися до історичної традиції, коли шість разів на рік збиралися ярмарки до великих релігійних свят. Я переконаний, що це річ надзвичайно важлива, надзвичайно потрібна для всіх.

Він також наголосив, що Сорочинський ярмарок є загальнонаціональним заходом, важливим для людей із різних регіонів та з різними політичними уподобаннями. “Думаю, через цю призму якраз і формується перспектива даного проекту”, – сказав Віктор Ющенко.

Не оминули журналісти і політичних питань. Зокрема, вони поцікавилися ставленням Президента до пропозиції Прем’єр-міністра про скасування депутатської недоторканності та пільг високопосадовцям на позачерговій сесії Верховної Ради V скликання.

– Я не конкурую у виборчій кампанії, – наголосив Глава Держави. – І тому закликаю всіх, незалежно від кольору, від тої гарячкуватості й темпераменту виборчого, який сьогодні присутній на політичній арені, давайте, колеги, будемо шанувати своє суспільство, будемо гідними політиками і скажемо, якщо тема депутатської недоторканності заволоділа нашими умами, то давайте займемо солідарну позицію: що після вересня відбудеться спеціальне засідання українського парламенту, яке буде спеціально присвячене темі пільг, кого б вони не стосувалися. Інше питання – ліквідація депутатської недоторканності. Це те, що перше ми повинні зробити. Бо переконаний – звідси є витоки великого суспільного лиха: глибокої корупції, яка проникла у всі щаблі влади.

Президент також закликав припинити політизацію питання скасування депутатської недоторканності та преференцій.

– Чому так, з особливим піднесенням, сьогодні команда, на жаль, до якої належить і Прем’єр-міністр, взялася за тему відкриття позачергового засідання Верховної Ради? Всі добре розуміють, що ні один закон, який ця Рада прийняла за останні чотири місяці, ніким не прийнятий до виконання. І тоді, коли пік суспільної дискусії йде відносно привілеїв, пропонується організувати неправочинне засідання Верховної Ради і робити на цьому шоу.

Скасування привілеїв для високопосадовців – це перш за все повага до людей, переконаний Глава Держави.

– Так рясно привілеями ні одна влада не “обвішана”, як “обвішаний” український парламент. І це є проблема не лише етики, не лише права, а й проблема моралі. Моя ініціатива: давайте не плутати витрати з утриманням влади, бо я є прихильник того, що будь-яка влада потребує певних затрат. Я хотів би ясно заявити: є одна тема – витрати на функцію, де треба добре міркувати й добре міряти, якщо ми хочемо мати ефективну державну модель. А є інша проблема. Це – витрати на пільги. Наскільки вони є доцільними. Я переконаний, що не повинно бути жодної особи в державі, яка б залишалася поза суспільним контролем відносно доцільності цих привілеїв. У тому числі й Президент, представник будь-якої професії.

– Акценти у цій дискусії, із самого започаткування її, я ставив на доцільності формування пільг, – підкреслив Президент. – А пільги, які стосуються депутатського корпусу, характеризуються приблизно тридцятьма позиціями. Починаючи від того – у якому суспільстві депутату дається квартира у місті знаходження парламенту, у столиці, як власність? Такого досвіду не має жодне суспільство, крім нашого! І закінчуючи іншими тридцятьма позиціями. Чи вони доцільні?! Я просто хочу сказати всім: і політикам, і громаді – соромно так жити!

– Я говорю перш за все як громадянин України, – наголосив Віктор Ющенко. – Цю тему я хотів би максимально вивести за політичні рамки. І сказати: абсолютно з державною відповідальністю підходимо до формування узгодженої відповіді на це питання. Тому що перетягування канату тільки девальвує наше розуміння усунення цієї досить важливої, в тому числі й правової, проблеми.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.