Надзвичайна подія, що триває… два десятиліття

Лабораторія Полтавського ГЗК встановила, що в повітрі перевищено вміст фенолу – в залежності від рівня осідання фенолової "хмари" в 1,6–3,3 разу: чим глибше, тим більше (так звана інтродукція, бо фенол  важчий за повітря).
У п'ятницю, 3 серпня, за зверненням Комсомольської міськради з приводу надзвичайної події було проведене спільне засідання за участю фахівців управління з НС облдержадміністрації, головного управління МНС, управління охорони здоров'я облдержадміністрації, обласної прокуратури, облсанепідемстанції. Як повідомив в.о. начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи  облдержадміністрації Ігор Лопушинський, причини виникнення ситуації встановлюються, але, за попередніми висновками, джерелом фенолового туману є Кременчуцький нафтопереробний завод (АТ "Укртатнафта"). За три дні до очевидного впливу викидів на людей підприємство зупинило газофільтраційну установку і розпочало регламентні роботи.
Подібне порушення нафтопереробниками екологічного стану, на жаль, не перше. Аналогічна ситуація, пригадують у профільному управлінні, виникала  в 2004 році. Взагалі ж на значній частині території Кременчуцького району та сіл, які входять до складу Комсомольської міськради, з екологією не все гаразд уже років двадцять, наголошує Ігор Лопушинський.
Заступник голови облдержадміністрації Сергій Кожемяко, який очолює комісію з вивчення виниклої ситуації, зазначив, що цього разу спрацювали три чинники: викиди, спека і роза вітрів.
 За результатами спільного засідання у Комсомольську фахівці виробили певні вимоги і пропозиції. Зокрема зобов'язати "Укртатнафту" надати облсанепідемстанції і екологічній інспекції технологічну карту, до контролю за виконанням доцільно залучити СБУ, прокуратуру, управління охорони здоров'я облдержадміністрації, теруправління Держпромгірнагляду, а до вивчення ситуації в цілому залучити екологічні громадські організації та ЗМІ.
Такий підхід до вирішення проблеми можна лише вітати, якби не одне "але". Щойно інформація про подію в Комсомольську з'явилася у ЗМІ, як тут же у владних коридорах помічено спробу представити її необ'єктивною: ніби й не було ніяких звернень до медиків зі скаргами і ніким не підтверджено перевищення фенолу в повітрі… Хоча не дуже зрозуміло: невже можновладці вірять, що замовчуванням правди можна переконати людей, яких нудило від газу в кар'єрі; яких, по суті, евакуювали з місця роботи;  і які того ж дня слухали по місцевому телевізійному каналу Комсомольська коментар ситуації від керівництва Полтавського ГЗК? Важко пояснити і позицію деяких високопосадовців Комсомольської міської влади: самі ж звернулися з проханням про допомогу на адреси голови облдержадміністрації, заступника голови облдержадміністрації та управління з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації, а тепер утримуються від коментарів.
"Взагалі ситуація з порушенням екологічних норм АТ "Укртатнафта", зокрема впливу ставка-випарника на довкілля, який є справжнім екологічним лихом, не змінюється ось уже років десять, які б рішення не приймались, – говорить голова постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування Анатолій Шкарбан. – Досі не визначено навіть санітарно-захисної зони цього випарника, будували його за пробним проектом, а чи відповідає він хоч би цьому проекту, чи є там дренаж, ніхто визначити не може.  І ситуація не зміниться доти, доки не змінити технологічного циклу підприємства на закритий і вже потім за допомогою науковців шукати шляхів ліквідації ставка-випарника".

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.