Життя, яке воно яке воно є

Замість похмурих бараків учасників прес-туру зустріли тисячі живих квітів і затишні корпуси з нещодавно проведеним ремонтом, у кімнатах – білосніжна постіль, на вікнах – гарні гардини. Кімнати для тривалих побачень устатковані новими сучасними меблями, побутовою технікою… Не буде перебільшенням сказати, що для засуджених тут створені такі умови, яких більшість із них не мала, навіть перебуваючи на волі.

Начальник управління Державної пенітенціарної служби України в Полтавській області, генерал-майор внутрішньої служби Микола Ісаєв розповів, що Надержинщинська виправна колонія № 65 – така єдина на Полтавщині й лише одна з кількох в Україні. Керівник відомства вважає, що це – заслуга безпосередньо начальника ВК № 65, полковника внутрішньої служби Миколи Алексєєнка. Саме з його призначенням 13 років тому заклад став оновлюватися.

Жінки, які відбувають тут строки ув'язнення, уже покарані ізоляцією і тим, що у переважної більшості з них втрачені соціальні зв'язки, вважає Микола Алексєєнко. Вони в місцях позбавлення волі перебувають не вперше, засуджені здебільшого за тяжкі злочини – зберігання наркотиків, крадіжки, нанесення тяжких тілесних ушкоджень, умисні вбивства. Строки ув'язнення сягають кільканадцяти років, тож від більшості з них відмовилися рідні й близькі. Та навіть за таких умов жінка має залишатися жінкою. І керівництво колонії намагається зробити

все, щоб так воно і було.

Нині всі засуджені (а їх тут відбуває покарання 525 осіб) зайняті роботою. Підприємство ВК № 65 є прибутковим. Якість продукції не поступається якості виробів профільних фабрик, її ціна – значно нижча. Це відзначив заступник голови облдержадміністрації Віктор Шадчнєв, який також взяв участь у прес-турі. Зразки продукції було продемонстровано журналістам на дефіле.

За 6 місяців поточного року підприємством Надержинщинської виправної колонії № 65 виготовлено продукції, надано робіт і послуг на суму 2 мільйони 255 тисяч гривень. Тут виготовляється понад 50 найменувань швейних виробів. Крім того, підприємство є виконавцем програми регіональних замовлень для споживачів Полтавської області.

Підприємство ВК № 65 відзначене дипломами переможця другого і третього Всеукраїнського конкурсу "Кращі установи на ринку державних закупівель" у 2004 та 2005 роках у номінації "Кращий виконавець послуг на ринку державних закупівель". У листопаді минулого року воно стало переможцем Всеукраїнського конкурсу "100 кращих товарів України" на регіональному рівні та фіналістом другого етапу конкурсу.

Засуджені, які утримуються в колонії, мають можливість навчатися і здобути нову професію – швачки, кухаря, маляра-штукатура. Таким чином у них є шанс, вийшовши на волю, знайти роботу. У вільний час можна займатися спортом – волейболом, шахами, шашками. Керівництво колонії придбало необхідну апаратуру, аби кожна жінка мала можливість відчути себе естрадною "зіркою". І одна із засуджених це продемонструвала, заспівавши ліричну пісню.

Найбільша мрія кожної "мешканки" колонії, окрім, звісно ж, виходу на волю, – створити сім'ю. Саме міцна родина, як ніщо інше, здатна унеможливити повернення сюди. Тож керівництво колонії всіляко сприяє цьому. Так, у червні безпосередньо в установі побралися 29-річна засуджена Яна та 35-річний Олександр. Тут усе було, як і на справжньому весіллі: й шампанське, і вальс Мендельсона… Тепер у Яни з'явився неабиякий стимул, щоб вийти на волю достроково і ніколи сюди не повертатися.

Тож дива трапляються. Навіть там, де їх зовсім не очікуєш…

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.