Як не проґавити меланому

Про один із найнебезпечніших видів раку шкіри та його профілактику розповів Євген МОРГУН, лікар-онкохірург Полтавського обласного клінічного онкологічного диспансеру.

Недуга почастішала удвічі
Меланома – це один із найбільш небезпечних видів раку шкіри, що розвивається з меланоцитів (клітин, що виробляють пігмент шкірної засмаги). Однак при своєчасно розпочатому адекватному лікуванні меланоми прогноз у більшості випадків сприятливий. Пігментовані родимки належать до найбільш поширених пухлиноподібних утворень шкіри, однак злоякісне переродження пігментних клітин зустрічається рідко, складаючи приблизно 2 відсотки від усіх шкірних пухлин.
– За останні 10 років захворюваність на меланому зросла удвічі. Це можна пояснити тим, що люди стали частіше засмагати, – відзначає Євген Олександрович. – Найчастіше меланома починає розвиватися в клітинах шкіри, що мають великий вміст меланіну, наприклад, у родимках. Меланоцити постійно діляться, поступово витісняючи інші клітини шкіри, і легко поширюються по всьому організму. Навіть одна така клітина, потрапивши до якогось органу, поселяється там і дає множинні метастази.
Причина – прямі сонячні промені
Основна причина меланоми – надлишок ультрафіолету. Його джерело – прямі сонячні промені, шкідливі для всіх. Але особливо небезпечні вони для світлошкірих людей із веснянками на обличчі. Надмірне опромінення сонячними променями є основною причиною цієї хвороби в південних країнах.
Ще однин небезпечний фактор – травма родимки, адже 42 відсотки випадків захворювання пов’язані з випадковою або умисною травмою родимки. Також однією з причин меланоми вважається наявність диспластичних невусів – пігментованих плям нечіткої форми, які підносяться над поверхнею шкіри. Вони вважаються попередниками злоякісних утворень і зустрічаються у 30 відсотків пацієнтів, наголошує лікар.
Які бувають меланоми?
Поверхнево-поширювана меланома зазвичай розростається з “рідної” плями протягом кількох років, але потім трансформується за 1–2 місяці. Зустрічається частіше у людей середнього віку. Її симптомами є невеликі розміри пухлини, неправильна форма з нерівними краями, забарвлення різних відтінків. Найчастіше переважає коричневий або темно-коричневий колір із синюватими вкрапленнями. Така меланома може проявлятися кровоточивістю.
Інший агресивний тип меланоми – вузлова, що зустрічається у 15–30 відсотків хворих. Розвивається у людей на візуально непошкодженій ділянці шкіри. Основний симптом – пухлина у вигляді темно-синього вузлика. Такі злоякісні пухлини дуже швидко ростуть, при цьому вражаючи довколишні шари шкіри.
Лентиго-меланома зустрічається у 5–10 відсотків хворих старшого та похилого віку. Її симптомами є вузлики у вигляді плям світло-коричневого, темно-коричневого або темно-синього кольору, що мають діаметр від 1,5 мм до 3 мм. Зазвичай пухлина локалізується на обличчі, шиї, тильному боці п’ястей, стоп і розвивається протягом довгого часу.
Першими ознаками меланоми, що виражаються в маленгізації невуса, вважають його зростання по площі, асиметрія країв, лущення поверхні, зміна забарвлення, поява свербіння і печіння.
Пухлина може бути овальної, округлої або неправильної форм. Часто вона має вигляд плоскої пігментної плями, може трохи випинатися, набувати грибоподібної форми, розташовуватися на широкій основі або на ніжці. Зазвичай зустрічається одиночна пухлина. Біля неї можуть формуватися додаткові вогнища. Початковий симптом меланоми шкіри – блискуча, гладка, дзеркальна поверхня. Вже пізніше на поверхні з’являються такі виражені ознаки меланоми, як нерівності, виразки, контактна кровоточивість.
Забарвлення не завжди є визначальним при постановці діагнозу. Зазвичай переважають коричневі, темно-сині, темно-бурого кольору, але зустрічаються і безпігментні меланоми. Пігментація пухлини буває як рівномірною, так і нерівномірною.
При підозрі на меланому шкіри проводять обстеження за допомогою дерматоскопу. В разі підтвердження підозри проводять цитологічне або гістологічне дослідження новоутворення, щоб поставити остаточний і вірний діагноз.
Корисні поради
Як правило, лікування меланоми здійснюється комбінованим або хірургічним шляхом. Променева терапія майже не застосовується через низьку радіочутливість пухлини. Хіміотерапія також малоефективна. Але, як і всі злоякісні захворювання шкіри, меланома добре піддається лікуванню на початковій стадії. Тож за найменших підозр чи симптомів треба негайно звернутися до дерматолога, онколога.
Онкохірург радить своєчасно видаляти невуси, що постійно травмуються, а також обмежити кількість ультрафіолетового випромінювання на шкіру.
– Засмагати без шкоди для здоров’я можна до обіду і після 16.00. Користуйтеся кремом для засмаги, не давайте своєму організму зневоднитися під час спеки. Пийте багато рідини, ні в якому разі не засинайте на відкритому сонці, – наголошує Євген Моргун.

За матеріалами прес-центру
департаменту охорони здоров’я ОДА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.