І хліб, і пісня, і життя…

Із золотавого колоска, зерно в якому наливається сонцем, тяжкою працею дається хліб. Справжню ціну йому знають аграрії, які від засіву й до жнив, з раннього ранку й до пізнього вечора невтомно трудяться, щоб мати високий урожай. Любов до землі, до святого хліба як основи життя передається в них із покоління в покоління на рівні генетичної пам’яті. Саме такі люди, такий колектив однодумців, які вкладають душу в спільну справу й націлені на високий результат, працює в ТОВ “Агрофірма імені Довженка”.
Минулої п’ятниці хлібороби ТОВ “Агрофірма імені Довженка” агропромхолдингу “Астарта-Київ”, які зібрали майже 56 тисяч тонн зерна, відзначали обжинки. Очолює агрофірму заслужений працівник сільського господарства України, депутат обласної ради, голова обласної організації Аграрної партії України Віктор СКОЧКО. Привітати хліборобів на свято врожаю завітали численні гості. Й полилася щира українська пісня про широке поле й хліб, про працьовиті руки трударів.
На стадіоні села Яреськи зібралися сотні людей. Прийшли сім’ями, як мовиться, від старого до малого. Для дітей тут працювали численні атракціони, продавалися солодощі, лунали веселі мелодії. Не доводилося нудьгувати й дорослим… Захід відбувся за підтримки Аграрної партії України.
* * *
– Сьогоднішнє свято – це свято хліборобів. Це продовження козацьких і хліборобських традицій на нашій благословенній землі, де завжди, тисячі років, жили хлібороби і воїни, – зазначив, вітаючи своїх колег і земляків, усіх хліборобів, генеральний директор ТОВ “Агрофірма імені Довженка” Віктор СКОЧКО. – Обжинки – це свято людей, які забезпечують міцну базу сьогодення і дають надію на рік наступний. Зібрати такий урожай у непростих цьогорічних умовах вдалося завдяки високому професіоналізму, дотриманню технологій та чіткій організації праці. Зрештою, завдяки злагодженій роботі всієї команди агрофірми, яка пройшла не одне випробування, але завжди досягала високих економічних результатів.
Мирного неба, достатку й світлого майбутнього в нашій країні побажав від імені керівництва агропромхолдингу та особисто від генерального директора Віктора ІВАНЧИКА хліборобам гоголівського краю директор з безпеки ТОВ “Астарта-Київ” Тарас ЧЕКУРДА:
– Мені до вподоби здоровий мікроклімат і дух колективізму, які панують в агрофірмі імені Довженка. Вони спрямовані на вирішення поставлених завдань. І саме тому аграрна галузь займає перше місце за рівнем наповнення Державного бюджету України.
– Сьогодні ми відзначаємо чи не найбільше хліборобське свято – обжинки. Недарма кажуть: хліб – усьому голова. А ще кажуть: не той хліб, що в полі, а той, що в коморі. Зібраний довженківцями урожай – уже у засіках. І саме це свято є певним підсумком нелегкої хліборобської праці всього колективу агрофірми – від комбайнера і водія до бухгалтера й економіста. Сільське господарство є основною галуззю нашої держави. Тож саме ви своєю працею визначаєте курс на розвиток країни, – підкреслив голова Шишацької райдержадміністрації Віктор ІВАНЕНКО.
* * *
ТОВ “Агрофірма імені Довженка” спеціалізується на таких напрямках сільгоспвиробництва: цукро- та молоковиробництво, вирощування сої, цукрових буряків і зернових культур. Агрофірма має статус насіннєвого господарства й забезпечує якісним посівним матеріалом усі агроформування агропромхолдингу “Астарта-Київ” у східному регіоні. Цього року на полях підприємства виростили 7 сортів супереліти та 11 сортів еліти ранніх зернових. Заклали в сховища 189 тонн супереліти, 2,5 тисячі тонн еліти та 13 тисяч тонн насіння першої репродукції для агрофірм холдингу. Ще 670 тонн насіння еліти буде реалізовано іншим сільгоспвиробникам.
У цьогорічній структурі посівних площ пшениця займала майже 22 відсотки, а це 9,5 тисячі гектарів. Із них 2,5 тисячі гектарів – це насінники, 500 гектарів – еліта, 28 гектарів – супереліта і майже 2000 – еліта для першої репродукції. Агрофірма тісно співпрацює з науковими установами: Київським інститутом фізіології рослин та Одеським селекційним інститутом.
Із обмолотом ранніх колосових культур трудівники господарства справилися в оптимальні строки, зазначив під час прес-конференції для ЗМІ, в якій також взяли участь операційний директор агрофірми Сергій ЖИЛІН і начальник управління рослинництва Володимир КУРЯЧИЙ, генеральний директор ТОВ “Агрофірма імені Довженка” Віктор СКОЧКО. Він перш за все зупинився на особливостях цьогорічних жнив. А вони й справді були складними. Але на противагу погодним негараздам аграрії використали досвід, знання й технології. Саме ці складові й забезпечили відповідний результат – середня врожайність ранніх зернових склала 51,6 центнера з гектара, а на окремих полях збирали й по 80 центнерів пшениці. Такий результат є добрим підґрунтям для майбутніх врожаїв.
– Жнива закінчилися, й сьогодні розпочинається інша, нова, історія. Історія майбутніх врожаїв, – зазначив Віктор Скочко.
Керівник агрофірми згадав великих полтавських учителів агровиробництва: колишнього керівника області, Героя Соціалістичної Праці Федора Трохимовича Моргуна й Героя України, Героя Соціалістичної Праці, керівника сільгосппідприємства ПП “Агроекологія” Семена Свиридоновича Антонця, які навчали вирощувати високі врожаї, дотримуючись безвідвальних методів обробітку ґрунту, ще в далеких 1980-х роках.
– І сьогодні те, про що говорив Федір Трохимович Моргун 40 років тому, ви бачите на наших полях, де дотримання агротехнологій з року в рік забезпечує підвищення урожайності сільськогосподарських культур, – констатував Віктор Скочко. – Завдяки знанням і досвіду минулих поколінь агрофірма імені Довженка вже понад 10 років проводить обробіток ґрунту за технологіями Семена Антонця. Мінімальний обробіток – це вологозберігаюча технологія, яка забезпечує високий результат, що особливо актуально в роки дефіциту вологи, такі, як нинішній.
– У цьому році ми мали приблизно 160 проти необхідних середньостатистичних 250 міліметрів опадів. До того ж вони були неоднорідними й не забезпечували необхідної продуктивності вологи в ґрунті. І тільки завдяки застосуванню безвідвального методу обробітку нам вдалося зібрати високий урожай, – долучається до розмови Сергій Жилін. – Цьогорічні жнива вже відходять в історію, а в найближчих планах – організація проведення збирання пізніх культур, заготівля кормів для худоби, копання цукрових буряків. Адже комплекс осінньо-польових робіт набагато трудомісткіший за жнива й триває він від 3 до 4 місяців. Постійне навантаження на механізаторів потребує додаткових зусиль від кожного з нас доти, поки з поля не поїде остання машина з солодкими коренями. Тож нині наші зусилля спрямовані на підготовку ґрунту під урожай 2018 року. Таким чином закладаються підвалини майбутнього достатку.
Слід зазначити, що на пожнивних полях агроформування вже зібрали й заскирдували солому, провели лущення стерні, внесли мінеральні добрива й розпочали підготовку ґрунту під майбутній урожай.
– Технології нині пішли далеко вперед. Але резерви ще є. Ми не зупиняємося на досягнутому, – наголосив Віктор Скочко. – У планах – виростити 70-центнерний урожай озимої пшениці. Для цього працює агрономічна служба, підбирає відповідні сорти, проводить випробування… Ми маємо на рівні тримати високий статус хліборобів. Адже в перспективі – перехід на погодинну оплату праці. Тоді заробітна плата за місяць, приблизно з 2020 року, має сягати однієї тисячі доларів.
– Ми щороку чекаємо на жнива і стараємося чесно й доброякісно виконати всі роботи. З ранку й до ночі збираємо врожай. Поспішаємо, допоки нам погода сприяє. Коли маємо хороший ужинок, душа радіє. Намагаємося зібрати його своєчасно й без втрат, – говорять досвідчені комбайнери Володимир ЛЕГЕЙДА, Сергій ГОРЯЧУН та Анатолій КОРЯГІН. І додають: – Особливо подобається, як зерно в бункер “біжить”, як колоски викладаються…
* * *
Знайти свою єдино вірну стежину в житті – то справжнє щастя для кожного. Для Володимира Курячого справою життя стала агрономія. Хоча про широке й безкрає хліборобське поле він задумувався вже будучи дорослим…
– У дитинстві хотілося бути військовим, найбільше ж мріяв про це під час служби в армії. Але коли створюється сім’я й народжуються діти, світогляд людини змінюється. І зараз я щасливий тим, що став агрономом. Це моє місце в житті, де я відчуваю, що роблю щось потрібне для всіх людей, незалежно від їхніх статків, адже хліб потрібен і бідним, і багатим, і щасливим, і не дуже, – переконаний Володимир Курячий. – Цей рік починався складно. Далася взнаки відсутність опадів, високий температурний режим. З огляду на таку ситуацію вже заговорили про підвищення цін на хліб. І хоча урожай, який ми зібрали, дещо нижчий від запланованого, а планували по 56 центнерів з гектара, він значно вищий від середньорайонних показників.
Щодо складових успішного господарювання, начальник управління рослинництва агрофірми імені Довженка зазначив:
– Ми маємо сталий і досвідчений колектив фахівців агрономічної служби, більшість механізаторів теж мають чималий досвід, і, мабуть, саме завдяки цим складовим у нас високі виробничі показники.
Ще одна родзинка агрофірми – органічне землеробство.
– Ми вже не перший рік впроваджуємо агрозаходи органічного землеробства. Скажімо, понад 10 років не застосовуємо плугів, що є одним з елементів цієї технології, – додав Володимир Курячий.
– Ідея органічного землеробства глибоко проаналізована в агропромхолдингу “Астарта-Київ”. І, можливо, через 5–10 років, враховуючи потреби споживчого ринку в органічній продукції, ми поступово будемо переходити саме на органічне землеробство, – підкреслив Віктор Скочко.
До речі, в агрофірмі уже створена органічна сівозміна, де в цьому році на 1200 гектарах посіяли гречку, овес і кукурудзу. Але це тільки початок. Загалом тут орієнтуються на попит споживачів на певні органічні культури, водночас створюють відповідну базу знань і досвіду, відпрацьовують технології, займаються сертифікацією.
* * *
З нагоди свята обжинок понад півсотні кращих комбайнерів і механізаторів, інших учасників жнив, переможців змагань у 8 номінаціях (кращий екіпаж комбайнерів, кращі тракторист, агроном, інженер) були нагороджені почесними відзнаками й грошовими преміями. Серед кращих: комбайнери Юрій ВИСОЦЬКИЙ, Сергій ТЕРЕЩЕНКО, Анатолій КОРЯГІН, Віталій ДЕМЧЕНКО, Костянтин ГОЛОВКО, Сергій ГОРЯЧУН, Віктор КЛЮВАК, Іван ЗАЇКА, Олег ГРИЦУК, Віктор БОЧКОВСЬКИЙ, Павло ХОЛОША, Віктор ЛАПІН, Антон ОСІННІЙ, Віктор ПАСІЧНИК. Найбільше зерна від комбайнів перевезли водії Іван СТЕПАНЕНКО, Микола ГОЛУБИЦЬКИЙ, Олександр ЛЕОНТОВИЧ, Юрій ВОРОНЯНСЬКИЙ, Роман Дзюба, Володимир Безрук.
Того дня в Яреськах святкового короваю із зерна нового врожаю скуштували чимало учасників урочистостей. Веселого настрою присутнім додавали дитячий хореографічний колектив “Юмана”, юна співачка Наталія Микитченко, професійні артисти Ніколо Петраш та Ольга Цибульська.

Людмила ДАЦЕНКО
Микола БЕЗНОС (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.