Одвічне хліборобське коло

Нещодавно заступник голови облдержадміністрації Роман Товстий, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов побували у ПСПА “Урожай” Кобеляцького району, яке очолює Василь Гордійко. Гостей супроводжували голова райдержадміністрації Таміла Шевченко, депутат обласної ради, керівник СК “Радянський” Микола Андрієнко, начальник відділу агропромислового розвитку Тетяна Чердак.
– Хоча погода цьогоріч не надто сприяла аграріям, певен: область буде з хлібом і, цілком ймовірно, знову вийде в лідери за обсягами зібраного урожаю, – зазначив Роман Товстий.
– Цьогоріч горох молотити довелося на початку серпня. Погодні умови так склалися, що три рази рослини відновлювали вегетацію. А до початку червня навіть цвіту не було. Випадок справді неординарний, – долучається до розмови Василь Гордійко. – Посіви озимої пшениці займали 124 гектари. Вирощували сорти Одеського інституту – Щедрість, Селевіта, Вдала, Полтавської аграрної академії – Левада, а також два австрійські сорти – Мідас і Балатон. Найврожайнішою виявилась Селевіта (еліта) – 60,8 центнера. По 51,6 центнера з гектара зібрали пшениці сорту Балатон. До речі, період вегетації у неї виявився найдовшим – це за однакових кліматичних умов, агротехнології. Лабораторні дослідження показали, що зерно має високі показники (білок, клітковина). Це пшениця ІІ класу з гарними хлібопекарськими властивостями. Ярого ячменю сорту Святогор зібрали по 32,8 центнера. Усе зерно очищене й готове до реалізації.
Слід додати, що ПСПА “Урожай” – насіннєве господарство, яке займається вирощуванням насіннєвого матеріалу пшениці, ячменю, гороху, сої, кукурудзи.
– У весняно­літній період випало лише 30 міліметрів опадів. Що буде з пізніми культурами – прогнозувати дуже складно, – продовжує Василь Гордійко.
Кукурудзи в господарстві вирощують найбільше – 6 гібридів. Також у сівозміні є соя сорту Адамос та соняшник гібриду Конді. 26,5 гектара засіяно цукровими буряками.
– Років 15 ми не вирощували цієї культури. Тоді вивезли продукцію на завод у Семенівку, а кошти не отримали й до сьогодні. Після такої “співпраці” не було найменшого бажання сіяти цукрові буряки. Цьогоріч, коли брали на цукрозаводі дефекат, отримали пропозицію зайнятись вирощуванням солодких коренів. Запропоновані умови були прийнятними. Надали нам і послуги з сівби та консультації по догляду за посівами, – розповів Василь Гордійко.
У ПСПА “Урожай” чітко витримують сівозміну. Попередник озимої пшениці – горох. Постійно проводяться тут і заходи з поліпшення якості грунтів. Для цього купують органічні добрива в фермерів, населення, інтернатних закладах по всій окрузі. Вносять і дефекат для вапнування грунтів. Продукцію реалізують постійним партнерам і новим покупцям. Цього року вперше відправили горох в Ірак. А з білорусами працюють давно.
– 70 відсотків кукурудзи продаємо в Білорусь. 30 відсотків – на українському ринку. Наші покупці є практично в усіх областях України, – розповідає аграрій.
Із 270 пайовиків, які передали в оренду земельні паї, 200 отримують орендну плату грошима, інші – зерном. Пайовикам збіжжя розвозять по домівках. Орендна плата в цьому році складає 12 відсотків, у 2016-му – 10.
У 2015 році в господарстві з’явився ще один виробничий підрозділ – калібрувальний завод.
– Два роки роботи підтвердили, що рішення про його будівництво було дуже правильним, – зазначив Василь Гордійко. – Багато років ми співпрацювали з комбінатом хлібопродуктів. Це були суцільні проблеми: то везіть зерно, то не везіть; то зерно забруднене або вологе. То продадуть частину зерна, інша тривалий час лежить… Ми платили за збереження, втрачали на тому, що продукція не реалізована, а це наші “заморожені” кошти.
Виробничі потужності заводу дозволяють переробити за сезон близько трьох тисяч тонн зерна. Не лише власне, а й надавати послуги іншим аграріям. Робота калібрувального заводу організована в дві зміни. Жодних енергоносіїв ми не використовуємо: сушарка працює на стержнях качанів. Одне слово, кукурудза сама себе сушить. Для початку сезону залишаємо запас з минулого року. Далі працюємо на цьогорічних. Качанів вистачає для власних потреб, і забезпечуємо всіх бажаючих.
У планах дирекції агрофірми – облаштувати власну лабораторію для визначення показників якості зерна.
ПСПА “Урожай”, окрім виробничих питань, займається і соціальними.
– Допомагаємо утримувати дороги: завезли щебінь, засипали ями, відсипали узбіччя, викорчували поросль. Щорічно на ремонт доріг спрямовано 120–200 тисяч гривень. Допомагали в проведенні благоустрою дитячих майданчиків у селах Мідянівці й Ганжівці. Є плани зробити в Ганжівці спортзал, де ми теж візьмемо участь, – констатує Василь Гордійко. – Спортом опікуємось не один рік: у Мідянівці облаштували футбольне поле, закупили спортсменам форму. Команда успішно виступає в іграх першості району з футболу.
Та повернімось до питань аграрних. Ранні зернові й зернобобові культури зібрали комбайнери Валерій Пастухов і Олексій Пастухов із Сергієм Нечипоренком. Останні, до речі, жнивували на новому комбайні “Лексіон”. Придбали цього року й іншу сільськогосподарську техніку – жатку, сівалку.
Сергій Голтвянський трактором “Кейс­340” готує грунт під майбутній засів. Черговий виробничий цикл продовжує одвічне хліборобське коло – безперервну лінію життя…

Наталя ПУЗИНА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.