“Та немає краще страви, як галушки у Полтаві…”

“Доброго дня, шановні зоряни. Понад 5 років тому ми з дружиною переїхали до Полтави й з того часу передплачуємо, любимо і читаємо Вашу газету, –написав у листі до редакції Василь Остапенко. – Нещодавно на весіллі в одному з ресторанів ми скуштували галушки з м’ясом і печінкою. Смачні, гарні на вигляд. Таких на Рівненщині не готують…”
На прохання Василя та Марії Остапенків пропонуємо кілька цікавих рецептів цієї улюбленої на Полтавщині страви. До традиційних рецептів полтавських галушок сучасні кухарі зараховують саме перший із них.

На пару
Для тіста: 550 грамів борошна (можливо, знадобиться більше), 350 мілілітрів кефіру, 1 яйце, 0,5 чайної ложки соди, дрібка солі. Для начинки: 600 грамів свинини, 2 цибулини, сіль і чорний мелений перець за смаком, трішки олії. Для заправки: вершкове масло.
Просійте борошно, змішайте з сіллю і цукром. Влийте кефір, вбийте яйце. Замісіть щільне тісто, накрийте рушником і залиште на 30–40 хвилин.
Зваріть до готовності свинину, пропустіть через м’ясорубку, посоліть, поперчіть. Цибулю дрібно поріжте, обсмажте на олії і з’єднайте з фаршем. Усе ретельно перемішайте.
Розділіть тісто на невеликі шматочки, скатайте кульки й сформуйте з них пласкі заготовки, на кожну з яких покладіть фарш. Краї кожної заготовки з’єднайте й скатайте заготовку руками, надаючи їй форму кульки. Розмір виробу має бути 4–6 см.
Викладіть галушки на “парову баню” чи на решітку пароварки, залишаючи між ними досить велику відстань, оскільки галушки під час варіння значно збільшаться. Кожну порцію варіть 9–10 хвилин. Готові галушки складіть у велику каструлю і полийте розтопленим вершковим маслом.
На воді
Для тіста: 350 грамів борошна, 400 грамів картоплі, 1 яйце, сіль. Для начинки: 300 грамів м’ясного фаршу, сіль, перець чорний мелений. Для заправки: 1 цибулина й трішки олії.
Картоплю відваріть до готовності й розімніть. Додайте яйце, посоліть, перемішайте. Поступово всипайте борошно й замішуйте тісто. Сформуйте з нього круглі пласкі заготовки. На кожну заготовку викладіть 1–2 чайні ложки підсоленого й поперченого фаршу. З’єднайте тісто, скатайте в кульки. Варіть у підсоленій воді 7–8 хвилин. Подавайте на стіл зі смаженою цибулею. Замість засмажки можна використати сметану.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.