“Від Богдана до Івана не було гетьмана”

25 липня виповнилося 330 років із часу обрання Івана Мазепи гетьманом Лівобережної України і Війська Запорозького. З цього приводу у Полтаві, на Соборному майдані, відбулися урочистості біля пам’ятника Івану Мазепі. Їх ведучий, кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Гліб Кудряшов нагадав присутнім, як минулого року, відкриваючи цей пам’ятник, Президент України Петро Порошенко зазначив: “Від Богдана до Івана не було гетьмана”.
– Цією приказкою українці ще за життя Мазепи визначали історичний масштаб його постаті. Двадцять два роки міцною рукою він тримав булаву і поклав край сумнозвісній Руїні, – наголосив ведучий, розповідаючи про гетьманювання Івана Мазепи, який усупереч намаганням імперії спотворити його образ став “справжнім символом українського спротиву Росії, прапором нашого руху до незалежності”. – Тож сьогодні дуже важливо відновити історичну правду.
Вшановуючи світлу пам’ять гетьмана Івана Мазепи та всіх борців за єдність і суверенітет України, учасники урочистостей разом із головою облдержадміністрації Валерієм Головком, народним депутатом України Андрієм Рекою, архієпископом Полтавським і Кременчуцьким УПЦ КП Федором поклали квіти до підніжжя пам’ятника. Тут же було розміщено стенди тематичної виставки, присвяченої подіям на Коломаку, які відбулися 330 років тому, та гетьману України Івану Мазепі.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.