Не запливайте за буї

У розпалі літо – сезон відпусток і канікул. У цей час відпочинок біля річок, ставків, озер стає найпопулярнішим. Та, на жаль, більшість нещасних випадків на воді трапляється також влітку.
Так, із початку купального сезону в області загинули понад 10 людей. Щоб запобігти подібним трагедіям, нагадуємо основні правила безпечної поведінки на воді. Відпочивальники їх мають обов’язково знати й неухильно дотримуватися.
Пам’ятайте, що не можна: купатися в необладнаних для цього місцях; пірнати в незнайомому місці; заходити у воду після вживання спиртних напоїв; дозволяти дітям купатися без супроводу дорослих.
Відпочивайте там, де є рятувальні пости. Купайтесь у тиху безвітряну погоду, при температурі води не меншій, ніж +18°С, повітря – не нижчій за +24°С. У воді знаходьтесь не більше 15–20 хвилин. Не доводьте себе до ознобу.
Не входьте, не пірнайте у воду після тривалого перебування на сонці. Периферичні судини сильно розширені для більшої тепловіддачі. При охолодженні у воді настає різке рефлекторне скорочення м’язів, що викликає зупинку дихання.
Не запливайте далеко, особливо за буї, тому що можна не розрахувати своїх сил. Відчувши втому, не треба розгублюватися і прагнути якнайшвидше допливти до берега. Навчіться “відпочивати” на воді. Для цього обов’язково необхідно вміти плавати на спині. Перевернувшись на спину і підтримуючи себе на поверхні легкими рухами кінцівок, ви зможете відпочити.
Якщо починає судомити ногу, на секунду зануртеся з головою у воду і, розпрямивши ногу, рукою сильно потягніть її на себе за великий палець. При відчутті стягування пальців руки швидко з силою стисніть пальці кисті руки у кулак, зробіть різкий відкидаючий рух рукою у зовнішній бік і розтисніть кулак. Якщо судома не проходить, повторіть цю вправу кілька разів.
Якщо вас захопило течією, не намагайтеся з нею боротися. Треба пливти вниз за течією, поступово, під невеличким кутом, наближаючись до берега. Не панікуйте, навіть якщо ви потрапили у вир. Необхідно набрати побільше повітря в легені, зануритися у воду і, зробивши сильний ривок убік, спливти.
Дуже обережно плавайте на надувних матрацах, іграшках й автомобільних камерах. Вітром або течією їх може віднести дуже далеко від берега, а хвилею – захлеснути, з них може вийти повітря, і вони втратять плавучість.
Не наближайтеся до човнів і катерів, що пропливають поблизу вас.
Пам’ятайте: легковажне ставлення до води часто призводить до трагедії, тому завжди дотримуйтесь правил поведінки на водоймах.

Управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.