Кисільні береги для ласунів

Кисіль – страва дуже поживна та корисна: в ньому і вітаміни, і калорії. А вже приготовлений зі свіжої садовини за кількістю органічних кислот міцно тримає першість серед інших десертів.
Для приготування густого киселю на 1 літр рідини беруть 3 столові ложки крохмалю, для киселів середньої густини – 2 столові ложки, для рідких – 1 столову ложку з гіркою.
Густі киселі після введення в них крохмалю проварюють на слабкому вогні, помішуючи дерев’яною ложкою. Подаючи, викладають у вазу або на тарілку, окремо подають холодне кип’ячене молоко або вершки. Киселі середньої густини або напіврідкі після з’єднання з крохмалем не кип’ятять, а тільки доводять до кипіння, потім розливають у склянки, креманки або вазочки і ставлять на холод. Подають як десерт. Рідкі киселі використовують як підливи до різних страв.
Як правило, у фруктово-ягідні киселі для збереження забарвлення і поліпшення смакових якостей додають невелику кількість (0,1–0,3 грама на порцію) лимонної кислоти, яку слід попередньо розвести холодною кип’яченою водою. Щоб поверхня киселя не покрилася плівкою, його посипають невеликою кількістю цукру.
Із малини
4 склянки води, 400 грамів малини, 0,75 склянки цукру, 3 столові ложки картопляного крохмалю.
Із малини вичавити сік, злити в порцеляновий посуд і поставити на холод. Мезгу (вичавки) залити водою (3 склянки), проварити й процідити. До рідини додати цукор, проварити і згустити розведеним водою (1 склянка) крохмалем.
Кисіль зняти з вогню відразу після закипання, влити в нього свіжий малиновий сік, розмішати.
Із груш
4 склянки води, 3 груші, 0,75 склянки цукру, 3 столові ложки картопляного крохмалю, мелена кориця або гвоздика, лимонна кислота за смаком.
Груші вимити, очистити від шкірки, скропити розчином лимонної кислоти. Шкірку залити водою (3 склянки), проварити. У відвар додати цукор, спеції і груші, нарізані шматочками. Прокип’ятити, не допускаючи розварювання груш. Якщо напій вийшов недостатньо кислим, можна додати будь-який кислий сік або лимонну кислоту.
Сироп згустити крохмалем, розведеним 1 склянкою холодної води, довести до кипіння. Зняти з вогню, розлити в порціонний посуд, посипати цукром.
Із винограду
4–5 склянок води, 200 – 250 грамів винограду, 4–5 столових ложок цукру, 4 чайні ложки картопляного крохмалю.
Виноград перебрати, промити, звільнити від кісточок і потовкти або пропустити через електросоковижималку. Сік охолодити.
Вичавки залити гарячою водою і варити з моменту закипання 10 – 15 хвилин. Відвар процідити (частину залишити для розведення крохмалю), додати в нього цукор, довести до кипіння, влити розведений крохмаль і знову довести до кипіння.
Зняти з вогню, влити виноградний віджатий сік, добре розмішати, розлити в порціонний посуд, посипати цукром і охолодити.
З абрикосів
4 склянки води, 320 грамів абрикосів, 1,5 склянки цукру, 3 – 4 столові ложки картопляного крохмалю.
Абрикоси добре промити в теплій воді, потім кожен плід надрізати збоку і видалити з нього кісточку. Кісточки покласти в посуд, залити гарячою водою (3 склянки) і кип’ятити 5 хвилин. Отриманий відвар процідити, залити ним підготовлені абрикоси й варити до розм’якшення.
Зварені абрикоси разом із відваром протерти через сито, додати цукор і нагріти до кипіння. З’єднати масу з крохмалем, розведеним в 1 склянці холодної води, довести до кипіння. Розлити в порціонний посуд, посипати цукром і охолодити.
З ягід бузини
3 склянки води, 800 грамів бузини, 2 столові ложки крохмалю, 2 столові ложки цукру.
Ягоди бузини зварити у воді, протерти через сито. Картопляний крохмаль розвести 2 столовими ложками води, додати цукор. З’єднати відвар з крохмалем і доварити кисіль.
Із бузини та яблук
4 склянки води, 250 грамів яблук, 250 грамів ягід чорної бузини, 30 – 70 грамів картопляного крохмалю, 180 грамів меду.
Ягоди бузини зняти з плодоніжок, яблука очистити і нарізати. Усе змішати і залити 3 склянками гарячої води. Проварити 10–20 хвилин, потім загустити крохмалем, розмішаним в 1 склянці холодної води, і, ще трохи поваривши, додати мед.
Розлити в порціонний посуд, посипати цукром і охолодити. Цей кисіль благотворно впливає на органи дихання і травлення.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.