Камінь із протоіндійськими знаками і скіфське золото

На трасі Полтава–Кременчук проводили дорожні ремонтні роботи. Там і знайшли гранітну брилу незвичної форми. Науковці зацікавилися знахідкою, визначивши, що вона є погребальною стелою із розташованого неподалік кургану першої третини ІІ тисячоліття до н. е.
Після обливання водою вивітреної поверхні на плиті проступили три заглибини округлих і видовжених обрисів, що нагадують зображення стоп у трьох кроках індоєвропейського бога Вішну. Поряд із ними – прокреслена лінія з двома розгалуженнями зверху на кшталт роздвоєної гілки – палиці служителя культу – брахмана.
– Стела, ймовірно, катакомбної культури, – розповів директор Полтавського обласного краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Олександр Супруненко.
* * *
У двох курганах історико-культурного заповідника “Більське городище” археологи виявили артефакти VI століття до н. е. А саме – неушкоджену амфору, шкіряні вироби та скіфські золоті прикраси.
Роботу у заповіднику археологічна експедиція почала два тижні тому. Археологи сподіваються, що ще масштабніші знахідки у них попереду.
Докладнішу розповідь про скарби Більського городища буде вміщено в наступному номері “Зорі Полтавщини”.

Богдан ЛЕБІДЬ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.