Які огірки найкращі в банку, а які – в салат?

“Свого городу не маю, тож доводиться купляти овочі на базарі в селян. Минулого року не вгадала з огірками – придбала ціле відро, засолила їх, а вони зробилися м’якими й несмачними. Знайома сказала, що то я, мабуть, салатний сорт у банки поскладала. А який же тоді годиться для засолювання? Як його відрізнити? Підкажіть, будь ласка”.
Валентина ШЕВЧЕНКО.
м. Полтава.
Щоб купити саме ті огірки, які взимку порадують своїм апетитним хрускотом і гостротою, треба знати, що усі сорти зеленців діляться на салатні, універсальні й засолювальні.
Сорти, що годяться для засолювання, відрізнити доволі легко – кожен огірок вкритий зеленими горбочками із шипиками на кінцях. Є такі сорти, шипи в яких білуваті. Вони годяться для салатів, а не для засолювання, адже шкірка в таких плодів надто товста, й через неї всередину не проникає розсіл. Серед найбільш популярних сортів салатного призначення – Парад, Резастр, Синтез, Салтан, Фенікс плюс, Герман, Прибильний.
Банки ж найкраще наповнювати огірками із темно-зеленими шипами. До того ж, вибираючи “сировину” для консервації, слід звертати увагу на щільність огіркового м’якуша. Так, ті, що вам потрібні, мають бути дуже щільними, цупкими. У великогорбкуватих сортів, призначених для консервації, дуже розвинені поперечні судинні пучки, що йдуть до поверхні, і це робить серцевину огірка хрусткою.
Кращі огірки для засолювання – короткі й горбкуваті з темними шипами. До найбільш урожайних належать уже добре відомі всім городникам сорти Ніжинський, Муромський. Плоди їх – середнього розміру, мають щільну пружну м’якоть і тонку шкірку.
Добре зарекомендували себе і такі сорти огірків ніжинської династії, як Ера, Носівський, Ніжинка, Етап. Всі вони вирізняються високими засолювальними властивостями, огірочки в результаті виходять смачні й хрусткі. До того ж, на відміну від гібридів, всі вони дають якісний насіннєвий матеріал.
Класичні сорти огірків для засолювання – Алтай, Береговий, Воронезький, В’язниковський. Єдиний їхній недолік – плоди швидко жовтіють. Попередити проблему можна вчасним збиранням зеленців. До того ж ні для кого не секрет, що, знімаючи урожай огірків щоденно, ми стимулюємо утворення нових зав’язей і активне розростання кущів.
А тепер – порада для тих, у кого є клапоть землі біля будинку для облаштування на ньому огіркової шпалери. Тож якщо маєте бажання класти в банки й бочки огірки, вирощені власноруч, ще не пізно придбати й посіяти в грунт або теплицю насіння таких сортів, як Ліліпут чи Паризький корнішон. Із назви другого сорту очевидно, що плоди огірка виростають дрібненькими і хрусткими. Ці сорти мають дуже високу врожайність, чудовий смак і відмінні засолювальні властивості.
Засолювання огірків сорту Бочковий засолювальний F1 не потребує використання консервантів. Навіть найбільші й некондиційні плоди, якщо їх законсервувати, порадують винятковими смаковими властивостями.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.