Тюльпани цвістимуть рясно і дружно

Скільки себе пам’ятаю, навколо батьківської хати завжди росли-буяли тюльпани. Мама плекала звичайнісінькі червоні квіти, але їхні суцвіття були настільки розкішними, що мимоволі привертали погляди багатьох перехожих.
Свою тюльпанову колекцію я започаткувала із цибулин тих маминих червоних квітів. Нині у моєму квітнику – кілька десятків сортів тюльпанів. А вже скільки рослин, то й не злічити! Надаю перевагу голландській селекції, адже ці сорти вважаються тюльпановим еталоном, але навіть вони, на жаль, схильні перероджуватися. Щоб не допустити здрібніння квітів, після того, як вони відцвітуть, я обов’язково видаляю зів’ялу зелень, викопую цибулини й просушую їх у затінку. Щоправда, більш досвідчені квітникарі запевняють, що цієї кропіткої роботи можна й не робити, якщо квіти ростуть на добре освітленій сонцем ділянці. Мовляв, що для визрівання квіткової бруньки рослинам необхідна температура в межах 20–25°С тепла протягом місяця, якщо ж вона буде вищою, квітів у наступному році можна й не діждатися. Позаяк у червні такі температури на поверхні грунту – рідкість, я не ризикую і все одно викопую цибулини на початку червня, щоб потім висадити їх у вересні й сформувати вишукані квітники.
Із часом корені “затягують” цибулини вглиб, де грунт прогрівається набагато гірше, через що тюльпани перестають цвісти. Навесні з надто заглиблених цибулин відростає лише один широкий листок без квітконоса. Під землею ж у верхній частині цибуль утворюється по кілька дрібних “діток”, але через заглибленість вони не отримують достатню кількість тепла й не мають сили для цвітіння. Для того, щоб вирішити проблему, і вдаються до викопування й пересаджування квіткових цибулин.
Ще один спосіб отримати цвітіння – помістити посадковий матеріал у заповнені грунтосумішшю невисокі горщики чи пластмасові ящики з-під фруктів і прикопати їх на клумбі. В цьому випадку перекопування й пересаджування цибулини потребуватимуть не частіше, ніж раз на 4–5 років, коли сильно розростуться й дадуть велику кількість “діток”. Ще одна перевага такого способу вирощування тюльпанів – вони всі сили витрачатимуть не на заглиблення чи розмноження, а на цвітіння.

Ірина ГЛУЩЕНКО,
квітникарка.
смт Котельва.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.