Секрети томатної грядки

Як здолати фітофтору?
Незабаром на городах почнуть масово червоніти томати. Нерідко радість від споглядання щедрого результату важкої праці на помідорній грядці затьмарюється розгулом на ній фітофторозу. Якщо з ним не боротися, то він здатен за короткий час “з’їсти” більшу частину врожаю. Проблема виникає на тлі різких температурних коливань і підвищеної вологості повітря. На листі й стеблах з’являються потворні жовто-бурі плями.
Найбільш дієвий спосіб боротьби з напастю – її профілактика. Так, бажано протягом сезону підживлювати рослини комплексними добривами 3–6 разів – у залежності від родючості грунту й погодних умов. До того ж раз на тиждень помідорні рослини необхідно обробляти Епіном або ж розчином домашньої сироватки (у розрахунку 2 л рідини на 8 л води із додаванням 1 склянки цукру). Годиться попільний настій. Для його приготування літрову банку треба залити 10 л води і настоювати протягом трьох днів. Потім слід процідити його, долити ще 20 л води і розчинити в настої 50 г господарського мила, що покращить прилипання розчину до вегетативних частин рослин. Застосовувати його варто одразу.
Допоможемо природі
Важливий агроприйом під час вирощування томатів – штучне доопилення рослин. Нестача світла, температурні перепади, підвищена вологість й інші несприятливі фактори ускладнюють запилення, що автоматично зменшує врожайність.
Але природі можна допомогти! Для цього в період з 9-ї до 11-ї ранку проходимо уздовж томатних рядків і злегка струшуємо шпалери чи окремі рослини. Пилок, що від того підніматиметься в повітря, осідатиме на квітах, запилюючи їх.
Додатково можна застосувати такі біопрепарати, як Зав’язь чи Бутон. Ці стимулятори покращують зав’язування плодів, підвищують урожайність на 15–30 відсотків, при цьому скорочуючи термін визрівання врожаю в середньому на 5 днів. Окрім цього, вказані препарати підвищують імунітет рослин проти фітофторозу томатів і картоплі у 4–6 разів. Помідори ними слід обробляти на початку цвітіння першого-другого грона, а огірки – у фазі появи перших квітів, потім – у період масового цвітіння.

Підготувала Юлія КОНДРАТЬЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.