Попелиця на огірках

Один із найбільш розповсюджених шкідників при вирощуванні огірків на присадибних ділянках – попелиця. Виявити її на рослинах доволі непросто. Якщо листя починає жовтіти без видимих причин й при цьому не в’яне, а через деякий час обсипається – це вірні ознаки того, що огіркова грядка заселена попелицею. Найбільш масово шкідник обсідає черешки розлогого листя. Щоб уникнути його розмноження, треба негайно вдатися до знищення.

Профілактика – понад усе
Щоб попередити появу на огірках й іншій городині попелиці, слід працювати, як то кажуть, на випередження. Велику роль в низці профілактичних заходів відіграє послідовний обробіток грунту. Регулярне знищення бур’янів на городі значно знижує ймовірність появи попелиці на городі. Перед висаджуванням огірків у теплиці потрібно ретельно обмити її розчином мідного купоросу і щороку робити заміну верхньої частини ґрунту на глибині 5 см.
Хімічні засоби боротьби з попелицею
Однак профілактичні засоби – це не гарантія того, що шкідники не окупують городину, адже чинників їхньої появи дуже багато. Боротьба з попелицею на огірках – вимушена процедура, якою не можна нехтувати. Один із дієвих способів позбутися “непроханих гостей” на огіркових рослинах – їх хімічна обробка. Нині існує чимало хімікатів, призначених для боротьби з дрібними шкідниками на овочах. Один із них – Бітоксибацилін. Це – порошкоподібна суміш, яку розчиняють у воді і готовим розчином обприскують рослини. Препарат діє не лише на попелицю, а й на інших шкідників, проте безпечний для бджіл, тварин і людини.
Препарат Актофіт не менш ефективно знищує попелицю й личинок плодожерки, молі тощо. Нешкідливий для людини.
Інтавір – потужний препарат для знищення чорної попелиці. Однієї невеликої пігулки вистачає на 10 л води.
Кінмікс – препарат цілком безпечний для навколишнього середовища й ефективний у боротьбі з попелицею. Обробку бажано проводити в період вегетації, коли спостерігається масове розмноження шкідника.
Біологічна “зброя” проти городнього агресора
Знищити тлю на огірках можна спробувати й за допомогою біологічних препаратів. Фітоверм чи Стріла – найбільш ефективні і безпечні для живих організмів і природи. Так, розчином Фітоверму можна обробляти городину проти попелиці за день до збирання врожаю.
Крім того, можна принадити на город корисних птахів і комах, які харчуються попелицею, наприклад, сонечок, мух-дзюрчалок, горобців, синиць, розвісивши по периметру грядки годівниці й поїлки.
Настій чистотілу. Цей розчин відлякує попелицю з рослин і не дає їй розмножуватися на овочевих культурах. Для його приготування потрібно взяти 3–4 кг свіжої зелені чистотілу або 1 кг сухої трави, залити 10 л гарячої води і настоювати під кришкою 2–3 дні. Після цього слід додати 50 г господарського мила і одразу ж обприскати огірки. Настій чистотілу допомагає позбутися не лише попелиць, а й американської совки, всіх видів гусениць.
Настій кульбаби. 300–400 г коренів і листя кульбаби залити 10 л гарячої води, дати постояти 3 години, а потім процідити і обприскати огірки.
Для попередження повторної появи попелиці на огірках необхідно періодично повторювати обробку рослин інсектицидами. Настоями трав слід обприскувати огіркову грядку хоча б раз на тиждень. Щоб комахи не адаптувалися до засобів, рекомендується їх чергувати.

Ігор ВАСЮТА.
м. Полтава.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.