Програма розвитку агровиробництва: традиційні й нові пріоритети

Чергове виїзне розширене засідання колегії обласної державної адміністрації з обміну досвідом ефективного господарювання відбулося у Глобинському районі. Місце проведення, з огляду на порядок денний, було не випадковим. Край відомий своїми здобутками. Переробні та агропідприємства району ефективно освоюють вкладені кошти, що відчутно позначається на рівні зайнятості та надходженнях до місцевого бюджету. Зокрема учасники зібрання відвідали Глобинський переробний завод агропромхолдингу “Астарта-Київ” потужністю 220 тисяч тонн сировини на рік. Основна продукція – шрот та олія (160 тисяч тонн та 36 тисяч тонн щорічно відповідно). Використовується безвідходна технологія. Господарський комплекс агропромхолдингу працює на біогазі, який виробляється з відходів виробництва. Важливий внесок в економіку та соціальну сферу району робить група підприємств “Глобине”. Усі суб’єкти господарювання беруть активну участь у реалізації соціальних програм.
У засіданні колегії, яке провів голова ОДА Валерій Головко, взяли участь голова обласної ради Олександр Біленький, народний депутат України Андрій Река, голови райдержадміністрацій та районних рад, депутати місцевих рад, сільські голови, керівники підприємств.
Про хід виконання Програми розвитку та підтримки аграрного комплексу області доповідав директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов. Якщо торік на виконання заходів Програми з обласного бюджету виділялося 1,2 мільйона гривень і майже 600 тисяч із місцевих, то на поточний передбачено вже 7,5 мільйона і 1,5 мільйона гривень відповідно. Після моніторингу пропозицій райдержадміністрацій у другому півріччі фінансування Програми планується збільшити ще майже на 2 мільйони гривень. За напрямком Програми “Тваринництво” основна увага приділялася індивідуальному сектору. В першу чергу йдеться про відшкодування вартості штучного осіменіння поголів’я великої рогатої худоби (використовується високоякісний генетичний матеріал) та доїльного обладнання. Як приклад наводилося особисте господарство в селі Чмихалове Оржицького району, де відкрито сімейну ферму європейського типу, в створення якої інвестовано 480 тисяч гривень. Окрім підвищення продуктивності, зросла і якість молочної продукції. Вироблене тут молоко класифікують вищим ґатунком, а середня жирність його складає 4,1–4,2 відсотка.
Незважаючи на підтримку та стимулювання розвитку молочного скотарства в приватному секторі, в області зберігається тенденція до зменшення поголів’я великої рогатої худоби в господарствах населення. Одна з головних причин – вилучення та розорення пасовищ і сінокосів. Відбулося жваве обговорення цієї проблеми, в ході якого Валерій Головко акцентував увагу на ролі об’єднаних територіальних громад, яким у вирішенні цього питання надано відповідні повноваження.
Сергій Фролов також зупинився на виконанні таких напрямків Програми, як розвиток сільськогосподарської обслуговуючої кооперації, підтримка сільськогосподарської дорадчої служби, садівництво та городництво, розвиток органічного землеробства та виробництво органічних продуктів харчування. В числі нових пріоритетних напрямків Програми було названо рибництво та бджільництво. Підсумовуючи, Валерій Головко наголосив на використанні в закладах соціальної сфери продукції місцевого виробника як безпечної, високоякісної і з помірними цінами.
Стан дотримання вимог природоохоронного законодавства органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування проаналізувала заступник начальника Державної екологічної інспекції у Полтавській області Вікторія Бучнєва. Дискусію викликав розділ її виступу щодо проблеми утилізації й переробки побутових відходів та експлуатації сміттєзвалищ, стосовно яких з 1 січня наступного року застосовуватимуться нові, більш суворі, норми законодавства України.
Зі звітом про забезпечення економічного та соціального розвитку Козельщинського району, який викликав позитивні відгуки, виступив голова райдержадміністрації Олександр Перепелиця.
В обговоренні питань порядку денного взяли участь Валерій Головко, Олександр Біленький, Андрій Река, керівник групи підприємств “Глобине” Олександр Кузьмінський, голова Глобинської РДА Олександр Данилевський, голова Пирятинської РДА Олег Куча та інші.
Коментуючи для “Зорі Полтавщини” роботу виїзного засідання колегії ОДА, Валерій Головко зазначив, що нині робиться усе можливе для закріплення лідерських позицій Полтавщини в аграрному секторі. Бо за цим – вирішення багатьох економічних і соціальних питань. Зокрема розробляється програма розвитку тваринництва, з опрацюванням реальних шляхів її реалізації. Серед іншого йдеться про переробку, збільшення поголів’я ВРХ та розвиток молочного тваринництва. Готуються й законодавчі ініціативи, бо без державної підтримки деякі проблеми розв’язувати буде дуже важко. Вирішується на Полтавщині й питання будівництва сміттєпереробного заводу, для чого потрібні інвестиції в обсязі 30–35 мільйонів доларів.

Віктор КІКОТЬ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.