“Як сторінки хорошої книжки…”

Ця виставка викликає надзвичайно багато думок і почуттів. Розумієш, що автор робіт – людина, котра своїм корінням глибоко занурена в історію, культуру, в творення українськості, яке триває й сьогодні. І в кожному її творі це звучить як гімн, як заклик усвідомити, що ми – українці…

Так говорила про щойно представлену виставку Ганни Грибан у прес-центрі Полтавського художнього музею імені Миколи Ярошенка його директор Ольга Курчакова. Подібні ж почуття переживали й гості, які прийшли привітати ювілярку. Її вже друга персональна виставка має красномовну назву – “Українкою я народилася”. У свій день народження Ганна Грибан приурочила її відкриття до 40-ліття професійної діяльності.
Ці роки ввібрали багато життєвих подій і поворотів долі в пошуках себе. Їх можна читати, “як сторінки хорошої книжки”, наголошували у віршованих строфах ведучі вечора – відомі полтавські науковці-ботаніки Віктор Самородов і Олена Байрак. Про цей шлях колись маленької мрійниці, котра любила читати книги і знала з дитинства, що стане художницею, розповів фільм із серії “Земляки” письменниці й журналістки телеканалу “Лтава” Інни Снарської.
Доповнила розповідь про себе і Ганна Грибан – професійна художниця, лауреат літературно-мистецьких премій імені Панаса Мирного і Володимира Короленка, засновниця й директор Полтавського видавництва “Дивосвіт”. А про її вже реалізовані таланти як художниці, фотографа і видавця щиро розповідали численні гості. Так перший заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Юрій Варченко наголосив, що “Дивосвіт” видав 550 різних книг, а це великий внесок у справу державотворення, розвитку і збагачення рідної мови й культури. Письменник, ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Микола Степаненко відзначив, що її доля пов’язана із відомим художником-графіком, заслуженим працівником культури України Миколою Грибаном, і це подружжя має визначні творчі здобутки.
Звучали вірші-присвяти й пісні для Ганни Петрівни, вдячні слова її колег і друзів.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.