Сторічна історія мовою документів

– Прийняття Конституції – це знакова подія в нашій історії, її можна порівняти хіба що із актом про Незалежність України. Конституція показала, що зворотнього шляху немає, що народ України будує свою власну державу, що повернення назад, до тоталітаризму, ніколи більше не буде, – наголосив заступник директора Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт. Він зазначив, що це – найголовніший інформаційний посил документальної виставки, яку нещодавно відкрили в адмінбудівлі по вулиці Соборності, 45, у Полтаві.
Виставка вже стала традиційною в діяльності працівників архіву, має назву “Конституційний процес в Україні: мовою документів”. Цього разу присвячується 21-й річниці ухвалення Основного Закону України.
Перед тим, як розповісти про документи усіх трьох розділів експозиції, Тарас Пустовіт надав слово голові Громадської ради при облдержадміністрації Володимирові Голубу, який наголосив: у ці дні, коли ми згадуємо про те, як 76 років тому ворог прийшов на нашу квітучу землю, маємо вклонитися і мертвим, і живим героям, які боронили й боронять нині і нашу державу, і нашу Конституцію.
Показати основні етапи розвитку конституційного процесу протягом століття – мета організаторів виставки.
– Тут представлені документи двадцятого і двадцять першого століть, – поінформував Тарас Пустовіт. – Але ми знаємо, що однією із найдавніших конституцій світу була конституція Пилипа Орлика, яку прийнято 5 квітня 1710 року. Вона уже тоді проголошувала, що українці мусять жити у своїй вільній державі.
Пізніше до конституційного процесу долучалися ще багато наших земляків – Михайло Драгоманов, Володимир Шемет, Микола Міхновський, Симон Петлюра, Микола Порш. Про цей непростий процес і розповідають у хронологічній послідовності три розділи виставки, а це 50 документів. Красномовні світлини, що ілюструють сучасне суспільно-політичне життя нашої країни, зокрема й Полтавщини.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.