Липень косить, липень жне – довго спати не дає

Липневі клопоти на городі й у саду є продовженням турбот червневих. Боротьба із бур’янами, що забирають життєво необхідну вологу з грунту, поливи, підживлення й збирання перших урожаїв – основні роботи городників у середині спекотного літа. Садівники заготовляють живці ягідних культур для укорінення і роблять щеплення.
САД
Якщо на плодових деревах з’явилися засохлі сучки чи гілки, їх треба негайно спиляти. Всихання могли спричинити грибкові захворювання, й термінове видалення уражених частин деревини попередить розповсюдження небезпечної інфекції.
Обробіть яблуні та груші від парші (чорні цятки й тріщини на плодах), вишню – від кокомікозу (крапочки на завчасно пожовклому листі), а сливу – від дірчастої плямистості фунгіцидами направленої чи системної дії.
Після збирання врожаю суниці обов’язково треба просапати суничні грядки, спушуючи грунт у міжряддях, підсипати під кореневища рослин свіжий поживний грунт. Це необхідно зробити для того, щоб суниця встигла випустити молоде листя.
При надмірній кількості плодів на яблунях, грушах, інших плодових деревах під гілками, найбільш обтяженими майбутнім урожаєм, потрібно встановити спеціальні підпірки – це захистить дерева від обламування.
Урожай малини й смородини слід збирати через день – це прискорюватиме достигання чергової партії ягід. Знімати з кущів треба не лише красиві плоди, а й уражені гнилями та іншими інфекціями, щоб не допустити їх розповсюдження.
ГОРОД
На початку місяця бажано здійснити профілактичну обробку томатів і картоплі проти фітофтори одним із препаратів, що містить мідь, наприклад, бордоською рідиною або хлорокисом міді. На картоплі вони можуть бути застосовані в будь-якій фазі росту рослин. А ось томати востаннє можна обробляти максимум за 20 днів до збирання врожаю.
У першій половині місяця викопують озимий часник разом із бадиллям, зв’язують рослини в “коси” і залишають досушуватися в добре провітрюваному приміщенні. За 20 днів до збирання цибулі-ріпки слід припинити поливи, щоб зелень швидше висохла й не гнила під час зберігання.
На грядках, звільнених після збирання цибулі, можна посіяти скоростиглі кріп, редиску, листковий салат, шпинат для поповнення раціону вітамінами, а також ріпу й редьку для зимового зберігання.
Щоб захистити ніжну цвітну капусту від пекучих сонячних променів, треба надломити пару верхніх листків і опустити їх на суцвіття.
Наприкінці липня можна посіяти щавель, а також ревінь, багаторічну цибулю.
В місцинах, де давно не було рясного дощу, в липні бажано полити картоплю, яка саме формує бульби. А от томати цілком здатні обійтися без додаткового поливу – їм вистачить тієї вологи, яку вони отримують природним шляхом.
Щоб загальмувати ріст високорослих томатів і прискорити дозрівання плодів, рекомендується прищепити верхівки. При надто великій кількості квітів і дрібної зав’язі частину їх краще обірвати. Завдяки цьому рослини збережуть поживні речовини й витратять їх на достигання першої “хвилі” плодів.
Збираючи довгоочікувані овочі на своїх присадибній чи дачній ділянках, продовжуємо час від часу підживлювати рослини препаратами, багатими калієм і фосфором. Можна застосувати попільний настій (70 г попелу на літр води) або розчин коров’яку (в співвідношенні 1:10). Добрива, збагачені азотом, слід відкласти, адже вони сприяють нарощуванню зеленої маси за рахунок зменшення урожайності.
Якщо буряк і морква добре ростуть, можна вдатися до додаткового проріджування молодих коренеплодів із урахуванням того, що між морквою й петрушкою в рядку має бути не менше 4 см, редькою – 8–10 см, а буряком – 10–12 см. Після проривання підгодуйте коренеплідні культури настоєм попелу (в співвідношенні 1:10), а через 1–2 тижні – ще й калійними добривами, наприклад, сульфатом кальцію (1 г речовини на 10 л води).
На гарбузах треба прищепити огудиння над третім листком, що йде після останньої зав’язі, а також видалити всі бічні пагони, де немає плодів. На одній рослині залиште не більше трьох маленьких гарбузиків – на більшу кількість у рослин не вистачить поживи, до того ж велика кількість зав’язі гальмуватиме достигання врожаю.
КВІТНИК
Якщо на клумбових рослинах з’явився білий наліт, це – борошниста роса. Позбутися цієї напасті допоможуть фунгіциди, зокрема Топаз.
Троянди й інші декоративні багаторічники квітуватимуть пишно, якщо час від часу зрізати на кущах зів’ялі квіти. Не можна допускати появи на них зав’язі, адже вона послаблює рослини. Слід видалити всю тонку поросль і пагони-дички із потворним листям, підгодувати рослини розчином коров’яку (з розрахунку 1:20), додаючи 30 г суперфосфату, 20 г аміачної селітри і 8 г хлористого калію.
Під кущі півоній, що вже відквітували, бажано внести перегній або компост і заробити його в грунт. Щоб захистити рослини від грибкових захворювань, треба обприскати їх 1-відсотковим розчином бордоської рідини або 0,5-відсотковим розчином хлорокису міді. При сирій погоді рекомендують проводити профілактичну обробку рослин раз на тиждень.
У середині липня викопайте цибулини тюльпанів, нарцисів, інших цибульних первоцвітів. Цибулини очистіть від землі й покладіть на просушування під навіс або в добре вентильованому приміщенні.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.