На узбіччі автотраси

З  настанням літа ми стали більше їздити автотранспортом. На городи, дачі, до батьків у села, до родичів і друзів, у подорожі, відпустки, просто у справах…
Пасажири і водії скаржаться на погані дороги. І небезпідставно. Тож хто займається пасажирськими перевезеннями і по яких шляхах? Що потрібно для того, щоб у ваше село заїжджав автобус? Чи відкрили до літнього сезону нові маршрути? Хто має право на пільговий проїзд? Про це та інше нас попросили розповісти читачі “Зорі Полтавщини”.
Ех, дороги
У рейтингу якості доріг від The World Economic Forum Україна опинилася на 137-му місці зі 144, тобто восьмою з кінця. Тож не дивно, що громадяни нашої країни називають першочерговим завданням місцевої влади ремонт доріг. Опитування, проведене соціологічною групою “Рейтинг”, свідчить, що пріоритетними сферами роботи органів місцевого самоврядування і виконавчої влади люди вважають ремонт доріг, забезпечення ефективного функціонування медзакладів і житлово-комунального господарства.
Довжина автомобільних доріг загального користування по Полтавській області становить 8877 кілометрів. І 95 відсотків доріг краю потребують капітального ремонту, повідомили редакції в управлінні інфраструктури та туризму ОДА. Плани робіт формуються райдержадміністраціями, місцевими радами та Службою автомобільних доріг у Полтавській області. У першу чергу ремонту підлягають дороги, які ведуть до об’єктів соціальної інфраструктури, і ті, якими здійснюється рух громадського транспорту.
Через незадовільний стан доріг і невелику кількість пасажирів трапляються відмови перевізників від виїзду на маршрут, не приховують в управлінні інфраструктури.
Зокрема автомобільні перевізники відмовилися працювати на маршрутах Лубни – Оржиця, Лубни – Лохвиця, Полтава – Кірове, Полтава – Ставкове – Василе-Устимівка, Миргород – Комишня.
Загалом дорогами області курсують автобуси, квитки на які продають 38 автостанцій. Є послуги бронювання місць і замовлення через Інтернет. Підприємство “Полтаваавтотранс” будує автостанцію
№ 4 у Полтаві на площі Слави в районі Південного вокзалу. Зараз не працює автостанція у Чутовому.
Як відкрити новий маршрут…
Нині транспортні послуги надають близько 150 автомобільних перевізників на майже 650 внутрішньообласних автобусних маршрутах. Діють сезонні приміські автобусні маршрути, зокрема Полтава – Гавронці (з 1 квітня по 1 листопада), на деяких приміських автобусних маршрутах у весняно-літній період здійснюються додаткові рейси, наприклад, Кременчук – Кривуші, Кременчук – Сиротенки. На період проведення Сорочинського ярмарку відкривають близько 10 додаткових маршрутів.
Відповідно до чинного законодавства відносини автомобільного перевізника з облдержадміністрацією визначаються договором про організацію перевезень пасажирів автомобільним транспортом, пояснюють фахівці управління інфраструктури та туризму ОДА.
Мешканцям області у разі виникнення необхідності відкриття нового автобусного маршруту, збільшення кількості рейсів, внесення змін до маршруту (продовження, скорочення, введення або вилучення зупинок, зміни графіка руху) насамперед необхідно звертатися до органів місцевого самоврядування, тобто своїх сільських рад або відповідних райдержадміністрацій. Після звернення мешканців там повинні підготувати відповідні пропозиції до облдержадміністрації.
Відповідно до статті 29 Закону України “Про автомобільний транспорт” органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані надати перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів та перевезення пасажирів за регульованими тарифами, компенсацію відповідно до закону.
…та отримати компенсацію вартості проїзду
Враховуючи відсутність у Державних бюджетах України на 2016 і 2017 роки відповідних видатків у вигляді субвенцій на компенсацію за пільговий проїзд автомобільним транспортом із Державного бюджету місцевим бюджетам, безкоштовне перевезення пільгових категорій громадян на приміських автобусних маршрутах здійснюється за рахунок коштів бюджетів органів місцевого самоврядування (сільських рад). Саме вони  визначили приміські автобусні маршрути, на яких буде здійснюватися безкоштовне перевезення пільговиків, та перелік пільгових категорій громадян.
Компенсаційні виплати за безкоштовне перевезення цих категорій населення автомобільним транспортом на приміських маршрутах загального користування здійснюються на підставі договорів, укладених управліннями соціального захисту відповідних райдержадміністрацій із перевізниками.
Одночасно, для забезпечення пільгового проїзду, департаментом соціального захисту населення  ОДА  був розроблений Порядок виплати компенсації за проїзд автомобільним транспортом пільгових категорій громадян на міжміських та міжобласних маршрутах загального користування (де протяжність перевищує 50 кілометрів), затверджений рішенням третьої сесії сьомого скликання Полтавської обласної ради.
Цим Порядком визначені певні категорії громадян (мешканців Полтавської області), які мають право на компенсацію за рахунок коштів обласного бюджету.
Це зокрема: учасники бойових дій; інваліди війни; особи, які супроводжують інвалідів війни
І групи; діти з багатодітних сімей; інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують (не більше однієї особи) інвалідів І групи або дітей-інвалідів (50-відсоткова знижка вартості проїзду в період з
1 жовтня по 15 травня); батьки загиблих військовослужбовців (50-відсоткова знижка вартості проїзду); інваліди військової служби (50-відсоткова знижка вартості проїзду).
Пільговику необхідно звернутися в касу автостанції (з документом, що підтверджує право на пільговий проїзд) для придбання квитка (фіскального чеку), в якому будуть зазначені прізвище, ініціали, номер посвідчення, або до автомобільного перевізника для отримання квитка.
Далі пільговик звертається за місцем перебування на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, до органів соціального захисту населення, та подає проїзні документи. У разі подання проїзного квитка додається виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про включення перевізника до ЄДР.
В органах соціального захисту населення заповнюється заява про відшкодування вартості проїзду на підставі проїзного квитка, паспорта та пільгового посвідчення. Виплата компенсації проводиться через банківську установу або державне підприємство поштового зв’язку.
P.S. Коли матеріал готувався до друку, прес-служба ОДА оприлюднила номер “гарячої” телефонної лінії, на яку мешканці області можуть повідомляти про порушення з боку перевізника, водія, кондуктора чи працівників автостанцій.
Номер “гарячої” телефонної лінії: 0-800-20-20-40. Усі дзвінки безкоштовні.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.