Музичні й розважальні акценти Дня Європи

У  Полтаві День Європи почали святкувати завчасно. Позначилося затвердження безвізового режиму для України Радою Європейського Союзу від 11 травня. Тож через три дні, 14 травня, в краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відбувся концерт симфонічного оркестру й солістів музичного училища імені М. В. Лисенка.
– Дуже хвилююсь. Хочу, щоб усе вийшло, – зізнається директор музучилища Микола Демченко перед початком концерту. – Це один із потужних мистецьких заходів, що продовжує марафон, розпочатий на Полтавщині 11 травня. Тоді біля адмінбудівлі пройшла церемонія підняття Державного Прапора України та Прапора Європейського Союзу, відбувся невеличкий концерт – мистецький дарунок краянам. (“Зоря Полтавщини” повідомляла про цю подію у номері за 16 травня ц.р. – Ред.). Нині продовжуємо марафон. Презентуємо творчий проект. Концертну програму для полтавців і гостей міста дарує симфонічний оркестр нашого закладу. До неї включені кращі музичні твори як українських, так і світових класиків, зарубіжних композиторів. Будуть і Лисенко, і Бетховен, і Чайковський, і Брамс. Основне наше завдання – показати, що здатні на високому рівні виконувати світову, вітчизняну музичну класику. Водночас презентуємо твори українських композиторів, зокрема нашого земляка Миколи Лисенка. Покажемо, зігравши їх, наскільки багата мистецька спадщина українських композиторів. Вона буде надзвичайно цікавою Європі. Гастролюючи там, знаю, як іноземна публіка любить Лисенка, Лятошинського, Ревуцького…
Розпочалася святкова програма виконанням Державного Гімну України і Гімну Європи – “Ода до радості” Людвіга ван Бетховена. Диригував оркестром новий художній керівник, викладач музичного училища імені М. В. Лисенка Єлізар Пащенко. Концерт пройшов на одному подиху.
– Мене переймають почуття гордості за наших студентів. Молоді, талановиті, дуже багато займаються, репетирують, а коли виходять на сцену, то так легко грають. Хоча насправді то кропітка робота. Вони дуже люблять свою професію. Вони обдаровані Богом, – відгукується про вихованців Микола Демченко.
І від цих слів розквітають усмішки на устах юних музикантів, солістів та їхніх викладачів, а глядачі гучними оплесками підтверджують компліментарний виступ директора.
– Європа тільки збагатиться від того, що Україна стане ближчою до тамтешньої спільноти, – підсумовує Микола Демченко.
* * *
Цьогоріч третя субота травня, а саме в цей день офіційно в нашій державі відзначають згадане свято, припала на 20-те число. Замість туристичного фестивалю “Гастрономічна гостинність Полтавщини”, який два роки поспіль проходив до Дня Європи в обласному центрі, на Театральній площі влаштували свято для дітей. Погода від ранку сонцем не усміхалася, але на час веселих забав все ж не дощило. Тож дітвора встигла “наловити” мильних бульбашок, покидати м’яча, пострибати, потанцювати, помалювати на асфальті, а ще – взяти участь разом із дорослими у патріотичному флешмобі, сформувавши Герб України, тримаючи у руках
синьо-жовті прапорці й прапорці Європейського Союзу.
– Зранку для дітлахів підготували чимало різних забав, – пояснила виконуюча обов’язки директора комунальної установи “Обласний молодіжний центр” Полтавської обласної ради Вікторія Каюн. – Після 12-ї години, коли вже запланований флешмоб, долучаться до акції юнаки й дівчата.
Свято підтримало управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації.
– Акція “Україна – це твоя Європа!” пройшла не лише в Полтаві, а й у районах області. Це заходи для молоді й дітей, – розповіла заступник начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА Наталія Шкоденко.
Святкування Дня Європи продовжилося гала-концертом “Квадрат Успіху”, де виступили співаки-фіналісти музичного проекту телеканалу “Лтава”.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.