Прапор Євросоюзу – в центрі Полтави

Минулого четверга, 11 травня, всі, хто стежив за просуванням процесу з надання Україні безвізового режиму з Євросоюзом (а мас-медіа постійно тримали це питання у фокусі уваги), нарешті дочекалися довгоочікуваної новини. Рада Міністрів ЄС ухвалила відповідне рішення. Одним із перших українців привітав Глава Держави Петро Порошенко.
Очікували на позитивне рішення і в Полтаві. Уже впродовж першої години після звістки про нього на площі біля адмінбудівлі по вулиці Соборності, 45, відбувся присвячений цій події захід, який, до того ж, став стартом до запланованих святкувань із нагоди Дня Європи в Україні (цього року він припав на 20 травня).
Перед адмінбудівлею урочисто підняли Державний Прапор України та Прапор Європейського Союзу. Участь у церемонії взяли голова облдержадміністрації Валерій Головко, народний депутат України Андрій Река, лідери студентського самоврядування. Оркестр виконав Державний Гімн України та Гімн ЄС.
У вітальному слові Валерій Головко, передусім, звернувся до молоді: “Дуже знаково, що на цій площі зібралися представники переважно молодого покоління. Бо саме заради вас Європа відкрила для нас двері, – сказав він. – Україна пройшла дуже непростий шлях для набуття цього права. Безвізовий режим – це перший крок і до вільного ринку, і до інвестицій, і до модернізації нашої економіки”.
Народний депутат України Андрій Река назвав подію ухвалення “безвізу” історичною і пригадав, як у Нових Санжарах за його безпосередньою участю прапор ЄС підняли ще 28 листопада 2013 року: “Що мені тоді довелося пережити! Скільки списати паперів-пояснень, для чого ми це робимо, коли Янукович і Азаров відмовилися від європейського курсу! …Дуже боляче усвідомлювати, як багато українці втратили через те, що європейський прапор не замайорів над нашою державою ще три з половиною роки тому. Авжеж, нині можна почути: “Навіщо нам цей “безвіз”? Люди їздили й будуть їздити до європейських країн. Але треба розуміти, що до держави, яка має безвізовий статус, зовсім інше ставлення в усьому світі”.
Полтавці, які прийшли на урочистості, також ділилися своїми думками. До прикладу, Валентина Кравченко-Снитка жалкує, що жодного разу не була за кордоном. Але говорить, що й наразі ця перспектива для неї нереальна. Причина зрозуміла більшості українців – тотальне безгрошів’я. “Для когось тепер усе буде простіше, а для когось так само важко”, – сказала жінка.
Тим часом доцент Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка Олена Дмитренко зустріла новину про “безвіз” як важливу для себе особисто: “Безвіз” – вільне пересування Європою. Для мене це дуже важливо, бо син мешкає у Штутгарті. І, звісно, я зацікавлена, щоб їздити до нього під час відпустки, провідувати онука”.
Відомо, що підписання законодавчої пропозиції про скасування короткострокових віз для громадян України заплановане керівництвом ЄС на 17 травня. Чинності “безвіз” набуде, найімовірніше, 11 червня. За ним українці зможуть перебувати на теренах країн Шенгенської зони до 90 днів протягом кожних 180 днів. Важлива умова безвізової подорожі – наявність біометричного паспорта. Власникам закордонних паспортів старого зразка, як і раніше, знадобиться віза.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.