Поле чекає дощу, а селянин – врожаю

Цьогорічна затяжна весна виявилася не надто сприятливою для сільгоспвиробників. За наявності недостатньої кількості вологи в грунті посівам ще й заморозки допікають. Відтак на окремих площах ярину доведеться пересівати чи підсівати.
Посіяли негусто…
Аграрії Полтавщини станом на 12 квітня посіяли ярі культури на площі понад 980 тисяч гектарів, а це більше 75 відсотків від прогнозу, зазначив під час обласної наради директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов. Ранні зернові посіяно на 90% площ від запланованого, а в окремих районах взагалі не сіяли яру пшеницю. Зате гороху посіяли 130% від прогнозу. В області завершено сівбу цукрових буряків, майже на 90% площ посіяно соняшник. Оскільки оптимальні строки сівби переважної більшості сільськогосподарських культур уже фактично минули, площі, що залишилися, аграрії здебільшого планують засіяти кукурудзою. Також ще можна сіяти сою та круп’яні культури. На часі й догляд за посівами.
Заступник голови ОДА Роман Товстий наголосив на необхідності завчасно, за 3 дні до обробки посівів гербіцидами, повідомляти про це пасічників, аби вони встигли закрити чи перевезти вулики в інше місце. У кількох районах уже зареєстровано випадки загибелі бджіл.
Африканська чума й вузликовий дерматит
В області знову зареєстровано черговий, 12-й з початку року, випадок захворювання свиней на АЧС. Цього разу чума прийшла в ПАТ “Каплинцівське” Пирятинського району. За словами начальника головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Геннадія Пікуля, перші випадки загибелі свиней у цьому господарстві трапилися ще 6 травня, а звернення до фахівців служби надійшло лише 11 травня, коли загинуло близько 100 свиней. Наша область, на жаль, вийшла на І місце в Україні (всього в цьому році 69 випадків) за кількістю випадків захворювання свиней на АЧС. І знову, на жаль, “африканка” – не єдина проблема, з якою можуть зіткнутися господарства, де утримується худоба. У багатьох європейських країнах, зокрема й прикордонних з Україною, широкого розповсюдження набуло захворювання великої рогатої худоби на вузликовий дерматит. Тож існує високий ризик занесення вірусу цієї хвороби, яка дуже швидко розповсюджується кровопивчими комахами в Україну. Перш за все у зоні ризику всі прикордонні області. І хоча тварини від дерматиту не гинуть, вони значно втрачають у продуктивності, різко виснажуються й підлягають забою. А отже, за словами фахівців, слід обмежити доступ сторонніх осіб на ферми, проводити профілактичні огляди тощо.
Кошти для розвитку бізнесу на селі
Нині працює Програма розвитку аграрного комплексу Полтавщини до 2020 року. Вона спрямована на підтримку малого й середнього бізнесу на селі: розвиток сімейних ферм, збільшення поголів’я худоби, садівництва, ягідництва, бджільництва, рибництва, дорадчих служб. У цьому році на реалізацію Програми тільки з обласного бюджету виділено 1,5 мільйона гривень. На нараді також ішлося про реалізацію програм державної підтримки сільгоспвиробників. Зокрема в питаннях компенсації відсотків за отримання кредитів, придбання сільськогосподарської техніки (тим, хто проводив оплату через державні банки). Наголошувалося й на необхідності на належному рівні представити область на 29-й Міжнародній агропромисловій виставці “Агро-2017”, яка відбудеться 7–10 червня на території Експоцентру в Києві. “Полтавщина – екобренд України” – під таким гаслом у центральному павільйоні буде представлена наша область.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.