Світовий банк допоможе працевлаштувати безробітних

Мінсоцполітики України при підтримці Світового банку розпочало пілотний проект із працевлаштування безробітних отримувачів державної соціальної допомоги та внутрішньо переміщених осіб.
Пілотний проект “Рука допомоги” реалізовуватиметься у трьох областях – Полтавській, Харківській та Львівській. Його мета – вивести малозабезпечені сім’ї та внутрішньо переміщених осіб зі стану бідності шляхом допомоги у працевлаштуванні або в започаткуванні власної справи. Передбачається активне використання механізмів пільгового працевлаштування малозабезпечених, передбачених Законом “Про зайнятість населення”: надання їм тимчасового працевлаштування через оплачувані громадські роботи та безвідсоткової поворотної фінансової допомоги (безвідсотковий кредит) для започаткування власного бізнесу.
– Проект дасть можливість довготривалим безробітним взяти на себе відповідальність за власну долю і долі своїх сімей, – зазначив директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України Віталій Музиченко. – Місцеві органи влади й центри зайнятості нададуть їм всебічну адміністративну та юридичну допомогу. Для нас дуже важливо, щоб працездатні довготривалі безробітні повертались на ринок праці й починали заробляти, а не чекали грошей від держави.
Цей пілотний проект дасть дієві стимулюючі інструменти для повернення таких безробітних до активного життя, вважає високопосадовець. Він також підкреслив, що безвідсоткова поворотна фінансова допомога для учасників пілотного проекту буде надаватись шляхом оплати рахунків на придбання обладнання й матеріалів. Середній розмір допомоги для започаткування бізнесу на час проведення експерименту становитиме понад 60 тисяч гривень, що має забезпечити новим підприємцям досить широкий вибір сфер малого бізнесу для старту. Державний бюджет на 2017 рік передбачає виділення на реалізацію цього проекту 20 мільйонів гривень.
– Багато країн були змушені вирішувати проблему повернення на ринок праці безробітних, які отримували допомогу від держави. Серед цих людей поширена думка, що вигідніше не працювати й отримувати грошову допомогу, ніж працювати заради незначного збільшення доходу, – констатувала координатор проекту “Модернізація системи соціальної підтримки населення України” з боку Світового банку Катерина Петрина. – Механізми призначення та виплати державної допомоги фактично підштовхують людей або до свідомого безробіття, або до тіньової зайнятості. Як наслідок – поступово формуються цілі династії професійних отримувачів допомоги. У суспільстві поширюються патерналістські настрої, а зростаючі соціальні витрати держави не дають бажаного ефекту.
За словами Катерини Петрини, з 1980-х у Франції, Великій Британії та Скандинавських країнах теж відбувається перебудова системи соціального захисту, щоб  заохотити працездатних отримувачів державної допомоги до пошуку роботи. Серед стимулів, що активно використовуються, – залучення таких безробітних до громадських робіт, професійна підготовка, пільги для роботодавців. При цьому, якщо сам безробітний не виявляє зацікавленості у пошуку роботи, виплату допомоги йому припиняють.
– Найбільш перспективним та ефективним напрямком сьогодні є розвиток малого бізнесу, який у світі створює 50 відсотків робочих місць та забезпечує близько 60 відсотків ВВП. Створення робочого місця в малому бізнесі у сім разів дешевше, ніж у промисловості. Плюс досягається ефект не лише соціальної, а й економічної реінтеграції довготривалих безробітних. До того ж держава не виплачує людині допомогу по бідності, а отримує від неї податки, – підкреслила координатор проекту.
За підсумками реалізації пілотного проекту, який завершиться у 2018 році, буде розроблено законопроект із розповсюдження успішного досвіду на всю територію України. Очікується, що запровадження нових механізмів дозволить суттєво знизити рівень безробіття в країні, зменшити соціальну напругу в тих регіонах, де відбувається скорочення працівників через зменшення виробництва, створити нові робочі місця та збільшити надходження до бюджетів усіх рівнів.
До речі, пілотний проект щодо виведення малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб зі стану бідності “Рука допомоги” є складовою частиною проекту “Модернізація системи соціальної підтримки населення України”, який реалізується при підтримці Світового банку.

Прес-служба пілотного проекту “Рука допомоги”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.