Дозвіл на виїзд дитини за кордон

“Хочу на початку літа відпочити з донькою за кордоном, а колишній чоловік не хоче підписати дозвіл на її виїзд. Що робити?
Оксана.
Полтавський район.
Якщо батьки вирішили оздоровити своїх дітей за межами України за взаємною згодою, проблем із виїздом дитини, як правило, не виникає. Однак коли дітей збирається взяти на закордонний відпочинок один із батьків без згоди іншого, в такому випадку першому доведеться підготуватись.
Ненадання нотаріально посвідченої згоди одним із батьків є чи не найбільш поширеним “інструментом” у боротьбі між конфліктуючим або колишнім подружжям. Прикро, що часто розмінною монетою в таких батьківських баталіях стають саме інтереси дитини.
Що робити, якщо батько (мати) не дає дозволу на виїзд дитини за межі України?
Єдиним способом вирішення проблеми виїзду неповнолітньої дитини за кордон без згоди другого з батьків є звернення до суду. Ця можливість передбачена Правилами перетинання державного кордону громадянами України, Законом України “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України”. Зокрема п. 2 ч. 4 Правил передбачено, що виїзд неповнолітнього за кордон у супроводі одного з батьків без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків допускається, якщо є рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг шістнадцятирічного віку, без згоди та супроводу другого з батьків.
Зазначимо, що при зверненні з позовом до суду в заяві треба довести, що поїздка дитини за кордон здійснюється в її інтересах. Такими доводами можуть бути:
* Доводи заявника, що за кордоном у нього є родичі, до яких має намір поїхати у гості з дитиною. Тоді треба підтвердити родинні стосунки письмовими доказами.
* Доводи заявника, що за кордон він їде з метою оздоровлення дитини. Для цього потрібна відповідна довідка із лікувального закладу про те, що дитина перебуває на обліку в лікарів, постійно хворіє і потребує щорічного оздоровлення та відновного лікування за кордоном.
* Доводи заявника, що він бажає повезти дітей на відпочинок за кордон для розширення їхнього світогляду, ознайомлення з культурою інших народів, стимулювання вивчення іноземних мов тощо, однак не може отримати згоди на такі поїздки у відповідача.
* Доводи заявника, що він має бажання та можливість забезпечити виїзд дитини за кордон.
Додатково потрібно також викласти доводи про те, що бажання заявника отримати дозвіл на виїзд дитини за кордон повністю узгоджується з його правами та обов’язками, покладеними на нього Сімейним кодексом України, і що відсутні обставини, які обмежують згідно із законодавством право виїзду дитини. Відповідно надання дозволу на виготовлення проїзного документа дитини для виїзду за кордон без згоди другого з батьків відповідає інтересам дитини та вимогам законодавства.
Після цього судом досліджуються докази, що містяться в матеріалах справи, поданих як позивачем, так і відповідачем. У випадку, якщо останнім не подано доказів, які б засвідчували, що виїзд дитини за кордон не відповідає її інтересам, суд, заслухавши думку дитини, оцінюючи зібрані докази по справі, аби пересвідчитися, що виїзд за кордон відповідає інтересам дитини, ухвалює рішення про задоволення позову.
Консультацію надано Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.