“Ще у нашій Україні доленька наспіє!”

15  січня 1992 року було затверджено музичну редакцію Державного Гімну України

У  перекладі з грецької мови “гімн” – то “святкова пісня”. Державний гімн є одним із символів державної символіки й ідентифікує державу на міжнародних зібраннях, форумах, спортивних змаганнях.
Державним Гімном України є пісня “Ще не вмерла Україна”, слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького. Офіційно її музичну редакцію Верховна Рада України затвердила 15 січня 1992 року, а 6 березня 2003-го ухвалила Закон “Про Державний Гімн України”. Законопроектом пропонувалося затвердити як Державний Гімн Національний Гімн на музику Михайла Вербицького зі словами тільки першого куплету і приспіву пісні Павла Чубинського “Ще не вмерла Україна”. У той же час перша строфа Гімну згідно з пропозицією Президента має звучати так: “Ще не вмерла України і слава, і воля”.
Створення українського Гімну бере початок з осені 1862 року, коли на одній з вечірок у Павла Чубинського сербські студенти, які навчалися в Київському університеті, співали патріотичну пісню: “…Серце біє і кревліє за свою свободу…” Чубинському пісня дуже сподобалася, і вже через півгодини він написав рядки вірша “Ще не вмерла Україна”. У 1864 році молодий священик, а згодом відомий український композитор Михайло Вербицький написав музику і вперше сам виконав пісню у залі духовної семінарії в Перемишлі (тепер – Польща) на зборах “Громади”. Тож насправді наш Гімн має більш як 150-річну історію.
Значної популярності Гімн України набув під час масових протестів 2004 і 2013–2014 років. Композитор Валентин Сильвестров, який і сам виходив на акції протесту в Києві, наголошує: “Гімн України – дивовижний… Михайло Вербицький – церковний композитор середини ХІХ століття… І ось цю патріотичну пісню він теж створив як церковний композитор. Це ж алілуя, розспів, у гімнах ніде такого немає! Це унікальний твір.., в ньому є ознаки літургійного початку. В цьому гімні – якась пам’ять про літургію, про всеношну. В цьому простому наспіві немов дме вітер, немов гілки дерев співають…”
І серця наші співають, адже сьогодні “Ще не вмерла України…” – чи не найпопулярніший музичний твір, який лунає у кожному куточку України. Лунає знаково, символічно, переможно.
Незабутніми рядками вже вписано в історію новорічну ніч 2014-го, коли на майдані Незалежності близько 500 тисяч українців хором співали Державний Гімн України, і це було зареєстровано в Книзі рекордів Гіннеса. Пам’ятаємо те неймовірне видовище: всі присутні здійняли ліхтарики догори, перетворивши майдан на космічну казку. Не забудемо і той день, коли в Севастополі курсанти військово-морської академії імені Нахімова на знак протесту голосно співали Гімн України на урочистостях під час підняття окупантами російського прапора в Криму.
Нині українські хакери час від часу додають жару, влаштовуючи несподівані “сюрпризи”, вмикаючи український Гімн то в окупованому Криму, то під час офіційних урочистостей у так званих “ЛНР” і “ДНР”, то в торговому офісі в центрі Москви, як це сталося кілька днів тому. А киянин Андрій Титаренко опублікував відео в YouTube, де він сам виконує Гімн України в Москві. Наші хлопці на сході на своїх бойових позиціях зранку і ввечері також вмикають Державний Гімн України. Це не-ймовірно злить ворогів і недоброзичливців, і це сигнал для всіх: ми переможемо, ще наша доля нам усміхнеться, ми матимемо нашу віками омріяну свободу!
І тоді, може, не так часто співатимемо свій славень, але сьогодні його виконання в усіх усюдах розчулює до сліз. І так приємно, коли навіть мобільні телефони багатьох наших дівчат і хлопців часто озиваються сучасною рок-версією українського Гімну. Сьогодні це справді найпопулярніший музичний твір в Україні.

Підготувала Марія ВІТРИЧ.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.