Збереження довкілля, оздоровлення дітей

Про заходи щодо поводження з побутовими відходами на території області – таким було головне питання порядку денного розширеного засідання колегії облдержадміністрації, яке провів голова ОДА Валерій Головко. У роботі зібрання взяли участь перший заступник голови обласної ради Євгеній Холод та генеральний директор ДП “Сетам” (системи електронних торгів арештованим майном) Віктор Вишньов.
Перед початком роботи колегії за значний особистий внесок у розвиток соціально-економічної, культурно-мистецької сфер регіону, високий рівень професійної майстерності та активну громадянську позицію керівники області вручили високі державні відзнаки низці фахівців різних галузей народногосподарського комплексу області та волонтерам.

Із 1 січня 2018 року в Україні набирає чинності норма закону, згідно з якою заборонятиметься захоронення побутового сміття на звалищах без сортування та переробки. Тобто доведеться перейти на роздільний збір сміття та почати його переробку. Перший досвід цивілізованого поводження з твердими побутовими відходами на Полтавщині вже є. Це, зокрема, – місто Миргород. Певні напрацювання також мають Кременчук, Карлівка, Хорол, зазначила доповідач, заступник начальника головного управління ЖКГ ОДА Тетяна Семенова. Проте область має намір повністю перейти на роздільне збирання сміття, сортування та його переробку.
Перехід розраховано до 2021 року. Його етапи прописані у Регіональній комплексній програмі поводження з твердими побутовими відходами у Полтавській області, яку презентували на розширеній колегії ОДА. Фактично йдеться про “дорожню карту”, де визначено етапи, заходи, виконавців, кошторис та джерела фінансування. Згідно з цією картою на Полтавщині до 2021 року слід збудувати 18 сортувальних станцій, 5 сучасних полігонів та 3 сміттєпереробних заводи.
За словами одного з авторів Програми, кандидата технічних наук, доцента кафедри прикладної екології та природокористування Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка Оксани Ілляш, область пропонується розділити на 5 субрегіонів – Полтавський, Котелевський, Кременчуцький, Пирятинський і Хорольський. Для кожного з них буде розроблена “дорожня карта”. Першим апробуватиметься Полтавський субрегіон.
Загалом згідно із зазначеною Програмою з існуючих нині 675 сміттєзвалищ спочатку залишиться 146. Решту 529 поетапно виводитимуть з експлуатації. Але до того часу треба закупити й установити контейнери для роздільного збирання сміття повсюди, навіть у найвіддаленіших селах. Усього для області планується закупити 26,4 тисячі контейнерів. Також буде закуплено 74 одиниці сміттєзбиральної спецтехніки для районів та 13 одиниць спецтехніки для обслуговування полігонів. Загальна вартість техніки – 154 мільйони гривень.
Загалом на реалізацію Програми необхідно 381 мільйон гривень. Ці кошти з бюджетів різного рівня виділятимуться протягом 5 років.
Є у проекті й інвестиційна складова. Області доведеться залучити додатково 790 мільйонів гривень на будівництво сучасних переробних комплексів у Полтаві, Кременчуці та Горішніх Плавнях. Це може бути підтримка як із Державного бюджету, фонду регіонального розвитку, так і кошти іноземних інвесторів.
– Це абсолютно реальні цифри, і ми можемо встигнути до 1 січня 2018 року привести у відповідність існуючі полігони, – зазначив голова ОДА Валерій Головко. – Зараз ми знаємо, куди рухатися, маємо спільну “дорожню карту” щодо поводження з твердими побутовими відходами. Тож слід прийняти її за основу і винести на розгляд депутатів обласної ради. Одним із ключових моментів концепції повинна бути ще й спроможність людей платити за вивіз сміття. Тому місцеві бюджети мають взяти на себе фінансовий тягар щодо відшкодування різниці у тарифі на вивезення сміття, наголосив керівник області.
***
Про підсумки реалізації обласної програми з оздоровлення та відпочинку дітей на 2015–2019 роки за 2016 рік та завдання з підготовки до оздоровчого сезону 2017 року звітувала заступник начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА Наталія Шкоденко. Вона зазначила, що в 2016 році в області працювало 800 дитячих оздоровчих закладів. Оздоровленням охоплено понад 73 відсотки школярів, а з різних (усіх) джерел фінансування на оздоровлення було виділено більш ніж 79 мільйонів гривень. Також наголошувалося на високій вартості дитячих оздоровчих путівок, що недоступно більшості сімей. Відтак переважна більшість дітей оздоровлювалися у 708 пришкільних таборах із денним перебуванням. Загалом Полтавщина посіла 5-те місце в рейтингу областей за кількістю оздоровлених дітей.
– Літній відпочинок дітей необхідно переформатувати в оздоровлення. Адже, вкладаючи кошти в оздоровлення дітей, ми закладаємо фундамент майбутнього на наступні 10 років, – зазначив Валерій Головко.
У планах – завантаження дитячих оздоровчих закладів на рівні 75 відсотків і їх робота в 4 зміни по 21 дню. Субвенцію з обласного бюджету на оздоровлення школярів у 2017 році закладено в сумі 8 мільйонів гривень, а в 2016-му – 7 мільйонів.
***
Про стан справ у галузі лісового господарства області, відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 21.08.2013 №667 та від 09.10.2013 №964, звітував начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Тараненко. Він наголосив, що поточний рік був для лісової галузі області найтяжчим, оскільки держава повністю припинила фінансову підтримку, що суттєво погіршило фінансово-економічний стан більшості лісгоспів області. Водночас реалізація Програми “Ліси Полтавщини” дала змогу підприємству залучити 4,3 мільйона гривень з обласного бюджету. За 9 місяців цього року лісгоспами заготовлено 317 тисяч кубометрів деревини. Це 96 відсотків до рівня попереднього року. За 9 місяців підприємством створено 1644 гектари лісовових культур, у тому числі 255 гектарів нових лісів. А це 105 відсотків від запланованого. На 34 відсотки збільшився й випуск готової продукції з деревини. Загальна виручка від її реалізації склала 20 мільйонів гривень. За останні 10 років у області заліснено 14 тисяч гектарів земель запасу, непридатних для сільгоспвиробництва. Загалом, за словами доповідача, є потенційна можливість щороку створювати близько 1000 гектарів нових лісів.
На засіданні колегії також розглянуто ряд інших питань життєдіяльності області.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.