Одинадцята позачергова із порядком денним впоралася

Третє пленарне засідання 11-ї сесії обласної ради сьомого скликання провів голова облради Олександр Біленький (БПП). У роботі сесії взяв участь голова обласної державної адміністрації Валерій Головко.
Перед початком вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих на Донбасі земляків Едуарда Зебіна та Олександра Лукаша. Традиційно відбулося нагородження полтавців – із нагоди Міжнародного дня волонтера та Дня місцевого самоврядування, а також вручення премій переможцям заснованого обласною радою щорічного конкурсу студентських наукових робіт “Від студентського самоврядування – до самоврядування громад”.
Депутатські запити підтримали не одразу
До порядку денного внесли кілька додаткових питань. І вже на цьому етапі далися взнаки внутрішні протиріччя. Два місяці один із депутатів не може розпочати повноцінну роботу в комісії (обрав бюджетну), оскільки питання про зміну в складі постійних комісій облради знову не вдалося навіть включити до порядку денного. Мало не залишився поза порядком денним і депутатський запит Інни Авраменко (“Укроп”) до прокурора області та керівництва головного управління Національної поліції щодо перевірки дій голови Лубенської районної ради Григорія Угляниці. За словами ініціатора запиту, останній перевищив службові повноваження, принизив честь і гідність деяких депутатів Лубенської районної ради, дозволивши собі не лише публічні підозри та звинувачення, а й особисту перевірку (копіювання) лікарняних листів. Конфлікт у Лубенській районній раді емоційно обговорювали депутати Лариса Сухопар (“Батьківщина”), Тетяна Микуця (“Свобода”), Руслан Ляшко (Радикальна партія Олега Ляшка), Григорій Угляниця. Зрештою 34-ма голосами “за” із 61 присутніх у залі депутатів запит направили за належністю: оскільки питання процедурне, вистачило простої більшості голосів присутніх. Іван Близнюк (“Свобода”) та Петро Ворона (БПП) оприлюднили вимогу змінити регламент, щоб запити, які є законним правом кожного депутата, включалися до порядку денного автоматично.
“Від нас залежить наша безпека”
Цей аргумент голова облдержадміністрації Валерій Головко використав  як останній для того, щоб депутати підтримали внесення змін до Комплексної програми щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян на 2016–2020 роки. Навколо питання розгорнулася справжня баталія. Заступник голови облради Анатолій Ханко (“Свобода”) сказав, що СБУ та військкомат підтримати треба, але правоохоронців, які за 3 місяці так і не змогли з’ясувати, хто ж понівечив меморіальні дошки загиблим бійцям АТО, він підтримувати фінансово не згоден. Схожу точку зору висловив Валерій Прядко (СДП). Депутат Віталій Бабак (“Свобода”) розповів про власний експеримент: як особисто ходив по гральних закладах, де йому вмикали автомати (“Ніяке це не лото”), і навіть програв 200 гривень. Сам викликав поліцію до закладу, але відтоді там так нічого й не змінилося. Приклади бездіяльності правоохоронців навели депутати Петро Ворона (БПП) та Сергій Соловей (“Укроп”). Натомість Олег Діденко (“Відродження”) відстоював протилежну позицію: не фінансувати поліцію – все одно, що не дати селянину лопату перед копанням городу. З ним погодилися Валерій Калюжний (Радикальна партія Олега Ляшка) та Геннадій Коваленко (БПП). Зрештою за програму проголосували без поправок.
Також депутати внесли зміни до програм: розвитку місцевого самоврядування (з поправкою Миколи Бондаря (“Відродження”), чим збільшили розмір матеріальної допомоги, яку депутати облради надають виборцям, та обласної програми розвитку дорожнього господарства.
Камінь спотикання – обласні премії
Кілька голосувань пройшли злагоджено, в тім числі і за зміни до показників цьогорічного бюджету. Несподівано шквал емоцій виник навколо двох гуманітарних питань. Премію обласної ради імені Лялі Убийвовк пропонувалося скасувати, відмінивши відповідне рішення облради трирічної давнини. Як пролунало в залі, протягом 2016–2017 років жодна робота на її здобуття не подавалася. Та все ж голосів за відміну так і не набралося. Так само не змогли й заснувати іншу премію обласної ради – імені Юрія Горліса-Горського. Петро Ворона (БПП), який із попереднього питання закликав учасників обговорення не бути надто категоричними в оцінках, тепер просив колег підтримати автора унікальних книг (найвідоміший роман – “Холодний Яр”), Сергій Соловей (“Укроп”) пропонував підтримати земляка, решетилянина. Причиною невдалого голосування Анатолій Ханко (“Свобода”) назвав “комунізм у головах” і пообіцяв обидва ці питання виносити на наступні сесії.
Було прийнято кілька звернень, у тім числі до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України про підтримку бойових капеланів на передовій.
На третьому пленарному засіданні нарешті відбулося призначення головного лікаря обласного психоневрологічного диспансеру Віктора Волошина терміном на 5 років. Проти такого рішення активно виступали громадськість та волонтери. Натомість голова профільної комісії Людмила Овчаренко (“Відродження”) наполягала на призначенні кандидата, який переміг у конкурсі, оскільки протилежне рішення ставить під сумнів доцільність проведення конкурсів взагалі.
“Нашим бійцям на сході потрібне тепло”
Про це повідомила у “Різному” волонтер Тамара Олійник. Замість двох “буржуйок” зразка 1935 року волонтерам вдалося в наметі на 25 чоловік, що стояв на снігу, встановити два конвектори. Після цього у них під ногами нарешті висохла земля. Ще кілька конвекторів буде виготовлено за сприяння Його Святості патріарха УПЦ КП Філарета. Але щоб забезпечити всю лінію оборони, потрібна майже сотня таких приладів.
– Бійці на фронті мерзнуть! Ми отут п’ємо каву, пиво, щось святкуємо лише доти, доки вони там стоять. Тож давайте допоможемо, нехай відчують нашу опіку, – закликала волонтер.

Ольга ЩЕГЛОВА
Микола БЕЗНОС (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.